Perník alebo tiež medovník je sladké pečivo hnedej farby, ktorého pôvodná receptúra sa skladá z medu, múky a korenia. Neskôr sa jeho receptúra začala upravovať a dnes ho poznáme ako zmes pšeničnej a ražnej múky, mlieka, vajec, karamelizovaného cukru, medu, škorice a klinčeku.
Počas jeho prípravy by sa po zmiešaní všetkých ingrediencií malo cesto nechať niekoľko týždňov odležať, aby mohlo vykysnúť. Zaujímavosťou vlastnosťou perníkového cesta je, že surové ani upečené nestráca časom na akosti ani na chuti, ale naopak sa zlepšuje.
Perníky môžu byť vykrajované do rôznych tvarov. Po dopečení sa zdobia farebnými cukrovými polevami alebo čokoládou. Zdobené perníky sú veľmi populárnym vianočným pečivom. Priemyslovo sú vyrábané zlepované perníky – dva plátky perníku sa zlepia dokopy pomocou rôznych druhov lekváru a následne sa namáčajú v čokoláde. Z plátkov perníku sa dajú skonštruovať aj zložitejšie tvary, najznámejším motívom je perníková chalúpka z rozprávky.
Podľa rôznych historických prameňov má perník pôvod v Nemecku. Na Slovensku sa perníky začali vyrábať až koncom 14. storočia a keďže boli koreniny veľmi drahé, považovali sa za veľký luxus a ľudia ich konzumovali najmä cez sviatky. U susedov v Českej republike sú preslávené perníky z Pardubíc, ktorých tradícia siaha do 16. storočia. Ale na Slovensku máme tiež nemálo veľmi dobrých medovnikárov a najmä medovnikárky.
Vieme si ho pripraviť tiež doma. Aj taký pomerne jednoduchý koláčik ako perník vieme upiecť na veľmi veľa spôsobov – s orechmi, jablkami, cuketou aj čokoládou. Perník môže voňať po kakau, čokoláde či škorici, bude jemný a šťavnatý zároveň. Možno v ňom budú strúhané jablká, orechy, džem, dokonca cuketa alebo jogurt…
Tu je teda Najlepší čokoládový perník podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Najlepší čokoládový perník
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
250 g práš. cukru
2 PL kakaa
2 čl sódy bikarbóny
1 kypriaci prášok do perníka
2 čl škorice
2 celé vajcia
0,5 l mlieka
2 dl oleja
hrsť hrozienok namočených v rume
olej a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
obľúbený džem na potretie
Na čokoládovú polevu:
100 g čokolády
1 PL oleja
plátok masla
Múku preosejeme spoločne s kakaom, pridáme škoricu, kypriaci prášok do perníka spolu so sódou bikarbónou a cukor. Všetky suché suroviny zmiešame do jednofarebnej hmoty. Potom pridáme mokré suroviny: celé vajcia, mlieko a olej.
Vymiešame cesto, do ktorého na záver pridáme hrozienka aj s rumom. Vymastíme plech a vysypeme ho hrubou múkou. Cesto naň nalejeme, uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 25 – 45 minút. Upečený perník necháme vychladnúť, potom ho potrieme obľúbeným džemom (jahodový, marhuľový) a polejeme čokoládovou polevou.
Tú pripravíme jednoducho tak, že nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a olejom. Dobre premiešame a zmes nalejeme na perník. Necháme stuhnúť. Krájame nožom namočeným v horúcej vode, môžeme ozdobiť orieškami, ovocím, prípadne čokoládou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk