Denník N

Polčas víťazstva nad fašizmom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autorka je historička, Univerzita Karlova

Deň víťazstva nad fašizmom. Je to nádherný názov, však? Alebo počúvajte, ako pekne to znie aj v okolí: Den vítězství, Narodowe Święto Zwycięstwa či jednoducho Victory in Europe Day. Už len v tých označeniach cítiť silu. Ak budem hádať, myslím, že je to tým, že tam počujeme kúsok národa, kúsok európskeho spoločenstva, ale predovšetkým veľa víťazstva dobra nad zlom.

Dáva to všetko zmysel, veď si zároveň pripomíname kapituláciu nacistického Nemecka a koniec 2. svetovej vojny v Európe – jedného z najničivejších konfliktov v dejinách ľudstva. Desiatky miliónov mŕtvych, holokaust, utrpenie civilného obyvateľstva v mene zvrátenej ideológie. Pripomíname si urputný vojenský odboj a statočný občiansky odpor. No ak mi medzi všetkými dnešnými príhovormi dovolíte, poďme sa spolu na chvíľu zamyslieť nad tým, či máme skutočne vyhraté. Pretože ak budem hovoriť za seba, ktorá dve desaťročia študuje odvrátené stránky nacionalizmu, ale aj fašizmus a holokaust ako taký, priznám sa, mám strach.

Deň víťazstva nad fašizmom. Nemusíme mať vešteckú guľu, aby sme si vedeli približne predstaviť, čo dnes povedia lídri európskych krajín pri zapnutých televíznych kamerách a rozhlasových mikrofónoch. Aký je to historický míľnik, ako nám 2. svetová vojna ukázala, čo dokáže rasové besnenie, ako európsky projekt vyrástol na cintoríne, ktorým sa kontinent na jar roku 1945 stal, a ako všetka tá deštrukcia ukázala na potrebu hľadať, čo národy spája, nie rozdeľuje. Ako spolu dokážeme viac, než si myslíme.

Určite pridajú niečo o súčasnom vraždiacom Rusku, použijú niekoľko ďalších historických analógií a odkážu nám, že demokraciu musíme dnes brániť viac než kedykoľvek predtým. Potom položia vence, a máme to za sebou. Tak zasa o rok!

Ale aj v tom klišé, ktoré pamätné dni a politické príhovory so sebou nutne nesú, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie