Šálka kávy s Jurajom Pigulom Niksen kláštorný

Juraj Pigula
Juraj Pigula

Predstavte si svet, v ktorom sa prestanete snažiť optimalizovať každý okamih a venujete svoj čas veciam, na ktorých skutočne záleží.

Predstavte si svet, v ktorom sa prestanete snažiť optimalizovať každý okamih a venujete svoj čas veciam, na ktorých skutočne záleží.

Juraj Pigula

Juraj Pigula

Niksen kláštorný
Ilustračné foto: Iva Kušíková

Sme kultúrou, v ktorej ľudia dosahujú obrovské úspechy, a preto robíme veci rýchlo. Počas toho, ako sa ponáhľame, sa však zdá, že dni sú čoraz kratšie. Keby sa tak čas aspoň trochu zastavil, aby sme si mohli vychutnať tie najjednoduchšie okamihy života. 

Potrebujeme techniky znižovania stresu, ktorým nás učia „pomalé kultúry“. Potreba odísť k domorodcom v Afrike či Amazónii, aby človek našiel harmóniu sám so sebou, nie je niečo nezvyčajné. Spomeňme si na skupinu Beatles v časoch najväčšej slávy. Členovia skupiny sa rozhodli odísť do ašramu v Indii v júli 1968 ku známemu guru Maharishimu Maheshovi Yogimu.

Dnes, v oveľa rýchlejšej spoločnosti, nepotrebujeme byť slávni ako Beatles, aby sme boli zahltení emailmi a esemeskami, messengermi, whatsappmi, vibermi, snapchatmi...

Byť namiesto robiť

A tak pred pár rokmi prišli holandskí guru s radou: Zabudnite na diáre nadupané voľnočasovými aktivitami. Najlepšie, čo môžete urobiť pre seba a pre svoje deti, je, keď niekedy nebudete robiť nič – doslovne po holandsky „niksen“. Tento holandský pojem získal vo svete veľký ohlas. Môžete si ho aj vygoogliť. 

Zaujímavé na tom je, že dnes už ani nevieme nerobiť nič. Preto jestvujú rôzne knihy, príručky, návody, ako niksen praktizovať. Stal sa z neho sprievodca odpočinkom a relaxáciou. Uvádza nás do sveta, v ktorom „byť“ je podmanivejšie ako „robiť“. 

Umenie niksenu – ničnerobenia vám pomôže zmierniť  každodennú nervozitu. Niksen nám dáva povolenie oslavovať nečinnosť vo všetkých jej fascinujúcich podobách. Je to umenie dýchať, meditovať, kúpať sa, počúvať, čakať a iné. Možno nájsť aj užitočné tipy na také zručnosti, ako si pískať, zostať v prítomnosti, zdriemnuť si, vyliečiť prechladnutie alebo pozorovať západ slnka za horizontom. 

Bez ďalších slov – a bez pocitu viny – sa naučíme uvoľniť, vydýchnuť a, áno, zastaviť sa a privoňať si k ružiam. Keď ho začnete praktizovať, s radosťou zistíte, že máte veľa ničoho a že ničoho je pre vás veľa.
Jedna z mnohých definícií hovorí: „Je to znovuobjavenie potešenia z malých prestávok. Je ľahké zaradiť ho do svojho dňa. Vďaka niksenu sa o seba staráš. Pomáha ti spomaliť a dobre žiť.“

Sväté ničnerobenie

Akú definíciu by mal niksen druhu kláštorného? Mnohí ľudia si myslia, že v kláštore nič nerobíme a len sa flákame. Pamätám si, ako aj mnohí kandidáti nechápavo krútili hlavou, keď na vlastnej koži zistili, aký hektický a plný aktivít je kláštorný život. A ich „ideál“, že bude čas nič nerobiť, sa úplne rozplynul. V kláštore je niksen vzácny ako šafran, aj keď sa vyskytuje v kláštorných pravidlách!

Ak si pravidelne nájdete čas, aby ste umožnili svojmu telu a mysli odpočinúť si a načerpať nové sily pred Pánom, pravdepodobne sa nakoniec stanete šťastnejšími ľuďmi.

Starovekí Rimania odchádzali na vidiek preto, aby sa prestali venovať biznisu a mohli robiť „otium“ – teda oddychovať, nudiť sa. Niektorí to dokonca nazývali „otium sanctum“, sväté ničnerobenie. Stačilo sa im dívať na pasienky plné oviec alebo na hory plné zelene. V našich končinách nám predkovia odovzdali nedeľu, lebo počas nej sa nemá nič „delať“.

Čo charakterizuje niksen kláštorný, je určite rytmus modlitby, ticha, kontemplácie. Byť len tak bez slov pred svätostánkom, kľaknúť si a pri sviečke meditovať Božie slovo, hľadieť na ikonu Krista a nechať sa oslovovať posvätným prostredím a tichom. Kláštory a kostoly sú plné posvätna, priestory stvorené na čerpanie pokoja a radosti srdca.

Manželský niksen

Nedávno ma bola pozrieť jedna talianska rodinka. Chiara a Alessandro majú deväť detí a sú ešte relatívne mladí, štyridsiatnici. Strávili deň v kláštore a kostole. Na konci mi Alessandro žartovne vraví: „Juraj, nenašlo by sa pre mňa nejaké miesto u vás na pár dní?“  

Rozumel som mu veľmi dobre, lebo počas dňa mal veľmi málo času na stíšenie. Neustále hasil a upokojoval, usmerňoval, kŕmil či uspával niektoré z detí. Keď som sa s radosťou usmial a povedal, že máme osem izieb voľných, dal sa do hlasitého smiechu a dodal: „Keby sme mohli vrátiť čas, zopakujeme si čas v aute s Chiarou, ktorý sme strávili sami, cestou na katechézy. To bol pre nás oboch úžasný oddych.“ 

Počas pôstu totiž prichádzali ku mne na katechézy, cestovali takmer hodinu a deti nechávali starej mame alebo tete. A to bol ich jediný niksen čas, hodina cesty tam a hodina späť. Konečne sa mali čas rozprávať a byť spolu len sami dvaja. Nuž, to bol ich manželský niksen.

Predstavte si svet, v ktorom sa prestanete snažiť optimalizovať každý okamih a venujete svoj čas veciam, na ktorých skutočne záleží. Skrátka, z času na čas si dovolíte luxus nerobiť nič výnimočné, len modliť sa, meditovať v tichu, nechať prúdiť myšlienky pred Pánom v tmavom kostole. 

Ak si pravidelne nájdete čas, aby ste umožnili svojmu telu a mysli odpočinúť si a načerpať nové sily pred Pánom, pravdepodobne sa nakoniec stanete šťastnejšími ľuďmi, uvoľnenejšími rodičmi, výkonnejšími pracovníkmi, lepšími priateľmi. Práve začlenenie chvíľ modlitby a meditácie do našich hektických dní nám umožní mať životný rytmus, ktorý bude viac zodpovedať našim najhlbším potrebám. 

Musíme si predovšetkým uvedomiť, že čas nie sú peniaze. Čas je náš. A ten sa dá využiť aj na kláštorný niksen.

Robiť niečo, nerobiť nič

Niksen kláštorný nás krok za krokom privedie k životnému štýlu, ktorý zlepší naše dni a naše vzťahy tým, že postaví na prvé miesto modlitbu, ticho a Božie slovo.

Robiť niečo a nerobiť nič musia byť v živote vyrovnané, pretože inak človek neprosperuje. Svätý Augustín túto rovnováhu našiel, keď v Božom štáte 19,19 píše: „Láska k pravde hľadá pokoj kontemplácie, požiadavka lásky prijíma aktivitu apoštolátu.“

Pomocou niksenu kláštorného budete môcť nájsť nové spôsoby, ako relaxovať, spomaliť a bojovať proti vyhoreniu. Môžete úprimne komunikovať o svojich limitoch s vaším Pánom a s nejakým mníchom, odborníkom na niksen kláštorný. Budete môcť zmeniť priority, vytvoriť si priestor, ktorý je len váš, zvládnuť zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, zlepšiť svoju kreativitu, náladu a dokonca aj produktivitu, vychovať šťastnú rodinu a byť lepšími priateľmi. 

Nech žije niksen kláštorný!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.