Hoci je americká ekonomika podľa mnohých ukazovateľov silná, milióny Američanov si stále nemôžu dovoliť kúpiť dostatok potravín pre seba a svoje rodiny. Niečo viac ako jeden z desiatich dospelých – 23 miliónov ľudí – žije v domácnostiach, kde bolo za posledný týždeň buď niekedy, alebo často málo jedla. Vyplýva to z posledného prieskumu uskutočneného Úradom pre sčítanie ľudu Spojených štátov, ktorý sa konal v marci, informuje CNN.

Inflácia, ktorá sa začala v roku 2021, síce spomalila, ale ceny zostávajú oveľa vyššie a naďalej obmedzujú rozpočty ľudí. Podľa indexu cien potravín spoločnosti Datasembly, ktorý sleduje ceny vo viac ako 150-tisíc obchodoch po celej krajine, potraviny stoja približne o 33,5 percenta viac ako na začiatku pandémie koronavírusu.

Zatiaľ čo pracovných miest je veľa a zvýšenie miezd v minulom roku prekonalo infláciu, výplaty nie sú pre mnohých ľudí dostatočné. O to horšie, že mnoho z programov zavedených na zmiernenie následkov pandémie, ktoré pomáhali udržať Američanov nad vodou, sa skončili. Medzi nimi napríklad vyššia daňová úľava na deti, pozastavenie splátok študentských pôžičiek či dotácie vo forme stravných lístkov.

„Je to náročné prostredie pre ľudí,“ povedal generálny riaditeľ Connecticut Foodshare Jason Jakubowski, štátnej potravinovej banky, ktorá za posledný fiškálny rok rozdistribuovala viac ako 40 miliónov jedál.

Aj keď Khamphay Khen pracuje na plný úväzok ako supervízor v distribučnej spoločnosti a má polovičný úväzok ako technik v reštaurácii rýchleho občerstvenia, stále má problém zabezpečiť všetky potreby svojej šesťčlennej rodiny.

Preto od roku 2021 navštevuje miestnu pobočku potravinového skladu Enfield, aby si odniesol domov mäso, cestoviny, omáčku na špagety, chlieb, cereálie, ovocie a zeleninu. Pôvodne chodil každé dva týždne, ale teraz každý týždeň, pretože jeho výdavky opäť vzrástli. „Potreba je väčšia. Náklady sú stále vysoké. Ceny plynu sú vysoké. Vlastniť dom je boj,“ povedal K. Khen, ktorý nedávno musel zaplatiť 1 400 dolárov za nové pneumatiky, výmenu štartéra a ďalšie opravy na svojej Honde Odyssey z roku 2005. „Zakaždým, keď sa pozriem na svoj bankový účet, je vždy menší.“

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Americký dolár po správe o vývoji nezamestnanosti v USA oslabuje