Carlson s Duginom Na čo sa Tucker nespýtal alebo podivuhodný svet Alexandra Dugina

 Lucie Sulovská
Lucie Sulovská

Rozhovor Tuckera Carlsona s ruským filozofom Alexandrom Duginom je dobrou príležitosťou pripomenúť jeho reálny vplyv, farbistú osobnosť aj názory.

Rozhovor Tuckera Carlsona s ruským filozofom Alexandrom Duginom je dobrou príležitosťou pripomenúť jeho reálny vplyv, farbistú osobnosť aj názory.

 Lucie Sulovská

Lucie Sulovská

Na čo sa Tucker nespýtal alebo podivuhodný svet Alexandra Dugina
Alexander Dugin v rozhovore s Tuckerom Carlsonom. Reprofoto: X/T. C.

Na mnohé z nich sa ho totiž Tucker Carlson neopýtal. Bohužiaľ…

Čo sa týka Dugina, okrem toho, že je v Rusku oveľa menej vplyvný než na Západe a dokonca ho už pred rokmi vyhodili z univerzity, a hoci je štýlový a má určitý intelektuálny pôvab, inak zastáva celý rad názorov, z ktorých by sa západní konzervatívci „vyhádzali“, keby ich poznali.

Napríklad hovorí, že je panafrikanista, považuje Rusov za „čestných černochov“ a podporuje čiernych radikálov v Juhoafrickej republike aj inde. 

Je to súčasťou jeho odporu voči Západu, keď podporuje úplne všetky režimy a názorové prúdy, ktoré považuje za „antizápadné“. Pravidelne sa objavuje na akciách s čiernymi rasistami. Keby žil v Amerike, dnes by určite nocoval na kampusoch so študentmi.

Ďalšia vec je, koľko z jeho názorov sú vlastne len „punkové provokácie“. Netreba zabúdať, že politicky začínal v Nacbole (Nacionálne boľševická strana Ruska) spolu so spisovateľom a večným provokatérom Eduardom Limonovom. 

Celá strana bola v zásade punková provokácia kombinujúca nacistické a boľševické symboly a robiaca predovšetkým hurhaj. Dugin aj Limonov v tom čase hlavne chľastali, fetovali a behali nahí po Moskve.

Sem-tam niekam nabehli a hodili molotov a podobne. Boli to nesmierne „cool chlapíci“. Edo si zakladal na tom, že nikdy v živote nepracoval, emigroval na Západ, aby mu škodil (žil na sociálnych dávkach a zakladal komunistické bunky), a napísal knižku o tom, ako sa stal na pár rokov v rámci osobnej revolty homosexuálom a nechal sa análne penetrovať náhodnými černošskými bezdomovcami a prostitútmi. 

Dugin mu zdatne sekundoval, najskôr s ním aj súložil a písal vo svojich článkoch také veci, ako napríklad že sériový vrah Andrej Čikatilo je národný hrdina. Vždy len v snahe vyvolať pobúrenie.

A neboli mladí, boli to vtedy chlapíci po štyridsiatke. Ale úžasne sa štylizovali, v tom čase teda hlavne Limonov, ktorého si rebelujúca mládež dodnes dáva na tričká.

Edo už umrel a tú neskorú štylizáciu nestihol. Za Putina sedel pár rokov vo väzení za svoj údajný plán vyvolať proruský puč v Kazachstane, potom ešte chvíľu bojoval proti Putinovi na demonštráciách, okolo roku 2012 bol jednou z vedúcich postáv hnutia Putin musí odísť, ale po anexii Krymu ho vzal na milosť, povedal, že mu splnil jeho sen (šiel podporiť separatistov do Donbasu a má pekné fotky s Girkinom) a teraz je Rusko konečne v pohode.

Zostarol a staral sa o svoje dve malé deti, ktoré si na staré kolená zaobstaral s jednou krásnou herečkou (ženy ho milovali, aj keď vedeli, že sa s ním nedá žiť a nezaplatí na alimentoch ani rublík). Tá ho raz pristihla, ako hovorí synovi, že každý poriadny chlap by mal poznať väzenie zvnútra. Predstavte si, v akom prostredí musela vyrastať tá malá Duginová.

No ale Dugin to stihol (je mladší), tak sa štylizoval do polohy mága euroazianizmu, ktorý vyzerá trochu ako pravoslávny pop, trochu ako vodca sekty, a veselo blúzni ďalej v zložitých filozofických pojmoch. 

Áno, s Edkom boli obaja veľmi múdri a sčítaní, takže vie krasorečniť. V Rusku nikoho nezaujíma, tak ho režim necháva na pokoji, navyše keď momentálne rebeluje proti Západu, nekradne v obchodoch a nechodí nahý, ale na Západe ho všetci pokladajú za ktovieako vplyvného intelektuála.

Práve ste boli oboznámení s ruskou alternatívnou kultúrou. Ruský disident Vorotnikov – ktorý v Česku aj so svojou družkou kradol v supermarketoch, nechával sa živiť českými dobrákmi (napríklad Karlom Schwarzenbergom, ktorý ho ubytoval na Orlíku) a na revanš nám tvrdil, že sme americké štetky a Putin je super –, ten bol presne predstaviteľom tohto myšlienkového prúdu.

Aj toto je dôvod, prečo veľa z nich (aj Limonov a Dugin) začalo s „neskorým Putinom“ sympatizovať, hoci ich najskôr zatváral do väzenia: „Ruské vedenie bolo dlho prerastené malomeštiactvom. Teraz sa zdá, že je to preč a že ľuďom sa už moc prejedla. Mali všetko, čo je len možné mať, a zachcelo sa im vstúpiť do dejín, stať sa historickými postavami. To, že si stanovili natoľko vysoký cieľ, je nám blízke.“

Putin už nie je malomeštiak! Už mu nejde o prízemné ciele! Chce byť imperátor a to je cool!

Je to akýsi existenciálny anarchizmus, alebo neviem, ako to opísať, ale je to veľmi ruská vec, respektíve bežní Rusi sa tak, samozrejme, nesprávajú, vždy ide o „zdivočelých“ intelektuálov či umelcov. 

Viem, že to znie šialene, ale skutočne to má v Rusku rozsiahlu kultúrnu tradíciu. Toto sú, mimochodom, zakladatelia tej povestnej „širokej ruskej duše“, to je ich spoločný projekt.

 

Pôvodný text: Na co se Tucker nezeptal aneb podivuhodný svět Alexandra Dugina. Uverejnené v spolupráci s Konzervatívnymi novinami.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.