Denník N

Okrem Nirvany producent Steve Albini nahral vyše 600 albumov, miloval živočíšny zvuk a rád provokoval

Steve Albini (22. 7. 1962 - 7. 5. 2024). Foto - Electrical Audio
Steve Albini (22. 7. 1962 – 7. 5. 2024). Foto – Electrical Audio

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak ste hľadali ten správny punkový sound, Steve Albini bol ten pravý producent pre vás. Americký zvukový inžinier vedel zachytiť túto hudbu vo svojej čírej podstate.

Jeho nahrávky sú často brutálne, špinavé a neupratané, ale rovnako nádherné a majestátne. Bohužiaľ, tento hudobník a producent už žiadnu novú hudbu nepridá. Vo veku 61 rokov zomrel vo svojom nahrávacom štúdiu Electrical Audio v Chicagu. Príčinou nečakanej smrti bol infarkt.

Producent-hudobník

Jeho najznámejšími producentskými dielami sú nahrávky Surfer Rosa (1988) od Pixies, In Utero (1993) od Nirvany a Rid of Me (1993) PJ Harvey, no v oficiálnom zozname má dokopy vyše 670 albumov. Na prvých sa podieľal v roku 1985, čo je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie