A zajtra zasa do práce… Ak vás zamestnanie ničí, skúste tieto triky, aby sa to v ňom dalo vydržať

Tiež nemáte radi nedeľu? Posledný deň týždňa, hoci je voľný, si veľa ľudí narozdiel od soboty užiť nedokáže, pretože už v pondelok budú znovu musieť naskočiť do vyčerpávajúceho pracovného kolotoča. Pracovať sa musí, s tým asi nič nenarobíme, môžete však k svojmu zamestnaniu pristupovať tak, aby vás toľko nevyčerpávalo a nebralo vám energiu a radosť zo života. Ako na to?

05.05.2024 12:00
žena, laptop, kancelária, práca, kariéra Foto:
Práca nás živí, no aj vyčerpáva.
debata

Slovenský Červený kríž pripravil zopár rád, ako pracovať, aby sa to v zamestnaní dalo celkom zvládnuť.

  1. Poctivo dbajte o to, aby ste obedné pauzy strávili v príjemnej spoločnosti a bez zhonu. V peknom počasí si môžete dopriať s kolegami piknik napríklad v mestskom parku.
  2. Ak ste v strese, pustite si upokojujúcu hudbu, ktorá zvoľní vaše pracovné tempo a pohladí váš nervový systém. Pomôže vám aj odpojiť sa od okolia a sústrediť sa na pracovnú úlohu.
  3. Nezostávajte pravidelne v práci posledný. Pracovať dlhšie neznamená automaticky aj lepšie. Vyčerpaný len ťažko podáte dobrý výkon.
  4. Ak potrebujete pracovať doma, vyčleňte si na to miesto v byte a striktne sa práci venujte iba tam.
  5. Pracovný deň uzavrite tým, že si napíšete zoznam úloh na ten nasledujúci. To vám pomôže nedržať ich v hlave a začať relaxovať.
  6. Cestu domov využite na odpojenie sa od práce. V MHD môžete čítať knihu, v aute počúvať obľúbenú hudbu. Alebo si cestu domov spestrite prechádzkou.
  7. Ak sa cítite byť v práci neustále preťažovaný, nebojte sa o tom hovoriť so svojimi nadriadenými a v prípade zhoršeného psychického zdravia pokojne vyhľadajte pomoc. Niekedy je však tým vôbec najlepším riešením nájsť si nové zamestnanie.
debata chyba
Viac na túto tému: #práca #štvordňový pracovný týždeň #pracovný týždeň