Dolinková ukáže návrh novej univerzitnej nemocnice o týždeň v Handlovej

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) chce predstaviť materiál k výstavbe novej univerzitnej nemocnice v Bratislave na výjazdovom rokovaní vlády na budúci týždeň. Uviedla to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

09.05.2024 12:22 , aktualizované: 13:47
Dolinková Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pred rokovaním vlády 8. mája 2024 v Bratislave.
debata

„Urobím všetko preto, aby som na budúcotýždňové výjazdové rokovanie vlády SR, ktoré bude v Handlovej, prišla s týmto materiálom na vládu,“ povedala.

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko koncom apríla upozornili na možnú zmenu lokality novej univerzitnej nemocnice z Rázsoch do Ružinova. Zámer ministerky skritizovali, rovnako tak urobilo aj Lekárske odborové združenie a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Dolinková vtedy reagovala, že odmieta prekrúcanie faktov v súvislosti s projektom.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu Čítajte viac Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

66 žiadostí, 47 úspešných

Ministerka dnes tiež informovala, že o finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie zatiaľ prejavilo záujem 66 žiadateľov, pričom podmienky úspešne splnilo 47 z nich. „Z toho 34 je všeobecných lekárov pre dospelých a 13 je žiadostí pediatrov,“ uviedla Dolinková.

Priblížila, že u 22 žiadostí už bola podpísaná zmluva a ďalšie sú v procese. „Dve z podaných žiadostí boli stiahnuté pred podpisom zmluvy,“ dodala. Ministerka zároveň vyzvala poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby sa do výzvy o príspevok na ambulanciu zapojili. Pripomenula, že žiadosti je potrebné poslať do konca júla.

Spolu s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas) ubezpečili, že robia všetko pre to, aby Slovensko neprišlo o peniaze z plánu obnovy. „Chcem jednoznačne upokojiť verejnosť, že nehrozí žiadne zníženie alokácie z plánu obnovy,“ vyhlásil Kmec. V tejto súvislosti vyzval opozíciu, aby nestrašila verejnosť, že Slovensko o financie alebo ich časť príde. „Slovensko si plní podmienky, pokračuje v napĺňaní plánu obnovy a prechádzame do investičnej fázy, kde toto strašenie je dôsledkom toho, že potom nám odskakujú jednotliví žiadatelia,“ dodal.

dolinková Čítajte viac Dolinková bude odvolávaniu čeliť vo štvrtok, vláda jej vyjadrila podporu

Výzva na podporu vzniku ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov je otvorená do 31. júla alebo do vyčerpania alokovaných zdrojov. Žiadatelia sa môžu uchádzať o príspevok až do výšky 80 000 eur. Celkovo je na výzvu vyčlenených vyše deväť miliónov eur. Komplexné informácie sú zverejnené na tejto stránke.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Zuzana Dolinková