Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane uviedol, že najnovšie ekonomické údaje z eurozóny posilnili jeho presvedčenie, že inflácia sa vracia k dvojpercentnému inflačnému cieľu.

To zvyšuje predpoklad, že ECB pristúpi k prvému zníženiu úrokových sadzieb na zasadnutí v júni.

V rozhovore pre španielsky denník El Confidencial Lane poukázal na údaje o vývoji inflácie v eurozóne, podľa ktorých sa cenové tlaky v oblasti služieb zmiernili prvýkrát od novembra minulého roka. „To bol dôležitý prvý krok v ďalšej fáze znižovania inflácie,“ povedal Lane.

„Ako predbežný údaj o vývoji inflácie v eurozóne za apríl, tak aj údaje o vývoji ekonomiky za prvý kvartál posilnili moje presvedčenie, že inflácia by sa v dohľadnom čase mala vrátiť k inflačnému cieľu. Samozrejme, do júnového zasadnutia budeme mať k dispozícii ešte ďalšie údaje,“ dodal Lane.

Zatiaľ čo medziročná miera inflácie v eurozóne sa v apríli udržala na predchádzajúcej úrovni 2,4 percenta, jadrová inflácia sa opäť spomalila.

Navyše, HDP eurozóny vzrástol v prvom štvrťroku medzikvartálne o 0,3 percenta, čo znamená výraznejší rast, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom iba o 0,1 percenta.

Ďalšie dôležité správy

KK35 archív Davos - Na archívnej snímke zo 17. januára 2024 šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová počas panelovej diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.  Na čele Medzinárodného menového fondu (MMF) zostáva Kristalina Georgievová. FOTO TASR/AP
FILE - Kristalina Georgieva, Managing Director of the International Monetary Fund takes part in a panel discussion at the Annual Meeting of World Economic Forum in Davos, Switzerland, Jan. 17, 2024. Strong economic activi
Neprehliadnite

ECB zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako Fed