Divadlo prežije všetko, hovorí Zuzana Kronerová. Začína sa festival Nová dráma

Takmer žiadna romantická láska - ale vojna, násilie, menšiny, rôzne formy znevýhodnenia, feminizmus, rodina a spoločnosť. To sú témy desiatich najlepších slovenských divadelných inscenácií, ktoré uvidia návštevníci tohtoročného festivalu Nová dáma/New Drama. Jubilejný 20. ročník sa uskutoční v Bratislave a v Trnave od pondelka 13. mája do piatka 18. mája. Na festival zavíta aj nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Wole Soyinka, nigérijský spisovateľ a dramatik povedie v Bratislave masterclass.

10.05.2024 07:00
Pomlcka  foto Robert Tappert Foto:
Jednou inscenácií, ktorá si vyslúžila miesto medzi najlepšími, je Pomlčka. Pomlčka kedysi rozdelila Česko-slovensko, teraz spojila Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Horácké divadlo Jihlava pri spoločnom naštudovaní hry.
debata
Kto sa dostal medzi TOP TEN slovenských insceácií?

Pozrite si prehľad najúspešnejších divadiel, ktoré budú súťažiť na festivale Nová dráme/New Drama 2024.

Fotogaléria
Jednou inscenácií, ktorá si vyslúžila miesto...
Pomlčka, Divadlo Andreja Bagara v Nitre a...
+10Ďalšou nie celkom typickou drámou na festivale...

Politika aj intimita

Dramaturgická rada vyberala to najlepšie z takmer osemdesiatich inscenácií z čerstvého repertoáru slovenských divadiel a desať ich postúpilo do programu. Na festivale novej drámy však klasické divadlo veľmi nečakajte, v súťažnej prehliadke sa ocitlo viacero dokumentárnych drám aj žánre na hranici stand-upu. V Bratislave budú hosťovať Slovenské komorné divadlo Martin, Spišské divadlo a Divadlo Andreja Bagara v Nitre v koprodukcii s Horáckym divadlom Jihlava. Svoje predstavenia odohrajú v hlavnom meste aj domáci: Činohra Slovenského národného divadla, Divadlo Petra Mankoveckého, Divadlo NUDE, Divadlo LUDUS a Peter Mazalán. Jedno z nich si z festivalu odnesie Grand Prix a rozhodne o tom medzinárodná porota.

Zuzana Kronerová ako čestná predsedníčka festivalu Nová dráma/New Drama zaželala jubilejnému ročníku veľa vďačných divákov. „Divadlo prežije všetko, aj takúto dobu, pretože je zázračné. Zážitok, keď sa stretne živý človek na javisku so živým človekom v hľadisku, sa nedá ničím nahradiť. Už Shakespeare povedal, že divadlo je tu na to, aby nastavovalo zrkadlo dobe, ľuďom, aj moci. Aj za starého režimu divadlo kvitlo napriek zákazom, teraz sa nám otvára veľa tém,“ povedala.

Prvýkrát na festival novej drámy zavíta Divadlo... Foto: Igor Stančík
Historia isteho nasilia divadlo LUDUS foto Igor Stancik Prvýkrát na festival novej drámy zavíta Divadlo LUDUS, predstaví sa hrou História jedného násilia.
Sme v pohode Čítajte viac Ktoré divadelné inscenácie zabojujú o Grand Prix? Na festivale Nová dráma/New Drama to bude dramatické

„Politické a spoločenské témy, ktoré zasahujú do súkromia, sa objavujú v inscenáciách Pomlčka (DAB v Nitre), Emily (Divadlo NUDE), Hekuba (Slovenské komorné divadlo Martin). Témy výsostne intímne, kde cez malú bunku získavame širší pohľad na verejné dianie, vidíme v inscenáciách Sme v pohode (SND), Šeptuchy (Spišské divadlo), História jedného násilia (Divadlo LUDUS) či intímny pohľad Petra Mazalána Piesne o mŕtvych deťoch,“ predstavila obsahové zameranie teatrologička a členka dramaturgickej rady Dária Fojtíková Fehérová a bližšie predstavila jednotlivé inscenácie.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovskeho  Zvolen Čítajte viac Zvolenské divadlo prinesie vtipnú hru o veľkej rodine aj návrat Hamleta

Z Divadla J. G. Tajovského príde na festival dokumentárna dráma Sme krajina, v ktorej tému o zvolenskom vodnom diele pripravil český tím. Dokumentárnou drámou je aj česko-slovenská inscenácia Pomlčka, ktorú pripravilo Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Horácké divadlo Jihlava. Dokumentárnou drámou, ktorá prezentuje aj feministické témy, je hra Emily Divadla NUDE. Mestské divadlo Žilina neprestáva experimentovať, autor Miklós Forgács ako muž prichádza s feministickou témou v hre Lilith v mužskej réžii Eduarda Kudláča. Ďalšou nie celkom typickou drámou na festivale novej drámy bude Hekuba v podaní Slovenského komorného divadla Martin, v ktorej sa postavy v súvislom prúde textu miešajú a preberajú si repliky. Ani Slovenské národné divadlo neponúka celkom klasickú divadelnú hru, inscenácia v réžii Daniely Špinar Sme v pohode sa žánrovo pohráva skôr so stand-upom či s monodrámou.

Sme v pohode Čítajte viac Recenzia: Som, aký som, a je to v pohode! Nová inscenácia v SND sa nebojí LGBTI tém

Nobelista v Bratislave

Umenie spája a festival novej drámy je preto nielen slovenský, ale otvára našim divadelníkom dvere do sveta a pozýva svet k nám, vytvárajú sa kontakty a vznikajú spolupráce. Navyše o najlepšej slovenskej dráme rozhoduje medzinárodná porota, ktorú tvoria významné osobnosti európskeho a svetového divadla. „Každoročne na festival pozývame desiatky zahraničných hostí, s ktorými sa naši tvorcovia môžu zoznámiť počas viacerých podujatí. Tento rok organizujeme aj špeciálne stretnutie reprezentantov súťažiacich divadiel so zahraničnými hosťami festivalu. Veríme, že si navzájom padnú do oka a naše divadlo sa zúčastní ďalších prestížnych festivalov,“ dodáva riaditeľka festivalu Nová dráma/New Drama Vladislava Fekete.

Miriam Kičiňová Čítajte viac Šéfka Činohry SND Miriam Kičiňová: Nebojte sa, nie sme elitári

Patronát nad jubilejným 20. ročníkom festivalu prevzal Wole Soyinka a v Bratislave povedie masterclass. Majstrovská lekcia s nigérijským spisovateľom, dramatikom, aktivistom, laureátom Nobelovej ceny za literatúru, sa uskutoční v Tanečnom divadle Ifjú Szivek v utorok 14. mája o 10. hodine. „Aj v tomto roku sa festivalovému tímu podarí na Slovensko priviesť výnimočného človeka a osobnosť svetovej drámy. Chceme stretnutie so svetovým dramatikom a nobelistom Wole Soyinkom umožniť všetkým, ktorí oň budú mať záujem, či už vyhľadávajú divadlo, kvalitnú literatúru, divadelnú teóriu, alebo napríklad občiansky aktivizmus, keďže všestranne činný Wole Soyinka to všetko vo svojej tvorbe a v živote spája. Vstup na masterclass s Wole Soyinkom je preto voľný,“ dodáva Vladislava Fekete. S jeho tvorbou sa môže domáce publikum zoznámiť aj v knižnej antológii divadelných hier, ktorú nedávno pod názvom Blázni a špecialisti vydal Divadelný ústav.

DAB Sceny z rodinneho zivota  30 Čítajte viac Ľúbostný trojuholník s revolverom. Smutno-smiešne Scény z rodinného života

V sekcii Focus sa tento rok predstaví súčasné turecké divadlo, a to prednáškou aj inscenáciou Dvanásty dom. „Predstavenie s autobiografickými prvkami sa uskutoční netradične vo výklade Dočasného kultúrneho priestoru v Petržalke v hlavnej úlohe s Melek Ceylan, ktorá nanovo necháva znieť ženský hlas,“ hovorí výkonný riaditeľ festivalu Dušan Poliščák. Históriu festivalu mapuje nová publikácia Nová dráma/New Drama. Metafora sveta. Dvadsať rokov.

pomlcka-stvorceky-dopl Čítajte viac Pomlčka má na Slovensku krátku životnosť. Asi ako naša pamäť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová dráma/New Drama