ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Etiketa v kuchyni: Kam s použitým obrúskom po dojedení?

V kulinárskom svete je etiketa dôležitou súčasťou. Väčšina z nás vie, že na večeri s formálnym charakterom sa nechodí v teplákoch a tričku. Ale čo sa deje po tom, ak sme už to chutné jedlo dojedli? Kam vlastne položiť ten použitý obrúsok po dojedení? Dozviete sa v tomto článku.

1. Kde položiť obrúsok na formálnej večeri?

Utretie kútikov úst papierovým alebo látkovým obrúskom po dojedení je akýmsi “záverečným taktom” jedálnička. Pri formálnych alebo poloformálnych príležitostiach naznačuje skladanie obrúska koniec jedla a poskytuje signál pre obsluhu na servírovanie dezertu alebo kávy. Pri skladaní obrúska si môžete zvoliť jednoduchý, no zároveń elegantný štýl skladania. Napríklad dvojité sklopenie do štvorca alebo trojuholníka.

2. Ako to je s obrúskom na neformálnom obede, či večeri?

Nezabúdajte na správne odkladanie obrúska na rodinnej večeri alebo na pikniku v parku. Ak ste na večeri s rodinou či priateľmi, obrúsok odkladajte rovnako ako pri formálnej večeri – teda na ľavú stranu od taniera. Ak ste však na pikniku v prírode, pripravte si na použité obrúsky provizorný odpadkový kôš. Prvou výhodou je, že ak by náhodoufúkalo, tak vám obrúsky nebudú lietať po celej deke, prípadne okolí. Druhou výhodou zase je to, že ak budete z pikniku odchádzať, jednoducho “odpadkový kôš” (ideálne vo forme tašky) zoberiete so sebou a odnesiete to do práčky alebo do koša na prádlo.

3. Čo robiť s obrúskom doma?

Doma nie je nič zlé na tom, aby ste nechali použitý obrúsok na stole, pokiaľ to nevyzerá nedôstojne alebo vás to nevyrušuje. Návšteva sa pravdepodobne bude pohybovať okolo stola, a tak by nemali mať problém s tým, že obrúsok ostal na mieste. No, samozrejme, ak je to pre vás alebo vašich hostí nepríjemné, nie je nič zlé na tom, aby ste obrúsok ihneď vyhodili.

4. Ak je to možné, skúste použitý papierový obrúsok skompostovať

V dnešnej dobe sú mnohí z nás zameraní na ochranu životného prostredia. Ak je teda obrúsok biologicky odbúrateľný, môžete ho bezpečne kompostovať. Ak máte doma kompostér, stačí obrúsok rozložiť na menšie kúsky a pridať ho do kompostu. Tento krok nielenže redukuje množstvo odpadu, ale aj prispieva k vytvoreniu živnej pôdy pre vaše rastliny. Prípadne ak organizujete v záhrade opekačku, tak môžete smelo papierový obrúsok spáliť.

Veríme, že vám naše rady a tipy pomohli. Pamätajte však, že etiketa v kuchyni je o viac ako len o dodržiavaní pravidiel. Je to o rešpekte k jedlu, spoločnosti a okoliu. Takže nech sa vám darí hýčkať váš kulinársky duch s eleganciou a štýlom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *