Búrky čoskoro na Slovensku vypuknú. Najskôr východ, potom to čaká západ

Peter Minárik

Slovensko počas dnešného dňa čakajú búrky, keďže nad našim územím sa vlní studený front a na tomto vlniacom sa studenom fronte budú vznikať spomínané búrky. Prvé búrky sa začnú objavovať už čoskoro zrejme na severe Slovenska. Postupne sa však nad západ krajiny môžu dostať búrky z Rakúska.

Nad našou oblasťou sa vlní studený front, ktorý už počas včerajšieho dňa prinášal silné búrky do oblasti Nemecka a Českej republiky. V priebehu dnešného dňa sa bude situácia opakovať. Pred vlniacim sa studeným frontom bude do našej oblasti od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý dvíha teploty až nad hranicu +25 °C. Tým sa labilizuje vzduch a v tomto labilnom vzduchu budú vznikať jednotlivé búrkové bunky.

Dynamika na studenom fronte je však značne lokálna a rozhodne nie je plošná a kompaktná. Značí to teda to, že dnešné búrky nebudú príliš organizované a nesformuje sa nejaký lineárnejší búrkový systém, ktorý by mohol priniesť plošné problémy, ale skôr pôjde o samostatné búrkové bunky, ktoré sa môžu zhlukovať do väčších celkov.

 

Prvé búrky sa na našom území očakávajú už o pár minút a najskôr by mali vznikať výlučne orografické búrky v oblasti hôr. Až v priebehu popoludnia to začne byť značne zaujímavejšie a pozornosť treba sústrediť na vývoj nad oblasťou Českej republiky a Rakúska.

Najskôr pozor na východe

Už v týchto chvíľach možno na družicových záberoch pozorovať v oblasti severného Slovenska nárast kopovitej oblačnosti a práve z tejto kopovitej oblačnosti by sa mali na našom území postupne sformovať prvé prehánky a búrky.

Udiať by sa tak malo na severe Slovenska, no najvyššia šanca je na severe východného Slovenska v oblasti Spišu a v severovýchodných okresov. Tu sa budú tvoriť už po 14:00 prehánky a slabšie búrky, ktoré budú postupovať smerom k severovýchodu nad Poľsko.

 

 

 

Tieto búrky by nemali byť príliš nebezpečné. Nebezpečné by sa mohli stať len v prípade, ak sa nejaká búrková buka začne regenerovať a stane sa stacionárnejšou, čo by mohlo priniesť výraznejšie zrážkové úhrny. Pravdepodobnosť je však nízka.

Podvečer sa dočká západ

Oveľa dynamickejší vývoj sa dnes očakáva nad Českou republikou a nad Rakúskom. Tu začnú vznikať samostatné búrkové bunky, ktoré budú taktiež postupovať k severovýchodu a tieto búrky už budú oveľa výraznejšie.

Tu totiž hrozí, že sa búrky sformujú aj do multiciel, či prípadných superciel. Najnebezpečnejšie podmienky panujú na juhu Česka a na severe Rakúska. Nás by mal zaujímať predovšetkým vývoj na východe Rakúska.

Práve sformované búrkové bunky nad touto oblasťou by v podvečerných hodinách mali doraziť až nad naše územie. Čo sa očakáva v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd