Čo s nazbieranou bazou? Skús netradičný recept na bazový cukor!

Sezóna bazy čiernej sa pomaly, ale isto rozbieha a mnohí už majú za sebou prvé zbery. Zber voňavých bazových kvietkov si niektorí jednoducho nevedia nechať ujsť. U nás je baza hojne rozšírená, no na zber vždy vyberáme čisté prostredie. Súkvetia je pritom vhodné zberať ešte pred úplným rozvinutím bielych kvetov, a to za suchého počasia.

Následne je ich možné v tieni vysušiť a uskladniť do zásoby. Pripraviť si z nich môžete napríklad bazový čaj, ktorý je skvelý v sychravom počasí a priaznivo vplýva na imunitu.

Známych je však množstvo ďalších receptov z nazbieraných bazových kvetov. Asi najtradičnejší je lahodný bazový sirup. Alebo máte radi bazový med či bazový džem? Vyskúšať sa však oplatí aj menej tradičné recepty.

Skvelá je napríklad vyprážaná baza, ktorú môžete pripraviť na sladko i na slano. A my vám dnes prinášame ďalší recept z bazových kvetov. Tentokrát to bude voňavý bazový cukor, a to hneď na dva spôsoby. Vyskúšate ho tiež?

Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!

ako pripraviť bazový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Zbieranie bazových kvetov

Najskôr sa pozrime na to, ako postupovať pri zbere bazových kvetov. Bazové kvety by sa mali zbierať v máji či júni, keď sú plne rozkvitnuté, ale ešte stále svieže a voňavé. Najlepší čas na zbieranie je neskoro ráno po tom, ako sa rosa vytratí, ale kým kvety nie sú príliš vystavené slnku.

Vyberte si bazové stromy, ktoré sú ďaleko od rušných ciest alebo priemyselných oblastí, aby ste zabránili kontaminácii kvetov škodlivými látkami. Pri zbere kvetov odstrihnite len kvetné vrcholíky - ideálne s krátkym kúskom stonky.

Po zbere kvety čo najskôr spracujte (na bazový med, bazový čaj, domáci bazový sirup a podobne) alebo ich uchovajte v chlade a suchu, aby ste zachovali ich čerstvosť a arómu. Tiež ich môžete nasušiť v tenkej vrstve. 

Ako pripraviť domáci cukor s vôňou bazy

Príprava bazového cukru je úplne jednoduchá. Budeme potrebovať len čerstvé kvety bazy a kryštálový cukor, buď biely, alebo trstinový. Pokojne však môžete vyskúšať aj kombináciu s kokosovým cukrom.

Z celých súkvetí je vhodné len odstrániť prípadné nečistoty, ich premývaním totiž môžeme prísť o krásnu vôňu. Postupne z nich otrháme jednotlivé kvietky, dávame pozor na to, aby sa nám medzi ne nezaplietli stonky. Potom už stačí len primiešať kvietky priamo do cukru.

Na celý kilogram cukru môžeme pridať okolo 10 polievkových lyžíc bazových kvetov. Hotový cukor uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe.

Necháme chvíľu odležať a môžeme začať používať pri príprave dezertov či nápojov. Tento voňavý cukor im dodá jedinečnú arómu.

Pozri aj: RECEPT: Lahodný mrkvový chlieb s vlašskými orechmi

cukor s bazovými kvetmi

Zdroj: Shutterstock®

Karamelizovaný bazový cukor

Vyskúšať môžete aj trochu iný bazový cukor, ktorého príprava je o niečo zdĺhavejšia. Potrebovať budeme opäť nazbierané bazové kvietky a trstinový cukor. Držíme sa pomeru 1:2, čiže napríklad na 100 g bazových kvetov použijeme 200 g cukru.

V kuchynskom robote najskôr cukor vymiešame s približne polovicou kvetov bazy. Potom k tejto hmote prisypeme aj zvyšné bazové kvietky a zmes rozmiestníme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry sušiť asi na jeden a pol hodiny pri teplote okolo 50 °C až 60 °C.

Cukor počas toho jemne skaramelizuje. Keď je hotový, necháme ho vychladnúť. Skladujeme ho v dobre uzatvárateľnej nádobe. Vhodný je opäť na prípravu rôznych dezertov, pridať ho môžete do domácej granoly, rozvonia ovocné šaláty aj palacinky či koláče.

Článok aktualizovaný 8.5.2024

3 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.05.2020 07:04

Veľmi zaujímavý tip, ďakujem!

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

13.05.2020 10:06

zaujímavý článok s praktickými radami

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

29.12.2020 21:35

zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE