Denník N

Zo schránkovej firmy sa vykľuli podnikatelia, ktorí chcú elektrinu z Gabčíkova posielať Ukrajine

Turbína vodnej elektrárne Gabčíkovo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Turbína vodnej elektrárne Gabčíkovo. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Neznáma firma Djerelo, ktorá získala kontrakt na elektrinu z Gabčíkova, tvrdí, že ju chce exportovať na Ukrajinu.
  • Pochybnosti však vyvoláva 23-ročná majiteľka, nejasné finančné krytie a zavádzajúci web firmy.
  • Osoba s rovnakým menom a dátum narodenia, aká je vo vedení Djerela, sa vyskytla v ukrajinských médiách v spojitosti so spreneverou.

Kauza schránkovej firmy Djerelo, s ktorou štátna Vodohospodárska výstavba uzavrela rámcovú zmluvu na dodávku elektriny z najväčšej vodnej elektrárne Gabčíkovo, má nečakané pokračovanie. Podnikatelia v jej pozadí tvrdia, že ich zámerom je nakupovať na Slovensku elektrinu, aby mohli pomôcť domovskej Ukrajine.

„Na Ukrajine je vojna a energetické objekty sú pod útokom ruskej armády. Je tam katastrofická situácia s elektrinou aj plynom,” vysvetľuje jeden z riaditeľov firmy Oleksij Pšenyčka, ktorý má trvalý pobyt v Kyjive.

Rozruch okolo Djerela spôsobil článok na portáli Energie-portal.sk o tom, že firma uzavrela kontrakt na nákup elektriny s Vodohospodárskou výstavbou. Tá patrí pod ministerstvo životného prostredia vedené Tomášom Tarabom.

K podpisu rámcového kontraktu došlo necelé dva mesiace po tom, ako vedenie štátneho podniku prevzal Peter Molda, v minulosti generálny tajomník strany Život-NS, ktorej predsedom bol kedysi práve Taraba.

Riaditeľ Djerelu Pshenychka však tvrdí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Tomáš Taraba

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie