Opatrovateľská služba v Seredi

Opatrovateľská služba v Seredi

Mestský úrad     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Takmer štyri desiatky opatrovateliek a opatrovateľov sú denne v teréne a zabezpečujú starostlivosť o odkázaných spoluobčanov. Akú prácu vykonávajú a čo je dôležité vedieť o starostlivosti o odkázaných ľudí v našom meste? Otázka mesiaca v tlačených Seredských novinkách (str. 10-11) priniesla servis informácií pre žiadateľov o túto službu, k téme sa vyjadril predseda Komisie sociálnej a bytovej a o svoje skúsenosti z praxe sa podelili mestská opatrovateľka a jej klientka. 
 
Mgr. Ján Jankulár, predseda Komisie sociálnej a bytovej pri MsZ, poslanec MsZ Sereď za volebný obvod č. 1, jankular.jan@gmail.com
Opatrovateľská služba  v meste Sereď je dôležitou súčasťou starostlivosti o obyvateľov nášho mesta. Poskytuje širokú škálu služieb, ktoré zahŕňajú starostlivosť o seniorov, postihnutých a iných ľudí potrebujúcich pomoc pri každodenných činnostiach. Mesto Sereď zabezpečuje opatrovateľskú službu pre svojich obyvateľov od roku 2009. V súčasnosti ju využíva viac ako 50 klientov. Som veľmi rád za túto službu v Seredi, lebo nie každé mesto takúto službu štandardne poskytuje.
Tí, ktorí sú registrovaní v tejto službe, majú prístup k osobnej starostlivosti, ktorá môže zahŕňať hygienu, obliekanie, podávanie liekov a iné potreby. Opatrovatelia sú dobre vyškolení a majú skúsenosti s poskytovaním starostlivosti, aby zabezpečili bezpečnosť a pohodlie svojich klientov. Opatrovateľská služba môže zahŕňať aj spoločenské aktivity a podporu, aby sa klienti necítili izolovaní alebo osamotení.
Koncom minulého roka skončil eurofondový projekt, prostredníctvom ktorého mesto Sereď túto službu financovalo. V súčasnosti ju financuje z vlastných zdrojov.  Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vypísalo však v tomto roku výzvu na financovanie opatrovateľskej služby, do ktorej sa naše mesto zapojilo. Zmena by mala spočívať v tom, že štát nebude refundovať náklady na túto službu podľa počtu opatrovateľov, ale podľa poskytnutých hodín opatrovateľskej služby, čo by bolo pre mesto finančne výhodnejšie. Celkovo môže naše mesto získať 811 000 Eur na dobu 24 mesiacov. Nepochybujem o tom, že naše mesto bude vo výzve úspešné a bude môcť využiť finančné prostriedky v prospech našich seniorov (pozn. red.: medzičasom mesto uvedenú dotáciu získalo, viac TU.).
Opatrovateľská služba je z môjho pohľadu najdôležitejšou sociálnou službou v našom meste a je potrebné ju podporovať. Zvyšuje kvalitu života svojim klientom a umožňuje im viesť dôstojný život v domácom prostredí. Bez tejto služby by klienti museli opustiť svoje domovy a byť umiestnení trvalo v zariadení, ktoré im je schopné poskytnúť potrebnú pomoc. 
 
Svetlana Poliak, opatrovateľka mesta Sereď
Odmalička inklinujem k sociálnej práci k starostlivosti o starších ľudí a aj malé deti. Od skončenia kurzu opatrovateľstva pred dvoma rokmi sa jej naplno venujem. Mám svoju prácu veľmi rada a nevymenila by som ju ani za lepšie platenú. Robím to, čo cítim, že robiť mám.
Spolu mám troch klientov, ktorých denne navštevujem. Prvú klientku mám od ôsmej do desiatej, od pol 11 do pol jednej mám druhú klientku a potom idem na tri hodiny k pani Polákovej. Časy návštev si aj prispôsobujeme podľa toho, ako komu vyhovuje. Vždy si vieme vopred dohodnúť návštevy tak, aby boli klienti spokojní a mali v správnom čase odo mňa tú službu, ktorú potrebujú. Mám také šťastie, že mám dobrých klientov. Prezradím, že pani Poláková ma vždy čaká aj s obedom, ktorý zjeme spoločne.
Mojim úplne prvým zvereným klientom bol nebohý manžel pani Polákovej, ich domácnosť som vtedy navštevovala až trikrát denne. Nutná bola každodenná hygiena, polohovanie a všetko, čo si viete okolo ležiaceho klienta predstaviť. Všetko sa však dá zvládnuť. Jeho manželka si ma potom vyžiadala, keď o opatrovanie požiadala pre seba.
Ja vnímam, že seniori od nás potrebujú najmä takú ľudskú prítomnosť a spoločnosť. Aby neboli sami. Niekedy je dôležitá empatia, pochopenie, rady a usmernenia. Veľa sa rozprávame a poradíme si aj navzájom. Čo potrebujú poradiť? Napríklad, ako používať mobilný telefón a ako sa prečítajú správy. Starší až tak veľmi nechcú nové technológie ovládať. Aj ja si veľakrát nechám poradiť. Všeličo som zistila! Aj recepty na varené domáce jedlá, aj čo a ako správne robiť, aj správnemu rešpektu k ľuďom. Všeličo múdre viem vďaka komunikácii s klientami. Náš vzťah sa posúva na vyššiu úroveň.
Potom chodíme spolu aj na prechádzky, do obchodu, k lekárovi. Vymýšľame taký program, ktorý zamestná svaly a aj mozog klientov. Samozrejme, že aj trochu pomôžem v domácnosti, trochu povysávame, ale veľké upratovania robiť nemôžeme. V minulosti som sa stretla i s nárokmi detí klientov, aby opatrovateľky robili väčšie práce v domácnosti, či v záhrade. Treba však vysvetliť, že toto nie je úlohou nás opatrovateliek.
 
 
Eva Poláková, klientka
Mám 82 rokov a už aj rôzne zdravotné ťažkosti. O službu opatrovateľky som mesto Sereď požiadala ešte v súvislosti so starostlivosťou o môjho nebohého manžela, keďže bol už ležiaci. Teraz Svetlanka pomáha aj mne.
Moju opatrovateľku som si tak trochu prisvojila a veľmi obľúbila. Je ako moja vnučka. Som s ňou veľmi spokojná a vždy sa teším na jej príchod. Mám rada prechádzky po sídlisku, popozeráme záhradky v blízkej záhradkárskej oblasti tu v Seredi. V domácnosti spolupracujeme, ja si prach poutieram a Svetlanka mi povysáva. Viem porovnať aj iný prístup inej opatrovateľky. Je pritom veľmi cítiť, aký vnútorný vzťah má človek pre prácu s nami, staršími ľuďmi. Finančne mi opatrovateľská starostlivosť vychádza na šesť eur na deň, čo našťastie nie je výrazná položka.
Život je nevyspytateľný a ktovie, čo sa zo dňa na deň môže zmeniť a ostaneme úplne odkázaní na pomoc a starostlivosť iných. Som rada, že moja opatrovateľka je ochotná a je takpovediac poruke aj mimo času služby. Stala sa mi taká situácia, že v noci som si musela privolať rýchlu zdravotnú pomoc a Svetlanka bola ochotná prísť a pomôcť mi.
V čom je spoločnosť opatrovateľky pre mňa ešte dobrá? Viete, bolo obdobie, kedy som si obedy objednávala ako dôchodkyňa, každý deň mi nosili hotové navarené jedlo. Ale nejak sa mi podarilo pri mojej opatrovateľke trochu nabrať vitalitu, obedy domov som zrušila a varím si sama. Stolujeme spolu so Svetlankou a je to pre nás taký pekný moment každého dňa. Poradíme sa, čo budeme variť v ďalší deň, mne to veľmi dobre padne, keď sa v kuchyni pohybujem a môžem sa o niekoho aj ja postarať. Som užitočná. Teraz máme navarený segedínsky guláš, zajtra plánujeme šunkafleky. Máme rady aj bryndzové halušky, polievky zemiakovú, fazuľovú, kelovú. Keď sme spolu, telka u mňa nikdy nie je pustená. Poobede, ak je pekné počasie, vyjdem za susedkami von na lavičku pred činžiakom a rozprávame sa, čo je nové a tak. Občas zájdem aj ja ku Svetlanke domov, keď sa tak dohodneme. Aby sme trochu zmenili prostredie, nemusí len ona ku mne chodiť. Nemôže byť každý deň taký istý.
 
 
Opatrovateľská služba v Seredi - názory