Britka Lae sa nedávno uchádzala o miesto v advokátskej kancelárii. Na pohovor síce prišla včas, no po 20 minútach ho firma zrušila a uchádzačov poprosila, aby prišli na ďalší deň. Lae teda sklamaná odišla domov. O pár hodín neskôr dostala od firmy email, v ktorom sa dozvedela, že zrušenie pohovoru bolo iba akýmsi testom, ktorým neprešla, a tak sa s novým miestom mohla rozlúčiť.

Lae nie je jediná, kto má s hľadaním práce podobne bizarné skúsenosti. Podľa náborovej agentúry Hays si nimi prešla až polovica kandidátov. BBC zozbierala tie najhoršie z nich.

Hra na kravy

Aixin Fuová sa uchádzala o prácu univerzitného ambasádora za minimálnu mzdu. Rekrutér počas skupinového pohovoru vyzval každého z uchádzačov, aby chodil poštvornožky a bučal pri tom ako krava. „Trvalo to tri či štyri minúty,“ dodala. Personalista požiadavku obhajoval tým, že chcel zistiť, či by bola s kandidátmi v práci sranda. Podľa Fuovej chcel len demonštrovať svoju moc.

Necitliví rekrutéri

Julie z amerického Misouri je presvedčená, že rekrutéri uchádzačov nevnímajú ako ľudské bytosti s citmi. Počas jedného z pohovorov sa jej totiž opýtali, koľko rokov práce „ešte v sebe ako šesťdesiatnička má“. Julie im tak musela slušne vysvetliť, že do dôchodku sa tak skoro nechystá.  

Veková diskriminácia ale nie je jediným predsudkom, ktorému môžu kandidáti počas pohovorov čeliť. Pearl Kasiryeová sa síce narodila v Ugande, no už ako dieťa sa s rodičmi presťahovala do Európy. V súčasnosti žije v Londýne, kde sa uchádzala o prácu. Jeden z potenciálnych zamestnávateľ trval na tom, že jej za prácu bude pre jej pôvod vyplácať ugandskú mzdu.

Démonizované tehotenstvo

Mnoho kandidátov počas pohovorov zažilo rodovú diskrimináciu. Podľa údajov náborovej platformy Applied musela každá piata žena odpovedať na otázku, či už má alebo plánuje mať deti. Firmy majú pritom zo zákona zakázané pýtať sa uchádzačov na rodinný stav či deti. Khyati Sundaramová z Applied vysvetlila, že tehotenstvo pre firmy predstavuje „ekonomickú neistotu“. „Čím vyššia je mzda, tým vyššiu materskú musia vyplácať. Navyše musia hľadať náhradu. Firmy sa chcú takémuto trápeniu vyhnúť,“ dodala.

Ďalšie dôležité správy

Ženám chýba v práci sebavedomie, majú strach biť sa za vyšší plat či svoje schopnosti.
Neprehliadnite

Frázam odzvonilo. Uchádzačov na pohovore preveria nové otázky