Denník N

Firemný newsfilter: Smer prekvapil novým šéfom veterinárov, Tesco tu ďalej stagnuje a líder predaja obuvi zasa rastie

Nový riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom. Foto - Ministerstvo pôdohospodárstva SR
Nový riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom. Foto – Ministerstvo pôdohospodárstva SR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vláda schválila trojici automobilových subdodávateľov daňové úľavy v celkovej výške 26,8 milióna eur na nové projekty v oblasti dodávky dielcov pre elektromobily. Všetky tri tieto investície spolu dosiahnu 316 miliónov eur a stoja za nimi nemecký ZF, talianska Meta System ovládaná čínskou elektrotechnickou skupinou Deren a juhokórejský Hyundai Wia Corporation patriaci koncernu Hyundai. Prvé dve firmy investujú v Trnave, tretia v Dolnom Hričove pri Žiline, kde vybuduje aj technologické centrum.

A teraz jeden oveľa neistejší projekt. Premiér Robert Fico povedal, že vláda chce „v krátkom čase“ oznámiť výstavbu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach s výkonom až 1 200 megawattov. Pološtátna firma JESS síce ešte vlani ohlásila podanie žiadosti o povolenie na takúto investíciu, nie je však jasné, z čoho by zdroj financovala. Fico sa chváli ďalším megaprojektom, na ktorý vláda nemá jasné krytie z privátnych zdrojov a ak by ho staval štát, ešte viac by to zdvihlo privysoké schodky verejných financií.

A len časom uvidíme, čo bude s ďalším naznačeným lákadlom pre voličov, ktoré Fico vypustil po absolvovaní nočnej zmeny v topoľčianskej fabrike rakúskeho výrobcu svetlometov do áut ZKW. Povedal, že chce s firmami hovoriť o možnosti zredukovania práce počas nocí a aj o jej finančnom ohodnotení. Posťažoval sa, že Slovensko má najvyšší podiel nočnej práce v EÚ, no to je aj výsledok niečoho, čím sa veľmi hrdíme. Máme celosvetovo najkoncentrovanejšiu výrobu automobilov, ktorá stojí aj na čo najväčšom vyťažení fabrík.

Všetko ostatné dôležité z domácich firiem zhrnul Ivan Haluza do 2 100 slov, čo je 9 a pol minúty čítania.


1. Agrominister Smeru prekvapil sľubnou nomináciou: potravinových inšpektorov povedie skúsený veterinár

Po nástupe novej vlády Smeru sa na ministerstvo pôdohospodárstva vrátilo viacero ľudí blízkych nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi, ktorý podľa polície počas skorších vlád strany zneužíval agrárne dotačné systémy na vypytovanie úplatkov. No aktuálny výber nového ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy aspoň vzbudzuje väčšiu dôveru.

Namiesto doterajšieho dlhoročného lídra správy Jozefa Bíreša, ktorý šéfoval aj celému agrorezortu v časoch úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, si súčasný agrominister Smeru Richard Takáč na toto miesto vybral

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Automobilový priemysel

Ficova vláda

Firemný newsfilter

Nové informácie o slovenských podnikoch sumarizuje každý piatok skúsený firemný reportér Ivan Haluza.

Firmy

Obchod

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie