Denník N

Zisky zo zmrazených ruských aktív pôjdu na Ukrajinu

Peniaze zo zmrazených ruských aktív v Únii pôjdu z najväčšej časti na muníciu, aby sa Ukrajina mohla brániť agresorovi. Ilustračné foto - TASR/AP
Peniaze zo zmrazených ruských aktív v Únii pôjdu z najväčšej časti na muníciu, aby sa Ukrajina mohla brániť agresorovi. Ilustračné foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • 90 percent z ruských peňazí sa použije na nákup munície, zvyšok na nevojenskú pomoc.
  • Na sankčný zoznam sa môže dostať reexport skvapalneného ruského plynu.
  • Čítate newsletter Týždeň v európskej ekonomike, ktorý vychádza každý piatok.

1. Zisky z ruských peňazí v EÚ pôjdu na nákup munície pre Ukrajinu

Členské krajiny EÚ dosiahli politickú dohodu o využití ziskov zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine. Až 90 percent peňazí pôjde na nákup munície, zvyšok na nevojenskú pomoc. Belgicko súhlasilo, že Kyjivu od budúceho roka poskytne aj daň, ktorú zo ziskov vyberá. Spolu pôjde o 2,5 až 3 miliardy eur ročne.

O čo ide

O využití ruských peňazí na pomoc Ukrajine sa hovorí už od prvých mesiacov vojny. Zdrojom môžu byť konfiškované majetky predstaviteľov Putinovho režimu a blízkych oligarchov, no omnoho viac peňazí je na zmrazených účtoch ruskej centrálnej banky. Väčšina z nich je v belgickom Eurocleare.

Ku konfiškácii ruských štátnych peňazí sa EÚ zatiaľ

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie