Vatikánska sedma Kto by len chodil na Svätopeterské námestie so zbraňami? Lenže stane sa

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Pavla Rábaru.

Pavol Rábara

Pavol Rábara

Kto by len chodil na Svätopeterské námestie so zbraňami? Lenže stane sa
Polícia na Svätopeterskom námestí. Foto: Flickr.com/Heather Cowper

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • aké incidenty nedávno zažil Vatikán,
  • koho pápež vybral ako nástupcu zosnulého biskupa Šášika na čele Mukačevskej eparchie
  • a prečo hrozí top africkému kardinálovi v domovine trestné stíhanie.

Azda každý, kto bol v Ríme, to dobre pozná. Treba sa postaviť do radu na okraj vatikánskeho námestia, potom prejsť pomedzi majestátne stĺpy Berniniho kolonády a vojsť do kontrolných stanovíšť.

Človek vyloží obsah vreciek a batoh nechá prejsť skenerom. Nič zvláštne, ružence „nepípajú“. Lenže nie každý prejde kontrolou na Svätopeterské námestie tak hladko. Najmä keď má v ruksaku predmety ako 59-ročný český kňaz Milan Palkovič.

Dva incidenty za jeden mesiac. Uplynulú nedeľu okolo 9.00 h našli policajti pri vstupe na vatikánske námestie u kňaza plynovú pištoľ, obyčajný nôž, rezačku na škatule a aj skrutkovač.

Podľa novín Il Messaggero sa kňaz, ktorý prišiel do Ríma s autobusom pútnikov, ospravedlňoval, že zbrane sú určené na osobnú obranu.

Ukázalo sa však, že skutočným majiteľom batoha so zbraňami je iný muž zo skupiny českých pútnikov, 60-ročný Libor. Ten zveril tašku kňazovi zrejme v domnení, že pre svoje cirkevné postavenie nebude dôkladne kontrolovaný.

Kňaz Milan Palkovič vysvetľoval incident v piatkovom rozhovore pre portál blesk.cz.

„Keď sme boli pri bráne, kde kontrolujú, kto má čo pri sebe, pán Libor povedal, že má v taške plynovú pištoľ, ktorú mal síce v legálnej držbe, ale doklady pri sebe nemal. Povedal, že si ju vzal preto, lebo ho za posledné dva roky v Ríme dvakrát okradli,“ hovoril farár.

Za nezákonnú držbu zbraní hrozí v Taliansku šesťmesačný trest odňatia slobody, ktorý môže byť zvýšený, ak ku skutku došlo na verejnom zhromaždení.

Oboch mužov policajti prepustili s tým, že prípad je uzavretý, dodal kňaz a priznal, že je to pre neho poučenie, aby sa naučil hovoriť pútnikom aj „nie“.

Ako si všimol portál Crux, v prípade Vatikánu ide už o druhý incident tohto typu za jeden mesiac.

Bolo to 10. apríla, keď talianska polícia zadržala na toaletách pri Námestí svätého Petra Američana menom Moises Tejada. Mal pri sebe tri nože (jeden s 20-centimetrovou čepeľou), ktoré zrejme plánoval preniesť na pravidelnú stredajšiu generálnu audienciu pápeža Františka.

Tejada nebol bežný pútnik, ale medzinárodne hľadaný muž, ktorý v štáte New York porušil podmienku po tom, ako ho prepustili po odsúdení za napadnutie realitného agenta a ublíženie mu na zdraví. Tejada talianskej polícii povedal, že do Ríma pricestoval z Moldavska po tom, ako strávil nejaký čas na Ukrajine v boji proti ruskej invázii.

Bezpečnosť po pápežsky. Vatikanista John Allen Jr. po prvom incidente, teda zatknutí Tajedu, napísal, že tento prípad je pripomienkou toho, aká krehká je bezpečnostná bariéra okolo pápeža a ako často je to skôr šťastie, respektíve prozreteľnosť, čo zabráni katastrofe.

Americký autor uviedol aj dva príklady. Prvým je záverečná omša počas návštevy pápeža Jána Pavla II. v Grécku v roku 2001. Istý muž sa vtedy nenápadne zaradil do sprievodu s obetnými darmi a dostal sa približne na dva metre od pápeža, kým si niekto uvedomil, že tam nepatrí.

Ochranka ho odviedla, hoci sa ukázalo, že išlo o mentálne postihnutého človeka, ktorý chcel poľskému pápežovi darovať zbierku svojich kresieb. No keby to bol býval niekto, kto by bol chcel Jánovi Pavlovi ublížiť…

Druhý príklad je osobný, keď skúsený vatikanista opisuje, ako sa v roku 2020 dostal so svojou manželkou do prvého radu na audienciu s pápežom bez akejkoľvek kontroly. Stačilo, že manželia Allenovci mali svadobné šaty (išlo o audienciu pre novomanželov). Manželov novinárov nemohla ochranka ani spoznať, lebo mali covidové rúška.

Allen konštatuje, že popri viacerých faktoroch, ktoré ovplyvňujú otázku bezpečnosti pontifikov, platí, že pápeži sú predovšetkým pastieri, nie politici, a majú tendenciu po čo najmenšej bariére medzi sebou a svojimi ovečkami.

Podľa neho však existuje ešte ďalší faktor, ktorý pozdvihuje diskusiu o pápežskej bezpečnosti z oblasti taktiky a protokolov do dimenzie viery. „Jednoducho povedané, pápeži nepovažujú svoju osobnú bezpečnosť za úplne závislú od osobných strážcov a detektorov kovov – veria aj v Božiu úlohu.“

Ďalšie udalosti v skratke

Súčasťou návštevy slovenských biskupov ad limina v Ríme bude aj prezentácia stavu cirkvi v jednotlivých diecézach. Následne bude správa predmetom rokovaní na vatikánskych úradoch.

Pápež František vymenoval nového biskupa Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie. Po zosnulom slovenskom biskupovi Milanovi Šášikovi bude mukačevským eparchom ukrajinský kňaz Teodor Matsapula.

Moskovský patriarcha Kirill po inaugurácii Vladimira Putina povedal, aby novozvolený ruský prezident „pokračoval v službe“, ktorú mu zveril sám Boh. Poďakoval mu za to, že robí „osudové a vážne rozhodnutia“. 

Po chráme Hagia Sofia bude ďalší historicky byzantský kostol v Istanbule mešitou. Budúca „mešita Kariye“ bola predtým 79 rokov využívaná ako múzeum.

Pápež František vydal bulu Spes non confundit (Nádej nesklame), ktorá ohlasuje Svätý rok 2025. Svätá brána Baziliky svätého Petra bude otvorená 24. decembra 2024 a zatvorená 6. januára 2026.

O čom píšu vatikanisti 

Pri téme bezpečnosti ešte zostaneme. Tento týždeň vstúpilo slávnostnou prísahou do Pápežskej švajčiarskej gardy 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

Talianska ACI Stampa pri tejto príležitosti pripomenula historické míľniky pápežovej osobnej ochranky.

Najmä rok 1506, keď do Ríma prišlo prvých 150 švajčiarskych vojakov, ako aj tragický moment roku 1527, keď 147 členov gardy zahynulo pri ochrane pápeža Klementa VII. počas plienenia Ríma nemeckými žoldniermi cisára Svätej ríše rímskej Karola V.

K radikálnej zmene došlo v roku 1970, keď boli zrušené Pápežské ozbrojené zbory s výnimkou „najstaršej švajčiarskej gardy“ a 20. januára 1971 bola ochrana Apoštolského paláca zverená výlučne jej.

Posledná zmena nastala v roku 2018, keď Štátny sekretariát určil celkový počet príslušníkov gardy na 135. 

Napokon nemôže chýbať zmienka o uniforme, ktorá svojou pestrosťou púta pozornosť. V priebehu storočí sa menila, súčasná pochádza z 20. rokov minulého storočia, no žiadnu nikdy nenavrhol Michelangelo.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka 

Na stránkach nášho internetového obchodu môžete aktuálne nájsť novinku od britského autora Toma Hollanda s názvom Panství kříže. Jak se formovala duše Západu.

Autor v nej ukazuje, že kľúčové pojmy ako sekularizmus, liberalizmus, veda, ľudské práva a dokonca ateizmus majú hlboké korene v kresťanstve – zvláštnej viere, že jedna z mnohých obetí ukrižovania, trestu určeného pre otrokov, by mala byť uctievaná ako Boh.

Hollandova kniha skúma, prečo bolo kresťanstvo od svojich starovekých počiatkov cez stredovek až po súčasnosť také prevratné a revolučné, a ukazuje, ako táto viera naďalej hlboko poznamenáva mnohé naše postoje a inštinkty aj v dnešnej čoraz skeptickejšej spoločnosti.

Prajem vám krásny májový víkend!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.