Skrytá sopka: Erupcia z hlbín - Dokument o výbuchu sopky Hunga Tonga

15. januára 2022 sa na malom ostrove Hunga Tonga odohrala dráma, aká nemá obdoby. Počas rybárskeho výletu sa Branko Sugar a jeho priatelia stali svedkami neuveriteľnej sily matky prírody.

Na obzore sa vytvoril obrovský hríbový mrak, po ktorom nasledovala séria mohutných výbuchov signalizujúcich začiatok najsilnejšej zaznamenanej erupcie. Začal sa boj o prežitie. „Zrazu vidím bielu vodu od jedného konca až po druhý, kam až dovidíte. Stena bielej vody. Tsunami." Branko vysvetľuje: „Zmieril som sa s tým, že nám zostávajú len tri minúty života."

Tento nevídaný úkaz nenechal nikoho na pochybách o sile, ktorú sopka Hunga Tonga - Hunga Ha'apai skrýva pod svojím pokojným povrchom.

Skrytá sopka: Erupcia z hlbín - Dokument o výbuchu sopky Hunga Tonga

Erupcia vyvrhla do atmosféry obrovské množstvo popola a vodnej pary. Množstvo vodnej pary bolo také veľké, že by naplnilo viac ako 58 000 olympijských bazénov. Sila výbuchu sa odhadovala na viac ako 60 miliónov ton TNT, čo spôsobilo mohutné tsunami, ktoré dosahovalo výšku šesťposchodovej budovy. Tieto vlny zasiahli nielen pobrežie Tongy, ale aj Austráliu, Nový Zéland, Japonsko a dokonca západné pobrežie Severnej a Južnej Ameriky.

Skrytá sopka: Erupcia z hlbín - Dokument o výbuchu sopky Hunga Tonga

Nový dokument Skrytá sopka: Erupcia z hlbín

Odvysiela ho Viasat Nature 5. mája, vás zavedie do centra tejto katastrofy a predstaví medzinárodný tím vedcov, ktorí sa snažia odhaliť tajomstvo tejto nezvyčajnej podmorskej sopky.

Vulkanológ Joali Paredes Mariño skúma sopečný popol, zatiaľ čo morská geologička Marta Ribóová pomocou sonaru sa zameriava na podmorský kráter. Vyšetrovateľ tsunami Jose Borrero sa snaží nájsť dôkazy, ktoré by vysvetlili, ako mohla vlna dosiahnuť takú ničivú výšku, zatiaľ čo Shane Cronin a Taaniela Kula riskujú zostupom do aktívnej kaldery, aby našli spôsob, ako lepšie monitorovať podobne skryté sopky.

Skrytá sopka: Erupcia z hlbín

Dokument ponúka nielen pohľad na dramatické udalosti spojené s erupciou, ale poukazuje aj na to, ako málo vieme o podmorských sopkách, ktoré môžu kedykoľvek ohroziť životy miliónov ľudí na celom svete.

Vrhá svetlo nielen na udalosti toho osudného dňa, ale poukazuje aj na dôležitosť vedeckého výskumu v oblastiach, ktoré sú stále z veľkej časti neznáme.

Fascinujúci dokument Skrytá sopka: Erupcia z hlbín, ktorý sa bude vysielať 5. mája o 20:00 v rámci májového cyklu dokumentov: Nedele so silami prírody, poskytne pohľad na jednu z najsilnejších prírodných katastrof zaznamenaných v modernej histórii Zeme.