Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

USA obmedzili ďalším čínskym spoločnostiam prístup k ich technológiám

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spojené štáty sa snažia zastaviť prísun nových technológií do Číny vzhľadom na obavy, že Peking by ich mohol využiť na posilnenie svojich vojenských kapacít.

Washington 9. mája (TASR) - Administratíva prezidenta Joea Bidena vo štvrtok rozšírila svoj zoznam čínskych firiem, ktoré majú obmedzený prístup k pokročilým americkým technológiám, o desiatky ďalších subjektov. Dotknuté spoločnosti sa údajne podieľali na špionážnych aktivitách zameraných proti Spojeným štátom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Federálne ministerstvo obchodu tiež oznámilo, že na zoznam pridáva niektoré zložky spoločnosti China Electronics Technology Group pre jej snahu získať americké technológie na podporu čínskych kapacít v oblasti kvantových technológií, čo je vážna hrozba pre národnú bezpečnosť vzhľadom na ich možné využite na vojenské účely. Spoločnosť patrí podľa medializovaných informácií medzi najdôležitejších dodávateľov vybavenia pre čínske ozbrojené sily.

Spojené štáty sa snažia zastaviť prísun nových technológií do Číny vzhľadom na obavy, že Peking by ich mohol využiť na posilnenie svojich vojenských kapacít. Zaradenie na zoznam sťažuje firmám z USA spoluprácu s dotknutými subjektami.

Stanovisko spoločnosti China Electronics Technology Group sa agentúre Reuters nepodarilo získať a čínske veľvyslanectvo na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo.