Denník N

Nie je to fáma. Chemtrails existujú

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Zmena konceptu výdavkových limitov je súčasťou pretvárania Slovenska na autokratický štát, kde sa vládna chunta nechce demokraticky deliť o moc a robiť rozhodnutia na základe kvalifikovanej diskusie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Tak znova – chemtrails existujú. Niektorí občania a občianky vo vládnej koalícii sú popráškovaní škodlivými chemickými látkami. Či práškovala sama prozreteľnosť alebo ruský iliušin, nevedno, no iba tak sa dá vysvetliť, aké hlúpe reči vedú a čo stvárajú. Vo štvrtok schválili zmeny v mechanizme výdavkových limitov. Vyjadrené jedným či lepšie dvoma slovami: celé zle. Riziko, že krajina príde o peniaze z plánu obnovy, je už tak pekne našponované. Mnohé reformy a investície stoja či viaznu. Optimalizácia siete nemocníc, súdna mapa, centrálne riadenie nemocníc, obnova budov… a teraz je tu jasná revízia už raz splneného míľnika – výdavkových limitov.

Prijať výdavkové limity sa Slovensko zaviazalo vo svojom pláne obnovy. Doslova sa v ňom píše: „Pre zvýšenie fiškálnej disciplíny sa posilní záväznosť rozpočtových pravidiel na strednodobom horizonte, a to zavedením limitov verejných výdavkov stanovených záväzne na 4-ročné volebné obdobie. Limity verejných výdavkov sa stanú hlavným operatívnym nástrojom na dosiahnutie dlhodobej udržateľnosti verejných financií a proticyklickej fiškálnej politiky.“ Zmeny, ktoré vládna koalícia prijala v skrátenom legislatívnom konaní, z hlavného fiškálneho nástroja robia vedľajší, formálny, marginálny. Aspoň za tejto vlády.

Podstata zmeny: viac rozhadzovať

Po prvé preto, lebo kompetenciu výpočtu výdavkových limitov vláda a koaliční poslanci vzali Rade pre rozpočtovú zodpovednosť a dali ju

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie