Denník N

Môžeme viniť len seba

Pred sídlom NATO v Bruseli už veje aj fínska vlajka. Vďaka Putinovi. Foto - TASR/AP
Pred sídlom NATO v Bruseli už veje aj fínska vlajka. Vďaka Putinovi. Foto – TASR/AP

Boj sa začal a stávky sú vysoké. Je načase, aby si to Európania všimli.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Európania sú vo vojne, a to nielen na Ukrajine. Často sme svedkami ruských sabotáží, vrážd a kybernetických útokov. Šéfovia našich špiónov varujú pred ďalšími vraždami a chaosom. Útoky sú čoraz lepšie organizované, bezohľadnejšie a zasahujú citlivejšie ciele.

Deje sa to preto, lebo Rusko a ďalší nepriatelia (Čína, Irán a Severná Kórea) sa neobávajú toho, ako by sme mohli reagovať. Odstrašenie existuje iba v našich vlastných mysliach: „Oni by sa predsa neodvážili.“ Ale oni sa odvážia. Namiesto toho sa dobrovoľne obmedzujeme: „Radšej to nerobme, je to príliš riskantné.“

Keďže odstrašovanie veľmi nefunguje, spoliehame sa aspoň na obranu. Ale aj tá je plná dier. Chýbajú nám plány, zásoby, jednotky a zbrane potrebné na skutočnú vojnu. Vo svojich zbožných želaniach rátame s obrovskou a bezpodmienečnou pomocou USA. Lenže tá je už teraz otázna a v budúcnosti ešte nepravdepodobnejšia.

Mali by sme byť zúriví a ustráchaní o to viac, že ​​tu nejde o problém prostriedkov. HDP samotnej Európskej únie je takmer 20 biliónov dolárov, čo je približne jedna šestina svetového hospodárstva. Pridajte si k tomu krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ, ako Británia, Nórsko a (keď budem veľmi veľkorysý) Turecko, a dostanete sa k takmer 25 biliónom dolárov a k takmer trištvrtemiliardovej populácii. Európa je dostatočne veľká a bohatá na to, aby mohla byť superveľmocou.

V niektorých zmysloch ňou aj je. Európania majú 8. a 9. mája, teda na výročie konca vojny a na Deň Európy, čo oslavovať. Jednotný trh je napríklad jedným z najväčších a najúspešnejších geopolitických úspechov za posledných 70 rokov. Málokto by si stavil, že byrokrati Európskej komisie porazia americké IT giganty a ruský Gazprom.

Európa je mimoriadne konkurencieschopná, pokiaľ ide o životný štýl, ale už menej, pokiaľ ide o inovácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie