Connect with us

Motoporadňa

Návod ako NECESTOVAŤ na motorke. Plánuješ svoj prvý trip? Toto určite nerob!

Publikovaný

on

Tento rok už vyrazím

Cestovanie na motorke je jednou z najkrajších vecí, ktoré poznám. Či už sám, alebo v tandeme. Mnohí uvažujú pri pohľade na svoju motorku o výlete, cestovaní, nezabudnuteľnom tripe a radi by zažili jazdu popri mori alebo v tisícoch metrov nad morom v horách so svojou dvojkolesovou láskou. Tento článok je venovaný predovšetkým začínajúcim moto-cestovateľom, ale aj ľudom, ktorí nemajú ambíciu prejsť celú planétu, ako napríklad Igor Brezovar, ale chcú si urobiť dovolenku na motorke a bude to ich prvá skúsenosť.

Takže ak si ostrieľaný cestovateľ, veľa nového sa nedozvieš. Taktiež si to môžeš prečítať a spomenúť si, ako sme tie chyby robili všetci na začiatku a pritom sa pousmiať.
V tomto článku ti poradím, čo nerobiť pri prvej plánovanej ceste do zahraničia, kde najčastejšie môžeš urobiť chyby a ako sa im vyvarovať. Drvivá väčšina si tým prešla, to neznamená, že musíš aj ty.

Som presvedčený, že ti to pomôže. To, čo ťa dodnes trápilo alebo bolo prekážkou v cestovaní, rýchlo odbúrame a zažiješ nezabudnuteľný trip.

CHOĎ!

Bod číslo jedna. Ten najhlavnejší je, rozhodnutie. Choď, choď, choď! Až 95 percent všetkých plánov a snov nakoniec skončí len pri rečiach. Pripomína mi to novoročné predsavzatia. Od druhého januára budem to a hento. Prvý týždeň namotivovaný a ten druhý už si na dáke predsavzatia ani nespomenieš. Rozdiel medzi cestovateľom alebo tým, čo to zažil je presne v tom bode, kedy miesto rečí má skutky. Nič medzi tým neexistuje! Easy matematika.

Tých dôvodov okrem časti motorkárov, za ktorých hovoria vždy len reči, býva veľa. Strach, obavy, neskúsenosť, nedostatok informácií a predovšetkým neskutočne veľa vykonštruovaných otázok, ktoré spravidla bývajú úplne zbytočné a neopodstatnené. Kam ísť prvý krát? Neviem reč, to bude problém. Ja nemám GS-o, na tej mojej to určite nepôjde. Čo keď ma okradnú? Počul som, že je tam nebezpečne. Takú vzdialenosť nezvládnem. Čo si so sebou zoberiem? Ako to všetko nabalím na tu motorku? Nikto so mnou nechce ísť a sám si do zahraničia netrúfnem.

Je to pochopiteľném, keďže si ešte nikde nebol. Garantujem ti, že všetky tvoje obavy, ktoré máš, sa nenaplnia, CHOĎ! Ak sa predsa len naplní obava defektu alebo technického problému, vždy sa situácia vyrieši a ľudia ti pomôžu. Nie si v strede džungle a verím, že tvoja prvá cesta nebude do národného parku Serengeti medzi levov. Všade v Európe si v civilizácií a pomoc máš na každom rohu. CHOĎ! Nerieš reč, motorku, bagáž, ľudí, ktorí by ťa zdržovali. Proste CHOĎ! A druhú garanciu ti dám, že to bude ten najväčší zážitok, na ktorý do smrti nezabudneš! Práve preto, lebo napriek tvojím všetkým obavám si počúvol moje prvé pravidlo a vyrazil si.

Nebal sa ako na koniec sveta!

Potrebujem minimálne 5 tričiek, 4 polokošele. Však aj bar tam bude. K tomu dvoje dlhé nohavice, jedny krátke, aj tepláky. Čo ak bude pršať a bude mi zima? Skoro som zabudol na varešku a nafukovačku do bazéna. A zoberiem si ešte pre istotu aj 4 poháre a jeden kompresor, fotku svojho psa, plus pingpongovú raketu. Toto neviem či potrebujem, ale určite sa mi to tam zíde a lepšie to mať, ako nemať. A ešte veľa ďalších nezmyslov.

V prvom kole chcem napísať, že v tom, čo dostať na motorku a v akých množstvách, som majster sveta. Mám taký zmysel pre skladnosť za tie roky, že tam na napchám aj to, pri čom by Tom Cruise povedal: Tak toto je fakt Mission Impossible! Tašky a kufre plné handier a zbytočností, ktoré na tej ceste nikdy nepoužiješ a budú ti len na obtiaž.

Veľa z nás skúsených si za tie roky vybudovalo systém a zredukovali sme veci na minimum. Aj keď stále nosíme pár veci, ktoré veríme, že použijeme a nie vždy je to pravda. Každopádne najväčší kameň úrazu je balenie a to aj pre skúsených moto-cestovateľov.

Ber toho čo najmenej! Všetko, čo si si nabalil na oblečenie zredukuj o 80 percent. Prečo? Vrátim sa k bodu vyššie. Si v civilizovanej krajine, nech je to hocikde, kam ideš. Aj keď to pre teba bude exotika a dobrodružstvo – zahraničie, iná kultúra, jedlo, hudba, ženy. Ale jedno majú také isté ako ty – a to ruky, nohy a zadek. To znamená, že, keď si to tričko roztrhneš alebo sa ti stratí ponožka, alebo sa minie plyn v nádobe, tak nezúfaj. Všade si tú ponožku, tričko aj plyn kúpiš! Stojí všade okrem Švajčiarska tak isto a nie je nič, čo by si si nevedel kúpiť. Takže sa nebal ako na koniec sveta, a to platí aj o výbave, ku ktorej sa dostanem.

Choď na ľahko a zostane ti priestor na suveníry a veci po ceste, ktoré kúpiš domov. Zároveň si tú cestu s ľahšou motorkou oveľa viac užiješ v zákrutách, ale bude aj lepšie fungovať v off-roade.

Čo keď?

Častým dôvodom ne-cestovania je obava z toho, že sa to beybe pokazí. A ty, bez reči, budeš stáť v strede ničoho, sám a bledý len čumieť. Všetko z toho sa stať môže, ale každý, kto cestoval aspoň raz ti povie – A ČO ? Keď sa už človek napriek tomu rozhodne a naberie odvahu, ktorá drvivej väčšine chýba. Týmto dávam klobúk dolu každému kto vyrazil a je jedno, kam a na čom. Tak si nabalí toľko náradia, že by s tým opravil aj helikoptéru. A úplne zbytočne!

Čo ak dostanem defekt? Musím si zobrať všetky kľúče, aj univerzálne kliešte, aby som si vedel dotiahnuť aj to, čo som nikdy nedoťahoval.

Vybavenie na opravu helikoptéry

Povedomé? Už balíš? Je to nezmysel. Netvrdím, že nemôžeš dostať defekt, alebo nemáš mať náradie. Tvrdím, že miesto balenia vercajgu od výmyslu sveta a nakupovania všetkých možných sprejov, si pred cestou daj skontrolovať svoju motorku do servisu. Stretávam sa so stovkami motorkárov na cestách, ktorí majú so sebou aj brúsku. Pritom jazdí na 5 ročných hranatých, tvrdých gumách a ešte podhustených o 1 bar.

Priprav svoju motorku na cestu, aby si sa na jej technický stav mohol spoľahnúť. Bez ohľadu na to, ako ďaleko ideš.

Ak je tá možnosť, vymeň olej a filtre pred cestou. Skontroluj brzdové doštičky a vymeň si brzdovú kvapalinu. Ale predovšetkým investuj do gúm, lebo to je tá jediná vec, ktorá ťa drží tu, ale aj na cestách pri živote. Na gumách sa nešetrí, šetrí sa na tých nezmysloch, čo si si chcel nabaliť na cestu. Ak dáš motorku pred cestou do servisu, ak nie si tak zdatný, vieš sa na jej stav spoľahnúť. Je to 100x rozumnejšie, ako si zobrať na cestu kladivo. Už chápeš, aká je to blbosť? O to skôr, že servis je za každým rohom, a ak nemáš čínsku motorku značky LING ČUNG VIFON alebo elektrickú, tak ti to opraví každý na Balkáne pri pive.

Je dobré mať náradie alebo vybavenie, ktoré môžeš použiť resp. ho vieš aj použiť. Duše pri „advíkoch“ alebo knôty pri bezdušových kolesách. Nosieval som aj sprej pri bezdušových a tiež sa mi veľakrát osvedčil. Je to malé a nafúkne to koleso a ideš ďalej ak nemáš dieru, ako bývalá desaťkoruna. Popravde, nosím knôty aj s bezdušovými kolesami. Nie kvôli sebe, ale kvôli druhým, ktorí si zbalili kladivo miesto knôtov. Musíme si pomáhať.

Lekárnička. Ja viem, zaberá to miesto, otravuje to. Skús to natlačiť aj keby si to mal rozobrať z toho obalu pod sedlo. A ak máš kufor, obojstrannou páskou to nalep na vnútornú stranu kufra a máš vybavené. Maj ju pri sebe! Nie kvôli tomu, že podľa zákona musíš, ale môže to niekomu (aj tebe) zachrániť život. Maj ju so sebou! Inak kompresor majú na každej pumpe – neplatí pre terénnych jazdcov, ktorí lavírujú s tlakmi podľa potreby.

Back to reality

Posledným bodom je fantázia. Sú to predstavy, ktoré či už pozitívne alebo negatívne, behajú v hlave sem a tam u každého, kto uvažuje nad svojou prvou cestou. Veľakrát sú skreslené všetkými tými videami a článkami, ktoré si si prečítal alebo videl na YouTube, ako ten hovoril to a henten zas to druhé. Zábery a fotografie od ľudí, čo tam boli pred tebou alebo z cestopisov a tým pádom to v tebe vytvára dáku predstavu priebehu tvojho tripu.

V prvom kole mám pre teba dobrú správu, každý z nás je iný. Ak si počul, ako je tam nebezpečne a ako sa ten človek bál, neznamená, že tam nebezpečne je a či to nie je len posera. To, čo pre niekoho môže byť priemer, pre teba môže byť nezabudnuteľný zážitok. Tam, kde niekto nič nezažije, ty môžeš zažiť deň/noc snov. Ja mám balkánsku krv. Mám rád život, ľudí, chaos a keď sa dejú veci. Tam, kde ja som vo svojom živle, by introvert odpadával od zúfalstva.

Chcem tým povedať, že tvoj trip bude presne taký, aký dovolíš, aby bol. Nemaj predstavy o mieste a ceste, kde si ešte nebol. 100 percentne sa to nenaplní. Ak máš predstavu, že voda v mori je slaná, tak áno to sa naplní určite. Ale či zažiješ dobrodružstvo, stretneš nových ľudí a vyjdeš na kopec, o tom rozhodneš ty. Uvedom si, že my more nemáme, ak cestuješ za ním. Správaj sa všade tak, ako by si bol doma. V prírode, ale aj pri mori. Uvedom si, že si hosť a na to, aby si tie zážitky mal, ti radím otvoriť srdce a byť pokorný.

Garantujem ti, že všade budeš vítaný s otvorenou náručou. Nie, preto, že si Slovák alebo Čech, to nemú váhu. Ale to, čo váhu má, je že si človek. Cestuj, vyraz, choď !

Motobulhar

2 komentáre

2 Comments

  1. Ladislav

    13. mája 2024 at 10:44

    Dobre napísané

    • Radim "MotoBulhar" Patorčev

      13. mája 2024 at 10:56

      Veľmi pekne ďakujem za ocenenie. Šťastné km prajem

Komentuj článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najčítanejšie

Partneri