Denník N

Napokon rozhodne ekonomika a štyria poslanci

Na snímke hlasovanie o návrhu štátneho rozpoètu na budúci rok na 6. schôdzi NR SR v Bratislave 21. decembra 2023. FOTO TASR - Martina Kriková
Na snímke hlasovanie o návrhu štátneho rozpoètu na budúci rok na 6. schôdzi NR SR v Bratislave 21. decembra 2023. FOTO TASR – Martina Kriková

Jediný spôsob, ako prekryť hospodársky úpadok a korupciu, je podporovať v mysliach občanov dve zásadné emócie: strach a hnev.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je rektor BISLA a vydavateľ revue Kritika&Kontext

Vládna koalícia rozkladá RTVS, útočí na súdnu moc, démonizuje neziskovky a, zdá sa, že sa podľa receptu Viktora Orbána len rozbieha k demontáži právneho štátu. Jedna vec je istá, nezastavia ju ani protesty, petície, výzvy, ani snahy opozície či kritika v nezávislých médiách. Skôr či neskôr môže plné námestia vystriedať frustrácia a rezignácia, čo len urýchli ovládnutie demokratických inštitúcií.

Je teda v nasledujúcich štyroch, možno ôsmich rokov všetko stratené, alebo je šanca na zmenu či aspoň nádej, že nepôjdeme maďarskou cestou? Pre mnohých ľudí v Európe sme vystriedali Poľsko v pozícii krajiny, kde majú populisti väčšinu, kde mnohí obdivujú Putina a kultúru riadi konšpiračný teoretik, ktorý pevne stojí na plochej zemi.

Vládna koalícia je taká silná, ako je jej najslabší článok, a tým je jej tesná väčšina v NR SR. Písal som už o možnosti premeniť energiu z námestí na politickú zmenu. Koalícia má iba tesnú väčšinu, preto stačia štyria poslanci či poslankyne, čo by odmietli hlasovať za také zákony, ktoré podkopávajú právny štát, a koalícia je v kríze. Zdá sa to jednoduché, zároveň je to ťažko dosiahnuteľné, no v parlamentnej demokracii iná možnosť, okrem samotných volieb, neexistuje.

Tesne po prvom hlasovaní o trestnom zákone a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry som predpokladal, že prezidentka bude zákon vetovať. Občianska spoločnosť by mala štyri týždne na vplývanie na niektorých poslancov koalície, aby reforma Trestného zákona pri druhom hlasovaní neprešla. Prezidentka rozhodla inak a jej riskantný ťah poslať sťažnosť na Ústavný súd čiastočne vyšiel, hoci UŠP už zanikol.

Premárnená šanca?

Šanca, že by sa našli štyria poslanci, ktorí by zmenili názor, bola malá. Znamenalo by to však štyri týždne mobilizácie občianskej spoločnosti. Namiesto toho sme čakali, ako rozhodne Ústavný súd, a celá vlna, ktorú na námestiach rozprúdili opozičné strany a ktorá sa masívne šírila v celej spoločnosti, náhle ustala. Nevídanú energiu neprebudili ani prezidentské voľby, v ktorých vládna koalícia presadila svojho kandidáta vďaka predraženej kampani, bulvárnym a alternatívnym médiám a na záver aj s pomocou maďarskej televízie, ktorá počas moratória sedemkrát (!) odvysielala rozhovor s Petrom Pellegrinim.

Rozmýšľal som, čo by musela vládna koalícia urobiť, aby sa našli aspoň štyria poslanci koalície, ktorí sa vzopreli. Marian Kočner na slobode by asi znamenal zlom, ale to sa tak skoro nestane. Čo iné by ich mohlo presvedčiť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie