Keď je dovolenka na dedine lepšia než v chorvátskom rezorte

V poslednom období to v spoločnosti neustále vrie a väčšina z nás je z toho už poriadne unavená. Preto nezaškodí zájsť si do kina aj na taký film, ktorý neponúka žiadny hlboký rozbor politických pomerov ani dramatické sekvencie plné vypätých chvíľ. Niekedy si chce divák jednoducho oddýchnuť - na tento účel mu dobre poslúži nová česká komédia Prázdniny s Broučkem.

07.05.2024 06:00
Prázdniny s Broučkem Foto:
Rodina nečakane strávi dovolenku na dedine.
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Brouček

Honza (Lukáš Příkazký) opäť plánuje každoročnú rodinnú dovolenku v Chorvátsku, a už sa nevie dočkať oroseného piva, ktoré bude popíjať na pláži, kým sa mu o jeho deti (Barbora Dragounová a František Sládek) postarajú zamestnanci animačných programov.

Plány sa však zmenia po tom, ako jeho manželka, nadšená foodblogerka Monika (Barbora Poláková), zdedí po otcovi starý karavan menom Brouček, ktorý bol nezabudnuteľnou súčasťou jej detstva. A hoci Honza nie je veľmi nadšený, Monike sa ho podarí presvedčiť, aby sa na Jadran vybrali práve ním.

Veľmi rýchlo sa však ukáže, že Honzove obavy boli opodstatnené. Brouček síce oplýva osobitým čarom (pri príležitosti novinárskej premiéry sme mali možnosť obzrieť si ho zblízka, bol to zážitok), no najlepšie roky má už za sebou.

Rodina ešte ani nestihne prekročiť české hranice, a Brouček už hlási prvé problémy. Honza, Monika a ich deti sa tak ocitnú v akejsi dedine, kde sa musia spoľahnúť na pomoc tamojších obyvateľov a na svoje vlastné šťastie.

Barbora Poláková ako Monika.
Foodblogerka Monika s deťmi.
+5Lukáš Příkazký ako Honza.

Štamgasti

Prázdniny s Broučkem nie sú tým typom komédie, pri ktorej by ste sa zadúšali od smiechu, no napriek tomu pôsobí veľmi prirodzene, čo mnohým súčasným filmom tohto žánru chýba. Šikovní detskí herci Barbora Dragounová a František Sládek autenticky stvárnili hašterivých súrodencov, ktorí neustále vyhľadávajú dobrodružstvá, čím sa zároveň často dostávajú do problémov.

Barbore Polákovej zasa sadla úloha veselej ženy úprimne sa tešiacej zo svojej práce a možností, ktoré jej ponúka. No a Honza v podaní Lukáša Příkazkého je príklad takého typického smoliara, ktorý sa síce snaží riešiť problémy, no vo výsledku sa mu ich kopí stále viac a viac.

Bára Poláková a jej filmová dcéra Barča: Aké nástrahy striehnu pri nakrúcaní komédie o prázdninách v karavane
Video
Zdroj: TV Pravda

V dedine sa rodina stretáva so starostom (Tomáš Jeřábek) prevádzkujúcim provizórny obchodík a jeho dvoma pravidelnými štamgastami (Michal Isteník a Martin Sobotka), ktorí sú azda najvtipnejšou zložkou filmu.

Z ich vzájomných interakcií plynie pocit akejsi domácej pohody a bezprostrednej pohostinnosti, ktorá je nám všetkým dobre známa – hoci sú Honza s Monikou úplní cudzinci, miestni to neriešia a ponúknu im pomoc, hoci len výmenou za tanier rezňov.

Kaskadér Čítajte viac Kaskadér a sexi slaninka. Ryan Gosling a Emily Blunt v akčnom filme plnom romantiky a humoru

Všade dobre, doma najlepšie

Rodina postupne zisťuje, že takáto improvizovaná dovolenka plná nečakaných udalostí má na rozdiel od ležania na chorvátskej pláži čosi do seba.

Monika objavuje nové kulinárske prekvapenia u ich dočasnej hostiteľky (Marie Ludvíková), ktorá je voči nim spočiatku nepriateľsky naladená, no už čoskoro sa s nimi zblíži. Deťom zasa vôbec nechýba elektronika ani pohodlie vlastnej postele, prostredie vidieka pozitívne pôsobí na ich fantáziu aj túžbu po nových zážitkoch.

Súperi Čítajte viac Nezvyčajný milostný trojuholník, v ktorom nejde o lásku

Komédia Prázdniny s Broučkem neponúka žiadnu dramatickú zápletku a jej dej je dosť jednoduchý. Napriek tomu má divák z filmu príjemný pocit – užije si krásne zábery na českú prírodu a miesta, ktoré sa mu zdajú dôverne známe, hoci tam možno nikdy nebol.

Okrem toho si so sebou z kina odnáša dôležitú myšlienku na zamyslenie: načo sa hnať za tým, kto bude dovolenkovať honosnejšie kdesi v luxusnom rezorte? Občas totiž skutočne platí, že všade dobre, doma najlepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #komédia #Prázdniny s Broučkem