Rozvoj developmentu je v súčasnosti podmienený princípmi ESG (z anglického environmental, social, governance – životné prostredie, sociálny vplyv a vedenie podniku). Pri ich realizácii by však firmy mali dbať nielen na energetické prínosy, ale aj na výhody, ktoré môžu svojej komunite priniesť. Podľa lídra oddelenia property managementu spoločnosti CTP na Slovensku Petra Janka firmy môžu týmto spôsobom vybudovať povesť spoľahlivého partnera nielen pre súčasné, ale aj budúce projekty.

Ako vnímate súčasnú situáciu na trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami?

Z nášho pohľadu a v podmienkach strednej a východnej Európy vnímame celkovú situáciu na trhu ako pozitívnu. Zároveň vnímame faktory ako makroekonomické údaje, spotrebu domácností, aktivitu stavebného priemyslu, geopolitickú situáciu a ďalšie, ktoré ovplyvňujú podnikanie našich klientov, a teda aj nás. Priemyselné nehnuteľnosti môžeme selektovať na výrobu a logistiku.

Rastú so stúpajúcim záujmom aj nároky klientov, napríklad v oblasti ESG?

Nároky klientov v oblasti ESG vnímame ako rastúce približne od roku 2020. Prvými boli veľkí korporátni klienti a trend sa posúva smerom k menším klientom s pôsobnosťou na úrovni krajiny či dokonca regiónu. Hnacím motorom je jednak legislatíva Európskej únie, ktorá je postupne transponovaná do tej slovenskej, no zároveň sú to očakávania zákazníkov vrátane konečných spotrebiteľov od výrobkov a služieb ponúkaných na trhu, a to z pohľadu udržateľnosti, uhlíkovej stopy či energetickej efektívnosti výroby.

Aké nové štandardy sa vďaka tomu preniesli do praxe? 

Je ich viacero a týkajú sa stavebných štandardov budov, ako aj spĺňania rôznych kvalitatívnych ukazovateľov. Obidve oblasti sú však prepojené. Napríklad na dosiahnutie úrovne energetickej náročnosti budovy A0 alebo úrovne certifikácie BREEAM Excellent je potrebné zabezpečiť vykurovanie a prípravu teplej vody bezemisným zdrojom alebo vybaviť budovu bezemisným zdrojom energie. Energeticky efektívne systémy na zabezpečenie osvetlenia, vetrania a chladenia sú už samozrejmosťou. Týka sa to tak nových, ako aj desať- a viacročných budov. Pre veľkosť portfólia CTP je totiž v našom záujme udržiavať ich na úrovni, ktorá je v tesnom závese za novými budovami.

Spoločenská zodpovednosť v praxi
Developer, vlastník a správca priemyselných nehnuteľností CTP spustil v Devínskej Novej Vsi výstavbu modernej haly a občianskej vybavenosti v podobe parku a plôch určených na šport. Prvé práce sa začali koncom júla 2023. Areál ihriska, ktorý bude slúžiť nielen obyvateľom priľahlých bytových domov, ale všetkým z Devínskej Novej Vsi či jej návštevníkom, otvorí CTP pre verejnosť už v máji 2024. Charakter novovzniknutých priestorov modernej priemyselnej haly kategórie A predurčuje, že pôjde o stavbu, ktorá spĺňa moderné štandardy v rámci stavebných trendov a takisto bude obsahovať niekoľko takzvaných zelených prvkov. Hala je postavená na princípoch dlhodobej udržateľnosti a efektívnej prevádzky s cieľom dosiahnuť certifikáciu na úrovni BREEAM Excellent. Elektrická energia bude čiastočne vyrábaná prostredníctvom solárnych panelov a okolie dotvorí upravený park.

Pomohla pri ich zavádzaní do praxe aj umelá inteligencia, respektíve nové technológie?

Nové technológie z oblasti výpočtovej techniky a softvéru prenikajú aj do realitného developmentu. Pomáhajú nám s návrhom a vizualizáciou budúcich projektov, dozorovaním stavieb, ako aj monitorovaním a kontrolou existujúceho portfólia. V prípade umelej inteligencie plánujeme jej využitie v oblasti bezpečnosti a ochrany CTParkov, no i budov samotných.

Ako pomôže takýto zelený prístup samotným klientom, ktorí majú o logistické nehnuteľnosti záujem?

Devízou pre klientov je zníženie uhlíkovej stopy ich podnikania, nižšie náklady na energie, eliminácia najväčších rizík z pohľadu volatility trhových cien elektriny a plynu, ako aj vyššia kvalita pracovného prostredia pre zamestnancov.

Môžu očakávať aj nižšie účty za energie?

Áno, môžu, no je potrebné dodať, že samotná zelená budova nie je zárukou nižších účtov za energie. Rolu pri jej užívaní hrá aj ľudský faktor. Tu je CTP nápomocné a klientom poskytujeme základné energetické poradenstvo formou benefitu.

Stretli ste sa aj s vyššou spokojnosťou u zamestnancov logistických centier? Pracuje sa im v takomto prostredí lepšie?

Keď mám byť úprimný, popri väčšinovej pozitívnej reakcii sme zažili aj negatívne. Spočívali najmä v nemožnosti prekurovania priestorov administratívy či výroby. Každému vyhovuje iná teplota interiéru, ktorá nemusí byť vždy v súlade s normalizovanými hodnotami.

Môže byť zelené pracovné prostredie lákadlom pre nových pracovníkov?

Istotne áno. V dnešných časoch „hýčkania si“ zamestnancov je to jedno z kritérií pri rozhodovaní sa medzi pracovnými ponukami na trhu.

Nové technológie
Strechy priemyselných hál poskytujú priestor na inštaláciu fotovoltických panelov. Spoločnosť CTP má v súčasnosti nainštalované fotovoltické elektrárne v štyroch CTParkoch. Pri fotovoltike sa však zelená cesta spoločnosti nekončí. Jej „energy team“ disponuje vedomosťami, ako optimalizovať spotrebu energií v budovách, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje nižšími prevádzkovými nákladmi. Klienti majú možnosť využiť aj tento typ služieb. Zároveň je dôležité spomenúť, že všetky nehnuteľnosti CTP spĺňajú kritériá a sú držiteľmi certifikácie BREEAM minimálne na úrovni very good, v prípade nových hál minimálne na úrovni excellent. Zároveň je portfólio na Slovensku certifikované podľa štandardov ISO v oblasti energy a enviromanažmentu. Podpora ekologickej dopravy CTP prináša do svojich parkov aj ekologický spôsob dopravy. Vďaka nabíjacím staniciam pre elektromobily, ktoré môžu klienti využívať bezplatne, prispieva dodávkou stopercentnej zelenej elektriny pre nabíjačky na znižovanie emisií. Ďalším benefitom je blízkosť zastávok mestskej hromadnej dopravy, ktoré sú súčasťou združenej investície do okolitej infraštruktúry.

V minulosti boli takéto logistické parky spojené s predsudkami. Platí to aj dnes alebo sa vám darí tieto mýty búrať?

Každá stavebná aktivita vyvoláva záujem verejnosti. Hlavne ak sa nachádza v blízkosti rezidenčnej oblasti alebo na spojnici mesta a vidieka. V tomto smere máme zakaždým vyložené všetky karty na stole. Myslím si, že za uplynulé roky sa nám podarilo u verejnosti, samosprávy, ako aj štátnych inštitúcií vybudovať obraz férového partnera, ktorý dokáže reflektovať rôzne názory na nové developerské projekty, ktoré ako CTP pripravujeme. 

Spomenúť treba aj samotnú prevádzku CTParkov. Je to živý organizmus, ktorý cez aktivity našich klientov niekedy vytvára situácie s vplyvom na bezprostredné okolie CTParkov. Narážam prednostne na hluk počas nočného pokoja. No v rámci komunít, ktoré sú v rôznej miere vytvorené v okolí každého CTParku, náš odborný interný facility tím dokáže operatívne reagovať po každom upozornení obyvateľov.

Predpokladám, že napríklad mestská časť potrebuje viac ihrisko, pričom pracovníci vzdialenejšieho komplexu riešia  skôr dopravu. Prispôsobujete výstavbu týchto centier aj konkrétnym potrebám komunít, ktoré sa môžu v takýchto prípadoch líšiť?

Našou snahou je, aby každý CTPark priniesol do danej lokality istú formu zlepšenia. Či už je to chodník pre peších, cyklochodník, verejná doprava, ihrisko a podobne. Niekedy to pre nadväznosť na tretie strany trvá dlhšie, ako chceme. Našou stratégiou je dlhodobé vlastníctvo našich CTParkov a podľa toho pristupujeme k ich developmentu. Snahou je CTParky plne začleniť do urbanizovaných zón našich miest.

Zelená v parkoch
Zeleň v podobe stromov, záhonov, kríkov či veľkých trávnatých plôch je iba jedným zo signifikantných prvkov CTParkov. Dotváranie vonkajšieho prostredia je súčasťou celkového dojmu a atmosféry, ktoré vplývajú aj na samotných zamestnancov a klientov v CTParkoch. Príjemným dotvorením prostredia parku je aj zelená strecha, ktorá sa nachádza napríklad na vrátniciach v CTParkoch Žilina, Trnava a Bratislava, v ktorých sú zároveň inštalované zelené steny. Spoločnosť sa prostredníctvom spolupráce s včelármi snaží pomáhať miestnej biodiverzite. Zeleň je cesta, ktorou CTP kráča aj smerom ku komunitám. Ako dobrý sused zveľaďuje prostredie aj pre obyvateľov mestských častí, v ktorých stavia, najmä ak ide o lokality susediace s rezidenčnými časťami. Nedávno sa napríklad začala výsadba 250 kusov trojmetrových stromov v CTParku Bratislava v Devínskej Novej Vsi.

Neobávajú sa obyvatelia, respektíve klienti toho, čo bude s budovou, ak dôjde k prevádzkovým problémom?

CTParky nie sú jadrové zariadenie a svojou činnosťou nijako neohrozujú okolie ani nepredstavujú zvýšené riziko. Máme vypracované havarijné plány pre rôzne typy udalostí. Za najväčšie riziko pokladáme požiar. Požiarnobezpečnostné riešenie každej budovy zvažuje elimináciu požiaru v mieste jeho vzniku, nanajvýš v rámci budovy, v ktorej vznikol.

Čo v tejto oblasti v najbližšom období v rámci Slovenska ešte pripravujete?

Plánujeme naďalej zväčšovať naše portfólio a zároveň prinášať nové inovácie do realitného developmentu. Naďalej budeme rozširovať aktivity v oblasti energetického biznisu. Zameranie bude smerovať aj na prehĺbenie spolupráce so školami a s tretím sektorom.

O CTP
CTP je najväčší vlastník, developer a správca logistických a priemyselných nehnuteľností v Európe z hľadiska hrubej prenajímateľnej plochy. K 31. decembru 2023 spoločnosť vlastní 11,8 milióna štvorcových metrov hrubej prenajímateľnej plochy v desiatich krajinách. Spoločnosť CTP certifikuje všetky nové budovy podľa metodiky BREEAM na úrovni veľmi dobrý alebo vyššie a získala hodnotenie Negligible-Risk v oblasti ESG od Sustainalytics, čo zdôrazňuje jej záväzok byť udržateľným podnikom. Pre viac informácií navštívte webovú stránku spoločnosti CTP.

Ďalšie dôležité správy