Denník N

Plochá Zem, fajčenie do kvetináča a holubica v Bruseli. Aký je zmysel podobných nezmyslov?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je spisovateľ a lektor kritického myslenia

Lukáš Machala sa v rozhovore pre RTVS prizná, že nikdy nebol vo vesmíre. Nevie teda, či je Zem plochá. A my sa smejeme. Rudolf Huliak zas fúka na rastliny cigarový dym. A my si ťukáme na čelo. Miroslav Radačovský v europarlamente vypustil počas zasadnutia holubicu mieru. Môže sa niekto diviť, že sme v nemom úžase?

Všetky tieto podivné vyjadrenia a gestá sa nám vo verejnom priestore akosi premnožili. Naša reakcia na ne je však v podstate stále rovnaká. Považujeme ich jednoducho za totálne hlúposti. A za dôkaz, že dotyční páni (a dotyčné dámy, samozrejme) nemajú na svojich postoch čo hľadať. Pozrieme sa na memečká na satirických stránkach, pokrútime hlavami. Prípadne si prečítame články s odborníkmi, ktorí vysvetľujú, že Zem skutočne nie je plochá a rastliny skutočne nie sú nadšené z nikotínu.

Možno by sme sa však predsa mali podobnými hoaxami zaoberať vážnejšie. Z verejného priestoru totiž tak skoro nezmiznú. Naopak, budú pribúdať. Samozrejme, že nie sú pravdivé. Sú však – nejakým zvláštnym spôsobom – funkčné. Zjavne istému typu političiek a politikov neškodia. Ba naopak.

Ak chceme byť úspešní v našej snahe kultivovať verejný priestor, potrebujeme tomuto fenoménu rozumieť. Potrebujeme pochopiť, prečo hoaxy pre časť politikov a ich voličov fungujú.

Definitívnu odpoveď na túto otázku nemám. V tomto texte by som vám však rád ponúkol aspoň niekoľko provizórnych vysvetlení.

Magnetická príťažlivosť somarín

Šialenosti pútajú pozornosť. Keď vidíme europoslanca Radačovského, ako vypúšťa operenca z kabelky, a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Do hĺbky s Jánom Markošom

Do hĺbky Jána Markoša je každotýždenný výlet do krajiny myslenia pre tých, čo radi objavujú nové súvislosti. Vychádza vždy v stredu.

Hoaxy a propaganda

Rudolf Huliak

SNS

Tomáš Taraba

Komentáre

Teraz najčítanejšie