Búrlivý štart v našej oblasti: Búrky ešte môžu v noci prekvapiť

Veronika Salayová

Pondelok bol v našej oblasti veľmi búrlivý a búrkam ešte pre dnešok neodzvonilo. Síce búrok už bude menej, no ešte stále môžu prekvapiť. 

Dnes bolo v strednej Európe veľmi búrlivo, no búrky ešte nepovedali svoje posledné slovo. Studený front sa posúva smerom na východ a búrky aktuálne smerujú nad naše územie. 

V našej oblasti udrelo viac ako 100 000 bleskov. Najsilnejšie búrky sa vyskytli na juhu Nemecka a juhu Česka, kde vyčíňali aj supercely a multicely. Tie priniesli aj krupobitia s ľadovými krúpami do 2 cm. 

blesková aktivita v našej oblasti
blesková aktivita v našej oblasti, blesky.bourky.cz
 

Najsilnejšie búrky v Nemecku a Česku

Krúpy zasiahli napríklad nemecký Mníchov či České Budějovice a prívalový dážď taktiež spôsobil lokálne povodne a problémy v doprave. V Česku dnes búrka s prívalovým dažďom vytopila časť diaľnice D1 smerom na Brno. 

zatopená diaľnica D1 smerom na Brno
zatopená diaľnica D1 smerom na Brno, foto: Polícia ČR

Silná supercela dnes popoludní zasiahla aj spomínaný Mníchov, kde sa taktiež mnohé oblasti ocitli po vodou. Hasičské jednotky boli v nepretržitej prevádzke pri zatopených cestách, uliciach, ale aj domov a pivníc.

Supercela vznikla dnes neskoro popoludní aj v okolí Viedne a smerovala na krajný západ Slovenska. Supercela však zanikla a na krajný západ Slovenska sa dostalo niekoľko búrok, ktoré zasiahli Bratislavu, avšak tieto búrky neboli bleskovo veľmi výrazné. 

 

Nočné búrky

Búrky sa teraz presúvajú smerom na Salzburg a ďalej na východ. Búrková vlna však už bude menej intenzívna a prinesie najmä dážď, aj keď na severozápade Slovenska by sa ešte v noci mohli sformovať búrky. 

Z Bavorska tak naším smerom postúpi konvektívna sústava, ktorá prinesie hlavne trvalejšie a silné zrážky, a búrok bude už počas noci menej. Sledujte nočné búrky na radare.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
27 °C / 10 °C
Viliam
Zajtra
Búrky
25 °C / 10 °C
Vilma
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 8 °C
Ferdinand
Piatok
Dážď
23 °C / 7 °C
Petronela
Sobota
Dážď
25 °C / 6 °C
Žaneta
Nedeľa
Búrky
28 °C / 11 °C
Xénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd