Ako pripraviť špargľu? Nauč sa ju pripraviť správne a chutne!

Možno ste o tom ani nevedeli, no špargľa, ako ju poznáme, je vlastne mladý výhonok rastliny s názvom asparágus lekársky. Tieto výhonky sú zberané spravidla v apríli a máji a konzumované ako zelenina. Je pritom, množstvo dôvodov, prečo zaradiť špargľu do jedálnička, a to aspoň počas jej sezóny.

Obsahuje napríklad bielkoviny, vlákninu, mnohé vitamíny skupiny B aj zinok či horčík. Pôsobí protizápalovo, pozitívne vplýva na proces trávenia a je vítanou súčasťou stravy aj pri problémoch s vysokým tlakom.

Ak sa špargľu rozhodnete zaradiť do jedálnička, možno sa pozastavíte nad otázkou, ako túto netradične vyzerajúcu zeleninu vlastne pripraviť. Známe sú mnohé recepty zo špargle, ktoré sa oplatí vyskúšať. Pokojne ju však stačí len uvariť a použiť ako prílohu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako si pripraviť zelenú aj bielu špargľu, ako ich uvariť a čo ďalšie sa s nimi dá urobiť!

Ako rozpoznať čerstvú špargľu v obchode?

Neviete, ako v obchode vybrať čerstvú špargľu? Máme niekoľko tipov. Vyberte si špargľu s jasnou zelenou farbou, bez žltých alebo hnedých škvŕn. Špargľa by mala mať pevné a rovné stonky. Vyhnite sa tým, ktoré sú mäkké alebo ohnuté.

Hlavičky špargle by mali byť zatvorené a kompaktné. Vyhnite sa tým, ktoré majú otvorené alebo rozkvitnuté hlavičky. Menšia špargľa má tendenciu byť jemnejšia a chrumkavejšia, zatiaľ čo väčšia špargľa môže byť vláčnejšia.

Špargľa by mala mať sviežu a mierne zemitú vôňu. Vyhnite sa tým, ktoré majú nepríjemný alebo zatuchnutý zápach. Špargľa by mala byť pevná na dotyk, bez mäkkých miest.

Ako správne očistiť špargľu?

Pred tepelnou úpravou si špargľu musíte pripraviť. Ako očistiť špargľu? Výhonky bielej aj zelenej špargle je najskôr potrebné poriadne umyť, potom prichádza na rad lúpanie a šúpanie. Ako prvé z drevnatej základne výhonkov odrežeme aspoň dva centimetre. Potom použijeme škrabku na zemiaky a smerom od hlavičky nadol po takmer celej dĺžke špargľu ošúpeme.

Hlavičku nešúpeme, skôr sa len dôkladne zbavujeme drevnatých častí v spodnej tretine výhonku. Ak máte mladučkú čerstvú zelenú špargľu, čistiť ju vôbec nemusíte. Má jedinečnú sladkastú chuť. Pri bielej špargli postupujeme trochu inak. Taktiež ju najskôr umyjeme, ošúpeme ju však úplne celú.

Špargľu vždy šúpeme dôkladne, aby sme predišli jej horkosti. Takto očistená špargľa je už pripravená na tepelné spracovanie.

Pozri aj: Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!

príprava špargle

Zdroj: Shutterstock®

Ako uvariť špargľu?

Očistenú a ošúpanú špargľu môžete v prvom rade uvariť. Ide v podstate o úplne základný recept na jej prípravu. Nič sa nestane, ak špargľu jednoducho uvaríte v osolenej vode. Tradične sa však výhonky varia vo viazaničkách. Ak to chcete skúsiť, musíme si pripraviť dostatočne vysoký hrniec. Dnes sú dokonca už dostupné aj špeciálne hrnce na varenie špargle.

Postačí vám však akýkoľvek, len musí byť vyšší, pretože by v ňom mala špargľa stáť, pričom špičky hlavičiek zostávajú neponorené. Tie sa dostatočne uvaria v pare a zároveň sa nerozvaria, kým sa budú variť hrubšie časti zeleniny. Jednoducho povedané, výhonky sa takto uvaria rovnomerne.

POSTUP, ako variť špargľu:

  1. Než dáme špargľu variť do vriacej vody, asi 8 až 10 výhonkov zviažeme kuchynskou niťou. Samozrejme, odporúča sa zo špargle odrezať drevnaté konce.

  2. Viazaničku postavíme do hrnca a necháme variť pri vysokej teplote. Mladá čerstvá zelená špargľa je hotová už za 5 či 6 minút. Hrubšie výhonky môžu potrebovať o pár minút viac. O čosi dlhšie sa varí aj biela špargľa.

  3. Špargľu vo všeobecnosti vždy varíme len do polomäkka. Mala by byť mäkká, no stále pevná, nie rozvarená. Jej mäkkosť môžete skúsiť tak, že nožom pichnete do hrubého konca výhonku.

Odporúčame: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!

varenie špargle

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako najchutnejšie pripraviť špargľu:

1. Recept na hustý špargľový krém s vajíčkom

  • 1 zväzok zelenej špargle
  • polovica póru
  • 1 veľký zemiak 
  • 1 PL masla
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL muškátového orieška
  • 1 l vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g čedaru
  • na podávanie varené vajíčka

Postup: Špargľu umyjeme a odrežeme z nej zdrevnatené konce. Nakrájame ju na menšie kúsky. Očistíme si zemiaky a nakrájame na kocky, pór nakrájame na kolieska. V hrnci si zohrejme maslo a trochu na ňom opečieme pór. Následne pridáme špargľu a zemiak. Po chvíli zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a povaríme do zmäknutia zemiakov.

Následne polievku rozmixujeme do hladka a pridáme smotanu. Taktiež pridáme čedar a muškátový oriešok. Povaríme pár minút a odstavíme. Podávame s vareným vajíčkom, prípade aj kúskom chrumkavého pečiva. 

2. Polievka z bielej špargle s vajíčkom

  • 500 g bielej špargle
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 vajcia
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Olúpneme vonkajšiu vrstvu bielej špargle a nakrájame ju na kúsky asi 2-3 cm dlhé. V hrnci zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nasekanú cibuľu. Pridáme nakrájanú špargľu a zemiaky a orestujeme ich spolu asi 5 minút. Potom pridáme zeleninový vývar a necháme zmes variť asi 15-20 minút, kým zemiaky a špargľa nezmäknú.

Keď sú zemiaky a špargľa mäkké, použijeme mixér. Ak chceme hladšiu polievku, môžeme ju po rozmixovaní ešte precediť cez jemné sito alebo plátno. Vajcia si uvaríme vo vriacej vode na tvrdo. Potom ich opláchneme studenou vodou a olúpeme. Do hotovej polievky pridáme smotanu na šľahanie a premiešame. Dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a prípadne pridáme trochu strúhaného muškátového orechu podľa chuti.

Rozdelíme polievku do misiek a každú misu ozdobíme nakrájanými vajcami a petržlenovou vňaťou.

3. Grilovaná špargľa ako príloha

  • 500 g zelenej špargle
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g syra feta
  • 1 hrsť čerstvej pažítky
  • šťava a kôra z 1 menšieho citróna
  • soľ

Postup: Špargľu si umyjeme, očistíte a odrežeme zdrevnatený koniec. Špargľu rozložíme na dobre rozohriaty gril a grilujeme z každej strany približne 3 minúty.

Hotovú špargľu preložíme do misky. Pridáme nasekanú pažítku, olivový olej, šťavu a kôru z citróna, osolíme a dobre premiešame. Špargľu servírujeme a pred podávaním posypeme nadrveným feta syrom. Môžeme ju podávať ako prílohu k mäsu.

Ďalšie fantastické recepty zo špargle

Článok aktualizovaný 6.5.2024

1 komentár
Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:09

Ďakujem za inšpiráciu, nakoľko špargľu nepripravujem práve preto, lebo som ju nevedela pripraviť, až doteraz :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE