Prejsť na obsah

Hokejových fanúšikov vystriedali v Steel aréne stavbári

Odovzdaním staveniska víťazným spoločnostiam z verejnej obchodnej súťaže sa dnes v Steel aréne začalo s najväčšou investíciou od jej otvorenia v roku 2006. Najbližších takmer 5 mesiacov v nej budú prebiehať stavebné práce za 5,71 milióna eur (všetky sumy sú uvedené bez DPH), ktoré majú znížiť energetickú náročnosť tejto multifunkčnej haly. Okrem toho sa vyrieši aj súčasný havarijný stav strešného opláštenia haly - tzv. svetlíka a problémy so zatekajúcou zrážkovou vodou.
 
Rekonštrukcia bude rozdelená na tri časti. Výmenu technológie chladenia a vzduchotechniky na hlavnej a tréningovej ľadovej ploche bude mať na starosti prešovská spoločnosť Primachlad, a to za sumu 3 475 000 eur. Opravu strešného svetlíka zabezpečí košická spoločnosť Straka Group za 511 305 eur. Rovnaká spoločnosť obnoví za 825 260 eur zázemie Steel arény. Výmenu osvetlenia v hale zrealizuje brnianska firma H+H Technika za 896 666 eur.
 
„Dnešným dňom sme odštartovali veľmi dôležitú a nevyhnutnú modernizáciu. Keď chceme, aby mali hokejový klub, mládež aj športová verejnosť kvalitné podmienky, museli sme sa pustiť do obnovy technológií a zázemia Steel arény. Som vďačný za to, že sa nám podarilo získať dotáciu vo výške 5 miliónov eur z Fondu na podporu športu, vďaka ktorej môžeme naše plány zrealizovať,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu primátor Košíc Jaroslav Polaček (nezávislý).
 
Na financovaní modernizácie Steel arény sa sumou 5 miliónov eur podieľa Fond na podporu športu (FNPŠ). Zvyšných 708 230 eur poskytne OZ Košická aréna, ktorá Steel arénu prevádzkuje. V OZ Košická aréna disponujú mesto Košice a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zhodne s 33,33-percentným podielom na hlasovacích právach. Okrem nich vlastnia podiely aj súkromné osoby Martin Joščák (17 percent), Ľubomír Veme a Anton Jura (obaja po 8,17 percenta).
 
Hokejisti a fanúšikovia získajú lepšie podmienky a väčší komfort
 
„Táto rekonštrukcia je pre náš klub veľmi dôležitá. Dlhodobo bojujeme s vysokými nákladmi a platiť mesačne vyše 100 000 eur za ľadovú plochu je nemysliteľné. Verím, že touto rekonštrukciou znížime náklady na prevádzku a ušetrené finančné prostriedky budeme môcť použiť na profesionálny hokej aj výchovu mládeže. V neposlednom rade sa tým zvýši kvalita a servis pre hokejistov aj fanúšikov,“ povedal prezident HC Košice Július Lang.
 
Rekonštrukcia sa dotkne aj samotnej ľadovej plochy, ktorá bude mať nové rozmery. V zmysle nových požiadaviek Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa jej dĺžka predĺži na 61 metrov a šírka bude na úrovni 28 metrov. V súčasnosti má hracia plocha rozmery 60x30 metrov.