Prejsť na obsah

Do Košíc príde 11 nových elektrobusov, cestujúcich odvezú už budúci rok

Od budúcich letných prázdnin rozšíri vozový park DPMK 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) schválilo uplynulý týždeň poskytnutie finančného príspevku z eurofondov vo výške 13 914 815 eur pre projekt „Verejná osobná doprava s nulovými emisiami v meste Košice, I. etapa“.

MIRRI ešte v závere augusta minulého roka vyhlásilo výzvu „Podpora verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami“, kde pre štyri okresy v meste Košice a okresy Košice-okolie a Michalovce je celkovo určených 18 489 500 eur. Cieľom výzvy bolo v týchto okresoch podporiť rozvoj udržateľnej verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami prostredníctvom nákupu batériových elektrických autobusov (elektrobusov), resp. vodíkových autobusov).

V septembri 2023 poslanci mestského zastupiteľstva schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ktorý im predložil primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). Poslanci takisto schválili aj zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených, resp. ďalších vyvolaných výdavkov z vlastných zdrojov DPMK, resp. kapitálovým transferom z rozpočtu mesta.

Primátor: Cestujúci sa majú na čo tešiť

„Je to výborná správa pre Košičanov a všetkých cestujúcich v našej MHD. Moderná a čo najviac bezemisná a ekologická MHD je našim dlhodobým cieľom. Ďakujem všetkým, ktorí sa o tento úspech pričinili. Ideme ďalej, spolu s DPMK pripravené viaceré ďalšie projekty na čerpanie z eurofondov, ktoré by pomohli zlepšiť dopravnú infraštruktúru v meste alebo komfort cestovania v prostriedkoch MHD,“ skonštatoval primátor.

DPMK sa ako oprávnený žiadateľ  mohol z Fondu pre spravodlivú transformáciu v rámci eurofondového Programu Slovensko uchádzať maximálne o 14 miliónov eur. Poverený generálny riaditeľ DPMK Roman Danko je spokojný, že sa im v silnej konkurencii podarilo uspieť. Pripomína, že aj nové veľkokapacitné elektrobusy dobíjané pomocou výsuvného pantografu sú jedným z krokov ako postupne znížiť podiel vozidiel s naftovým pohonom zo súčasných cca 85 percent na polovicu. Nízkopodlažné elektrobusy budú disponovať klimatizáciou a viacerými smart technológiami.

„Projekt bol spracovaný pre vytvorenie čisto elektrickej trakcie na bývalých trolejbusových linkách 71 a 72. Vnímame to ako prvý krok k elektrifikácii týchto i ďalších liniek. Takto zabezpečíme prevádzku vozidiel v rámci „celodenných služieb“ bez potreby dobíjania elektrobusov v depe na Hornádskej. Tam sa budú nabíjať len v nočných hodinách. Rýchle nabíjanie počas prestávok na konečných zastávkach bude zabezpečené novou dobíjacou infraštruktúrou,“ ozrejmuje Roman Danko. 

Elektrobusy budú premávať na linkách 71 a 72

DPMK v súčasnosti dokončuje verejnú súťaž na dodanie nových elektrobusov a nabíjacej infraštruktúry. Roman Danko predpokladá, že ak sa nič nepredvídané nestane, po skončení všetkých administratívnych procesov verejného obstarávania by mohla byť priebehu budúceho mesiaca podpísaná zmluva s víťaznou spoločnosťou. Tá bude mať rok na to, aby dodala nové elektrobusy. Jazdili by na linke 71 z Lingova na zastávku Kláštor v mestskej časti Sídlisko KVP, resp. na 72-ku z Lingova na Grunt v mestskej časti Myslava. Zároveň na konečných zastávkach KVP Kláštor a v depe DPMK na Hornádskej ulici by bolo zabezpečené ich tzv. rýchle nabíjanie.

Vozový park DPMK v uplynulých piatich rokoch obohatilo 36 nových autobusov, nateraz posledným prírastkom boli v závere minulého roka tri autobusy na CNG pohon. Cestujúci môžu okrem toho využívať aj 35 zmodernizovaných autobusových zastávok s on-line informáciami o odchodoch spojov. V súčasnosti v električkovom depe na Bardejovskej ulici prebiehajú dve etapy modernizácie údržbovej základne.  

Mesto Košice pripravuje žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Programu Slovensko/Plán obnovy a odolnosti na rekonštrukciu električkovej trate na Sídlisku Nad jazerom a obratiska na Važeckej ulici v rámci druhej etapy 2. časti MET. V súčasnosti na túto rekonštrukciu prebieha verejné obstarávanie. Trolejovej infraštruktúry

Mesto s DPMK má pripravené projekty pre skvalitnenie MHD  za 200 miliónov eur

Ako doplnil primátor Polaček, mesto má spolu s DPMK pripravené ďalšie projekty na zlepšenie dopravnej infraštruktúry a komfortu cestovania v prostriedkoch MHD v za vyše 200 miliónov eur, o ktoré by sa chcelo uchádzať z príslušných eurofondových výziev. Z týchto zdrojov by mohli byť zmodernizované električky KT8, nakúpiť ďalšie autobusy na CNG pohon. V pláne je aj výstavbu nového autobusového depa, modernizácia trolejovej infraštruktúry, nové čítačky do vozidiel MHD na platbu kartou, palubné počítače alebo systém na počítanie cestujúcich. Takisto je pripravený projekt na modernizácie 13 zastávok verejnej dopravy vrátane dodávky informačných systémov.