Čo signalizuje vyrážka na jazyku? Je to bežný alebo vážny problém?

Vyrážka na jazyku dokáže byť niekedy neznesiteľne bolestivá. No poznáte tie povery našich babičiek, ktoré sa s vyrážkami spájajú? Naše babičky vždy tvrdili, že ak sa vám z ničoho nič objaví na jazyku vyrážka, tak vás buď niekto ohovára alebo chváli.

Dôležité je v tomto prípade jej umiestnenie. Ak sa vám vytvorí na špičke jazyka, tak vás niekto chváli a ak sa vám vytvorí na boku, tak niekomu ležíte hlboko v žalúdku, pretože vás ohovára. Áno, sú to povery, ale niektorí z nás im veria!

Máte na jazyku bolestivú vyrážku?

V skutočnosti je však príčina niekde úplne inde. Naše vlasy, pokožka a nechty dokážu prezradiť množstvo informácii o našom zdraví a rovnako to platí aj v prípade nášho jazyka. Už len taký povlak na jazyku môže byť signálom nejakého zdravotného problému, ktorý by sme nemali ignorovať, ale riešiť v jeho začiatkoch.

A čo v prípade vyrážok na jazyku? Kedy treba spozornieť a nespoliehať sa len na babské povery?

Čo znamená vyrážka na jazyku a ako s ňou zatočiť?

Vyrážka na jazyku je stav, keď sa na jazyku vyskytujú nezvyčajné alebo abnormálne podmienky, ako sú vredy, výrastky jazyku, podráždený povrch jazyka, jazykové hrčky, biely jazyk, mapovitý jazyk, biele škvrny na jazyku, pľuzgiere, čierny povlak, začervenanie alebo sa tvorí biely povlak na jazyku.

Príčiny vyrážok na jazyku môžu byť rôzne, ako napríklad infekcie, alergie, kvasinková infekcia jazyka, nedostatok vitamínov alebo minerálov, stres alebo zlá ústna hygiena a ústna dutina.

Ak sa vyskytne vyrážka na jazyku, odporúča sa návšteva lekára, aby zistil presnú príčinu a odporučil vhodnú liečbu. Medzitým je dôležité starostlivo čistiť ústa a jazyk, jesť zdravú stravu bohatú na vitamíny a minerály, vyhnúť sa koreniu a pikantným jedlám a pitie veľa vody. Aj prevencia, ako je pravidelná návšteva zubného lekára a dôkladná ústna hygiena, môže pomôcť predchádzať vzniku vyrážky na jazyku.

Neprehliadnite: Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?

vred na jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje biely jazyk?

Biely jazyk môže byť spôsobený mnohými faktormi, vrátane nedostatočnej ústnej hygieny, nadmerného požívania alkoholu, fajčenia, nadmerného užívania antibiotík, dehydratácie, konzumácie potravín s vysokým obsahom cukru alebo kvasníc, alebo niektorých ochorení ako na príklad kandidóza.

Je dôležité konzultovať s lekárom alebo zubným lekárom, ak trpíte bielym jazykom, aby ste zistili presnú príčinu a vhodnú liečbu, pretože to môže symbolizovať problémy.

Ako liečiť biely jazyk?

Liečba bielych jazykov závisí od príčiny tohto stavu. Vo väčšine prípadov je možné liečiť biely jazyk jednoduchými domácimi opatreniami, ako je pravidelné čistenie jazyka zubnou kefkou alebo jazykovou škrabkou, pitie dostatočného množstva vody, obmedzenie konzumácie potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru a kyseliny, a pravidelná návšteva zubára.

V niektorých prípadoch môže byť potrebné lekárske ošetrenie, ak je biely jazyk spôsobený infekciou alebo iným zdravotným problémom. Ak máte obavy o váš biely jazyk, odporúčame konzultovať s lekárom alebo zubárom pre presnú diagnózu a liečbu.

Prečo vznikajú vyrážky na jazyku?

Naše telo nám dáva najavo rôzne signály, ktoré by sme určite nemali ignorovať. V najlepšom prípade vyrážky na jazyku nemusia znamenať vôbec nič. Môžu sa objaviť a po pár hodinách alebo po jednom dni môžu zmiznúť. No ak sa na vašom jazyku udomácnia, je potrebné zbystriť pozornosť.

V prvom rade sa lekári zhodujú v tom, že tieto vyrážky na jazyku, ktoré sa odborne nazývajú jazykové papily, môžu vzniknúť v dôsledku vírusových infekcií. Príčinou ich vzniku tiež môže byť oslabený imunitný systém i nadmerné pôsobenie stresu. V niektorých prípadoch môžu byť signálom potravinových alergií alebo výsledkom konzumácie potravín s vysokým obsahom kyselín. Treba však podotknúť, že s vyrážkami na jazyku sa môžu pomerne často stretávať fajčiari alebo tí, ktorí žujú tabak. V takom prípade je potrebné dezinfikovať ústnu dutinu, aby ste predišli ich vzniku.

Otolaryngológovia a laryngológovia uvádzajú, že vyrážka na jazyku môže mať aj inú príčinu vzniku. Hovoria predovšetkým o autoimunitnej poruche – Sjögrenovom syndróme, ktorý okrem vyrážok na jazyku spôsobuje sucho v ústach, zápal jazyka a pridružiť sa môžu aj suché oči.

Biela vyrážka na jazyku sa môže objaviť aj u detí. Príčinou sú najčastejšie spomínané vírusové infekcie a zápaly, ktoré vznikajú pri oslabenom imunitnom systéme. Pri oslabenej imunite sa vyrážkou na jazyku môže prejaviť aj aftózna stomatitída, ktorú si môžeme do ústnej dutiny zaviesť kontaminovanými predmetmi (ohrýzaním rôznych predmetov, cmúľaním hračiek,...). 

rakovina ústnej dutiny

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na ten najhorší scenár!

V prípadoch vyššie môžeme hovoriť o malých vyrážkach alebo hrbolčekoch, ktoré sa dajú vyliečiť. No, ak sa vám na jazyku vytvoria hrbolčeky ba až vredy, ktoré majú červenohnedé sfarbenie a často krvácajú, je potrebné okamžite navštíviť lekára. V tom najhoršom scenári môže ísť o rakovinu v ústnej dutine (rakovina jazyka). Preto určite netreba podceňovať odborné vyšetrenie lekárom, ktorý dokáže presne určiť o aký zdravotný problém ide a nasadiť liečbu šitú na mieru.

Odporúčame: Ako oddialiť menštruáciu pred dovolenkou? Pomáhajú babské triky?

Aktualizované na 05.05.2024

5 komentárov
Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

03.08.2020 20:40

Netreba to podceniť a radšej navštíviť lekára

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.08.2020 06:23

Vyrážka na jazyku dokáže byť naozaj neznesiteľne bolestivá.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.08.2020 21:48

To bolo prvé,čo ma napadlo...o tých babských poverách.Ked sa to vyhodilo na boku jazyka,tak nás niekto ohovára a treba si trikrát odpľuť :-) Ale určite netreba podceňovať väčšiu vyrážku.Radšej ísť k lekárovi 3x "zbytočne",ako ísť neskoro.

Vaše meno:

Lenka Jánošová

Lenka Jánošová

09.08.2020 13:26

Obcas sa mi vyhodi mala vyrazka na jazyku, ktoru citim na dotyk. Myslim, ze to nie je nic vazne a v mojom pripade to bude sposobene asi stresom z prace :/

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.08.2020 09:36

Veľmi neprijemne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE