Veda a technika Zaujímavosti

Mimozemské civilizácie mohli byť zničené výbuchmi gama žiarenia

Napriek početným pátraniam po mimozemskom živote nebol nikdy objavený. Teraz jeden astronóm prišiel s teóriou, ktorá vysvetľuje jeho absenciu:

Mimozemské civilizácie mohli byť zničené výbuchmi gama žiarenia

Napriek početným pátraniam po mimozemskom živote nebol nikdy objavený. Teraz jeden astronóm prišiel s teóriou, ktorá vysvetľuje jeho absenciu: mimozemské civilizácie mohli byť zničené zábleskami gama žiarenia.

Záblesky gama žiarenia sú najsilnejšie explózie vo vesmíre, ktoré vyžarujú obrovské množstvo energie. Profesor astronómie Frederick Walter zo Stony Brook University v New Yorku verí, že tieto explózie mohli zničiť mimozemské civilizácie v ich domovských galaxiách.

„Je to tesne zaostrený lúč,“ povedal Walter pre DailyMail.com. „A ak je nasmerovaný cez rovinu galaxie, mohol by v podstate sterilizovať asi 10 percent planét v galaxii.“

Hoci záblesky gama žiarenia sú v našej galaxii Mliečna dráha zriedkavé, sú bežnejšie v mladých, vzdialených galaxiách. Walter verí, že záblesk gama žiarenia sa vyskytuje približne každých 100 miliónov rokov v akejkoľvek galaxii, čo by mohlo zničiť mnoho civilizácií.

Titulný obrázok: Pixabay.com / rcascoherrera

O Autorovi

admin

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *