Sedona

 

Teplo, kaktusy, hady

Mesto Sedona sa nachádza v štáte Arizona v juhozápadnej časti Spojených štátov amerických. Táto oblasť bola osídlená pred viac ako 12.000 rokmi a zohrala dôležitú úlohu v histórii a kultúre USA. V roku 1848 sa Arizona stala súčasťou nového územia, ktoré získalo USA po vojne s Mexikom. O pätnásť rokov neskôr bola oficiálne vyhlásená za samostatné územie Spojených štátov a v roku 1912 bola prijatá ako 48. štát. Prírodné krásy ako Grand Canyon alebo Petrifield Forest sú veľkou pýchou Arizony, avšak nie sú to jediné parky, ktoré sem ročne prilákajú milióny milovníkov prírody. Arizona je tiež známa veľkou populáciou dôchodcov, ktorí sa sem sťahujú zo severných štátov USA, ale aj Kanady za celoročným teplým a hlavne (na rozdiel od Floridy) suchým podnebím. Má aj niekoľko púští s množstvom zaujímavých druhov rastlín a zvierat, kaktusov a hadov. Biosférická rezervácia Organ Pipe Cactus National Monument patrí k najznámejším miestam pre ich výskyt a pozorovanie.

 

 

Hopi a Navajo

Územie, na ktorom sa dnes rozkladá Sedona, bolo kedysi tradičným sídlom indiánskych kmeňov Hopi a Navajo. Žili tu po stáročia a mali tu aj dôležité náboženské a kultúrne rituálne miesta. Hoci počas vpádu európskych usadlíkov v 19. storočí boli ťažko diskriminované, mnohí duchovní i alternatívni liečitelia tu našli svoju inšpiráciu a dlhé roky udržiavajú liečiteľské tradície a pre ďalšie generácie zachovávajú históriu svojich kmeňov najmä vďaka každoročným festivalom, ktoré sú dôležitou súčasťou miestnej kultúry. Jedným z najdôležitejších je júlový Hopi Festival of Arts and Culture, ktorého súčasťou bývajú tradičné indiánske tance, hudba, remeslá, jedlá a expozícia rituálov kmeňa Hopi. Septembrový festival Navajo Nation Fair zasa oslavuje kultúru Navajo, a tak má Arizona čo ponúknuť počas celého roka – okrem prírodných krás i jedinečne pestrofarebnú kultúru pôvodných indiánskych kmeňov.

 

 

Mystické vortexy

Sedona je známa silnou mystickou energiou ukrytou v tzv. kryštálových vortexoch. Podľa indiánskej mytológie sú vortexy (Cathedral Rock, Bell Rock, Boyton Canyon, Airport Mesa…) považované za miesta, kde sa stretáva nebo a zem, čo sa prejavuje silnými magnetickými vibráciami Zeme. Podľa indiánskych šamanov tieto miesta majú liečivé účinky a človeku môžu pomôcť s fyzickými aj psychickými problémami. Hoci existenciu vortexov nedokázala žiadna veda, mnoho ľudí tvrdí, že pri návšteve týchto miest cítia pokoj, jasno a inšpiráciu. Sedona ponúka návštevníkom zaujímavé a inšpirujúce duchovné skúsenosti a vzhľadom na dôležitosť vortexov, nájdete tu obchody, kde si možno kúpiť vortex kryštály či iné duchovné pomôcky. Mnohé z týchto obchodov ponúkajú aj služby ako liečenie kryštálmi a čítanie tarotových kariet.

 

 

Keramika, perie, šperky

V Sedone nie je núdza o umelecké galérie a dielne s originálnymi umeleckými dielami. Mesto podporuje miestnych umelcov a remeselníkov, ktorí sa nechali inšpirovať jeho spirituálnou atmosférou. Prvoradými umeleckými dielami a pýchou miestnych umelcov je lokálna keramika a šperky z mnohofarebných kameňov, ale aj vtáčieho peria. To sa v indiánskej kultúre považuje za dôležitý symbol opradený mnohými významami, za boží dar, a preto má veľkú duchovnú hodnotu. Perie sa často nosí ako súčasť tradičných krojov a môže byť použité aj ako dar pre dôležitých hostí alebo priateľov. Získanie peria z orlov alebo sokolov sa spája s mnohými rituálmi a modlitbami pôvodných obyvateľov Ameriky. Ďalšou miestnou zvláštnosťou sú červené skaly obklopujúce Sedonu z každej strany. Ich výrazná červená farba je výsledkom vysokého výskytu červených kyselín obsiahnutých v pôde. Úžasné skalnaté útvary a geologické zázraky pritiahli do Sedony nielen turistov, ale aj vedcov a geológov. A to sa odrazilo najmä na úchvatnej miestnej keramike.

 

 

z USA

Katarína Lifková