7 tipov, čo pozerať a čítať v máji

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji

Ak ste mali pocit, že na streamovacích platformách máte problém nájsť kvalitný obsah, možno bude máj pre vás zlomovým mesiacom. Najmä na jednej z nich sa totiž (aspoň na nejaký čas) objavilo niekoľko naozaj hodnotných filmov, ktoré sa oplatí čím skôr vidieť.

Balada o hadoch a vtáčatkách (TheBallad of Songbirds and Snakes)

Streamovacia platforma: Netflix

Ak ste fanúšikmi trilógie Hry o život, toto by ste mali rozhodne vidieť. Ak ste Hry o život nikdy nevideli, nevadí. Príbeh Coriolana Snowa je totiž samostatnou kapitolou v dystopickom svete, kde krajine Panem vládne hŕstka vyvolených z hlavného mesta Capitol a dvanásť distriktov trpí za vzburu tým, že raz ročne posielajú svoje deti bojovať do arény na život a na smrť. Film je plný násilia a určite nie je vhodný pre slabšie povahy, avšak rieši niekoľko závažných otázok. Je človek od prírody dobrý alebo zlý? Kde je tá hranica, ktorá z nás robí dobrého alebo zlého človeka? Je dôležitejšia dôvera alebo láska? A akú úlohu v tom celom zohráva moc?

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: youtube.com

Otec Stu (Father Stu)

Streamovacia platforma: Netflix

Životopisná dráma amatérskeho boxera Stuarta Longa, ktorý sa z ringu vydal bojovať o duše. Na ceste od sebazničenia k vykúpeniu sa z neho stáva kňaz. Ako sa s tým však v praxi popasuje on sám a kto je jeho najťažší súper? Mark Walhberg a Mel Gibson v hlavných úlohách sľubujú dávku kvalitného hereckého nasadenia a príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti pritiahne najmä mužské publikum.

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: csfd.cz

Jeden deň (Oneday)

Streamovacia platforma: Netflix

Existuje kamarátstvo či priateľstvo medzi mužom a ženou? Môže takýto vzťah neskončiť láskou? Na Netflixe nájdete rovno dva tituly s názvom Jeden deň, oba sú nakrútené podľa rovnomennej knižnej predlohy. Staršia verzia je celovečerný film v hlavnej úlohe s Anne Hathaway a Jimom Sturgessom, novšia verzia má podobu seriálu a hviezdia v nej nováčikovia Ambika Mod a Leo Woodall. Obe odporúčame dospelému publiku, keďže riešia aj témy týkajúce sa intimity. Emma a Dexter sa stretnú na vysokoškolskej promočnej párty a to, čo skončí ako nevydarená noc, sa pomaly prehupne do iného vzťahu. Postupne stretávame hlavných hrdinov vždy v ten istý deň v roku a sledujeme, ako sa menia ich ambície a sny.

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: csfd.sk

Roe vs. Wade

Streamovacia platforma: CineLux

Chcete vedieť viac o najznámejšom súdnom prípade, ktorým zlegalizovali v Amerike potraty? Pozrite sa naň optikou lekára Bernarda Nathansona (Nick Loeb), zakladateľa pro-choice organizácie NARAL a bojovníka za potraty. Film z roku 2020 vás vezme do súdnych siení, ale aj do osobného príbehu tragédie kontroverzného lekára.

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: imdb.com

Spotlight

Streamovacia platforma: Netflix

Oscarmi ovenčená dráma, ktorá možno nezaujme až tak vizuálne, no v dialógoch odkrýva náročnú tému zneužívania detí v Cirkvi. Novinári z denníka The Boston Globe odhaľujú kúsok po kúsku roky ututlávané kauzy. Nakrútené podľa skutočných udalostí, ktoré mali dopad na diecézu kardinála Bernarda Lawa. Nie je to jednoduchý film a vyžaduje si veľa sústredenia, napriek tomu ho odporúčame vidieť každému rodičovi či vychovávateľovi. Autori filmu Cirkev nelynčujú, práve naopak – k téme pristupujú profesionálne, bez predsudkov, podávajú udalosti vecne, tak, ako sa stali. A aj napriek tomu, že sa nejedná o dokument, ale o hraný film, divák nadobúda pocit, že sa to môže stať naozaj kdekoľvek.

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: blogspot.com

Vykúpená láska (Redeeming love)

Kde kúpiť: https://eshop.tvlux.sk/pre-zeny/2091-vykupena-laska-9788089993697.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwoa2xBhACEiwA1sb1BOtFslczL72L0_ejvQX8X6f2BmYZnQ9DqBs–sBVsEwWzCEU9cwvXBoCp1QQAvD_BwE

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji
Snímka: databazeknih.cz

Kde pozerať: Netflix

Debut známej autorky kresťanských románov Francine Riversovej patrí do povinnej čitateľskej výbavy – nielen žien, ale všetkých, ktorí majú radi príbehy inšpirované biblickou tematikou. Tu siaha autorka po metafore z Knihy Ozeáš a predkladá nám napínavý príbeh farmára Michaela Hoseu, ktorý sa zamiluje do najkrajšej prostitútky v meste – dievčaťa menom Angel. Rozhodne odporúčame najprv prečítať knihu, no ďaleko za ňou nezaostáva ani filmové spracovanie. K obom existujú dokonca online materiály na prácu s textom či diskusiu o filme, ktorá je vhodná napríklad na stretká alebo aj hodiny náboženstva.

Príbehy svätých (CareyWallace)

Kde kúpiť: https://www.nakupujemplus.sk/deti/carey-wallace–pribehy-svatych/

Nádherne ilustrovaná publikácia, ktorá zaujme deti, mladých aj dospelých. Prečítajte si krátke príbehy zo života svätých a inšpirujte sa nimi každý deň. Vhodné napríklad ako spoločné rodinné čítanie, či už večerné alebo nedeľné, ale odporúčame aj ako darček na prvé sväté prijímanie či birmovku.

7 tipov, čo pozerať a čítať v máji

Titulná snímka: unsplash.com

Webmagazín+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00