Dve správy z Talianska Meloniová pobúrila ľavicu zákonom o potratoch aj údajnou cenzúrou, kritika je však prehnaná

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Talianska ľavica sa s blížiacimi voľbami snaží znovu vykresliť Meloniovú ako dedičku talianskeho fašizmu.

Talianska ľavica sa s blížiacimi voľbami snaží znovu vykresliť Meloniovú ako dedičku talianskeho fašizmu.

Michal Lukáč

Michal Lukáč

Meloniová pobúrila ľavicu zákonom o potratoch aj údajnou cenzúrou, kritika je však prehnaná
Talianska premiérka Giorgia Meloniová na oslavách 163. výročia talianskej armády. Foto: TASR/AP

Fratelli d’Italia, strana talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, je už približne dva roky na prvom mieste v prieskumoch verejnej mienky.

V krajine, kde vlády trvajú priemerne 13 mesiacov, je Meloniová premiérkou už rok a pol a očakáva sa, že jej strana získa najväčší podiel zo 76 talianskych kresiel v europarlamente.

Britský konzervatívny časopis The Spectator si všíma, že sa talianska ľavica s blížiacimi sa voľbami snaží znovu prebudiť obavy o demokraciu vykresľovaním Meloniovej ako dedičky talianskeho fašizmu.

Talianska opozícia zväčša o Meloniovej aj vzhľadom na taliansku históriu nehovorí explicitne ako o „fašistke“. Padajú iné výrazy, ako napríklad „postfašizmus“, „neofašizmus“, „dedičstvo Mussoliniho“ alebo „neliberálna demokracia“.

V posledných týždňoch poslúžili na obnovenie takéhoto nálepkovania premiérkiným oponentom dve udalosti.

Nový zákon o pro-life aktivistoch

Prvou z nich je nový zákon, ktorý pro-life skupinám umožňuje vstúpiť na pôdu potratových kliník a komunikovať so ženami, ktoré majú záujem o umelý potrat.

Tento zákon ľavica považuje za útok na možnosť podstúpiť potrat, ktorá bola v Taliansku zavedená v roku 1978. Podľa vyjadrení zástupcov Demokratickej strany ide o hanebný útok na „právo“ na potrat.

Je však zaujímavé vrátiť sa k samotnému zneniu zákona, ktorý v tomto roku legalizoval umelé potraty. Tento zákon počas prvých 90 dní tehotenstva povoľuje potraty z „ekonomických, sociálnych alebo rodinných dôvodov“.

Zároveň však ukladá potratovým klinikám povinnosť ponúknuť ženám k umelému potratu alternatívu a pokúsiť sa vyriešiť ich situáciu.

V nedávnej diskusii sa Meloniová bránila práve týmto znením a tvrdila, že nový zákon dostal stav vo veci umelých potratov v Taliansku bližšie k tomu, čo prikazuje zákon.

Pro-life dobrovoľníci na potratových klinikách nebudú môcť so ženami diskutovať o etickej stránke umelého potratu, iba o tej praktickej, napríklad o finančnej podpore pre tehotné ženy.

Zo strany talianskej vlády teda nejde o žiadny pokus obmedziť prístup k potratom. Samotná Meloniová je v tejto otázke skôr liberálkou, ktorá nechce meniť kľúčové časti potratového zákona. Nový zákon sa skôr snaží znížiť počet potratov poskytnutím alternatívy pre ženy.

Súčasná talianska diskusia tak pripomína situáciu na Slovensku spred pár rokov, keď sa propotratoví politici v mene ochrany ženských práv postavili proti návrhu na pomoc tehotným ženám od Anny Záborskej napriek tomu, že samotný návrh okrem predĺženia čakacej lehoty neobsahoval žiadne obmedzenie prístupu k potratom.

Údajne cenzurovaný prejav

Druhým momentom kritiky voči Meloniovej bolo zrušenie vystúpenia ľavicového spisovateľa Antonia Scuratiho na RAI3, treťom kanáli štátneho vysielania, pri príležitosti výročia oslobodenia Talianska 25. apríla.

V príhovore spisovateľ plánoval uviesť, že sa Meloniová vo veci fašizmu vždy drží „ideologickej línie neofašistickej kultúry, z ktorej pochádza“, čo znamená, že sa dištancuje od „brutalít spáchaných režimom“, no bez toho, aby „odmietla celú fašistickú skúsenosť“.

„Kým toto slovo – antifašizmus – nevyslovia tí, ktorí nám vládnu, duch fašizmu bude naďalej strašiť v dome talianskej demokracie,“ povedal Scurati.

The Spectator poznamenáva, že samotný výraz „antifašizmus“ je v súčasnosti významovo spätý s ľavicou, a hoci pravicové strany odmietajú extrémizmus, zdráhajú sa identifikovať s týmto pojmom.

Scurati chcel tento príhovor predniesť vo vysielaní RAI3, čo mu nebolo umožnené. Ľavica začala hovoriť o „cenzúre“, na čo Meloniová zareagovala tým, že príhovor zverejnila na svojej facebookovej stránke s takmer troma miliónmi sledujúcich.

Televízia RAI sa bránila tým, že Scurati za vystúpenie požadoval vyšší honorár, ako očakávala, a preto ho nenechala vystúpiť. Verziu o cenzúre pôvodne zastával aj novinár Marco Travaglio, Meloniovej kritik, no po preskúmaní dôkazov od televízie RAI napísal, že „k žiadnej cenzúre nedošlo“.

Najoriginálnejší európsky líder

Zatiaľ čo ľavica vykresľuje Meloniovú ako dedičku Mussoliniho a národní konzervatívci sú miestami sklamaní z jej umiernenej politiky, historik a publicista Conrad Black pre Brussels Signal napísal, že v súčasnosti ide o kľúčovú postavu európskej politiky.

Iní európski lídri ako Emmanuel Macron, Olaf Scholz alebo päť rôznych britských premiérov za posledných osem rokov vo svojich krajinách nedosiahli takú popularitu ako Meloniová.

Zároveň dokázala niečo, čo sa zdalo nemožným – stala sa mostom medzi Európskou komisiou a národne konzervatívnou politickou scénou. Sprostredkovala napríklad dohodu o pomoci Ukrajine medzi touto inštitúciou a Maďarskom.

Rafinovane pristúpila aj k otázke ilegálnej migrácie. Namiesto zásahov priamo na mori zaviedla prísnejšie tresty pre pašerákov alebo dlhšie čakacie lehoty v záchytných centrách a jej vláda rokovala s Tuniskom, Tureckom, Líbyou a Albánskom, čo medzi rokmi 2023 a 2024 znížilo nelegálnu migráciu o 67 percent. (Medzi rokmi 2022 a 2023 sa zdvojnásobila.)

V súčasnosti sa Meloniová sama zapája do kampane pred eurovoľbami a vyhlásila, že jej cieľom je vytvorenie stredopravicovej väčšiny v europarlamente, tak ako sa to podarilo v Taliansku.

Black ju aj pre tento strategický prístup k politike označuje za „najzaujímavejšieho a najoriginálnejšieho lídra, ktorý v súčasnosti stojí na čele akejkoľvek veľkej demokratickej krajiny“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.