Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

Kým v očiach mnohých štátov je český premiér zvlášť v poslednom čase uznávaný líder pre pomoc s muníciou určenou Ukrajine, naopak, na domácej scéne nielen opoziční politici o Petrovi Fialovi teraz hovoria, že urobil nepochopiteľné politické prešľapy. Prvá kauza sa spája s kampaňou pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktorú dokonca kritizoval prezident Petr Pavel. Druhý prípad súvisí s výmenou vo vláde, ktorá nemilo prekvapila odbornú obec, pričom politológovia sa chytajú za hlavu pre to, čo s odvolaním ministerky súviselo i nasledovalo.

05.05.2024 06:00
Czech Republic V4 Foto: ,
Český premiér Petr Fiala. Tvrdí, že predvolebná antikampaň namierená proti opozičnému hnutiu Andreja Babiša je opodstatnená. Jeho predchodca na čele vlády mu odkázal, že je smiešna alebo možno skôr už smutná postavička na politickej scéne. Foto: SITA/AP/Petr David Josek
debata (85)

Koalícia Spolu, ktorú tvoria vládnuce strany, oblepila krajinu zosmiešňujúcimi plagátmi. Na mušku si vzala hlavného opozičného lídra Andreja Babiša. Na bilbordoch je po boku Kláry Dostálovej, ktorá kandiduje za jeho hnutie ANO. Obidvom namaľovali na líca ruské vlajočky a pridali slogan „Rusko, pro tebe všecko". Je to pokus o politickú paródiu na predvolebné heslo Babišovho hnutia „Česko, pro tebe všecko". V spodnej časti plagátu je apel na voličov: „Do Európy voľte radšej Spolu, tam vám žiadne Rusko nehrozí…".

ANO vyzvalo vládnuce strany, aby sa ospravedlnili za antikampaň, ktorá jeho členov vykresľuje ako fanúšikov Putinovho Ruska. Predstavitelia koalície Spolu tvrdia, že postupovali správne: „Andrej Babiš a spol. neustále spochybňujú prozápadné smerovanie našej krajiny," citoval server Seznam Zprávy europoslankyňu Veroniku Vrecionovú, členku Občianskej demokratickej strany (ODS), na čele ktorej stojí Fiala. S antikampaňou súhlasí aj premiér: „Jej zmyslom bolo poukázať na to, že hnutie ANO hovorí o tom, že pre Česko všetko, ale z jeho reálnych krokov a výrokov to skôr vyzerá, že chce nahrávať Rusku," povedal pre server iDNES.

Niektoré Babišove slová môžu vyvolávať rozpaky (napríklad nie je stúpenec jej členstva v EÚ), ale od začiatku invázie hovorí o Rusku ako o agresorovi. Expremiér naznačil, že antikampaň, za ktorou stojí jeho nástupca na čele vlády, považuje za úbohú: „Pán premiér je smiešna alebo možno skôr už smutná postavička. Nechápem, ako môže klamať o pozitívnej kampani ANO, keď zase len rozdeľuje spoločnosť s nejakými ruskými maľbičkami, vlajočkami a heslami. Zneužíva len vojnu na Ukrajine…" reagoval Babiš.

Vo vedení ODS tvrdia, že reakcie voličov sú pozitívne. Ak si však prečítajú názory diskutujúcich na internete, zistia, že to vyzerá opačne: dokonca mnohí, čo napísali, že volia koalíciu Spolu, sa nazdávajú, že antikampaň prekročila červenú čiaru. Mimochodom, s kritikou prišiel i europoslanec občianskych demokratov Jan Zahradil: „Ako radový člen sa od tejto trápnosti dištancujem, keď sa už v mene ODS nemôžem ospravedlniť. Neviem, kto to navrhol, ani kto to schválil, ale nechcem s tým mať nič spoločné," napísal na sociálnej sieti X. Zahradil sa ešte vyjadril, keď ho oslovil Seznam Zprávy: „Toto je bohužiaľ marketingové dno. A politická chyba. Robiť zo všetkých našich oponentov ruských agentov je hlboko nezodpovedné."

Aféra s plagátmi rezonovala tak, že sa ozval dokonca prezident, ktorý však kritizoval nielen antikampaň, ale aj Babiša: „Kampaň, ktorá robí z hnutia ANO zástancov ruských záujmov, je rovnako neférová a nebezpečná ako výroky Andreja Babiša, ktoré podnecujú protiukrajinské nálady. Jedno ani druhé nezlepší politickú kultúru v Česku a nezvýši dôveru občanov v politiky," upozornil Pavel na sociálnej sieti X.

Pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v Česku 7. a 8. júna, asi neprospeje popularite koalície Spolu to, čo sa odohráva v súvislosti s výmenou vo vláde. Z funkcie ministerky pre vedu a výskum musela odísť Helena Langšádlová. Ľudia z odborných kruhov si pritom jej prácu pochvaľovali. „Počúvala argumenty a darilo sa s ňou hľadať kompromisy. Pre mňa je to prekvapenie a musím povedať, že nemám z toho radosť," citovala agentúra ČTK predsedníčku Akadémie vied Evu Zažímalovú. Podobne sa vyjadrila napríklad tiež rektorka Karlovej univerzity Eva Zažímalová. Langšádlová sa však nepozdávala čelným predstaviteľom strany TOP 09, ktorá ju do funkcie dosadila. Kolegovia jej vyčítali, že je málo viditeľná. Dokonca im prekážalo, dostáva málo lajkov na sociálnych sieťach.

TOP 09 našla adepta na nového ministra v bývalom rektorovi Sliezskej univerzity Pavlovi Tulejovi. „Verím, že pomôžem strane zvýšiť preferencie," zdôraznil pre denník Právo, ale tešil sa predčasne. Vysvitlo totiž, že Tuleja viackrát publikoval v takzvaných predátorských časopisoch, aby mal čo najviac zverejnených odborných textov. Tieto periodiká nemajú serióznu povesť, pričom autori im väčšinou dokonca platia za zverejnenie svojich príspevkov. Tuleja prejavil ľútosť a Fialovi sa ospravedlnil. Premiér to rešpektoval a poslal návrh na jeho vymenovanie prezidentovi. Pavel však nakoniec nemohol Tulejovi gratulovať. „Politická kultúra v našej krajine je pre mňa nesmierne dôležitá a považujem za samozrejmé vyvodiť z toho politickú zodpovednosť," napísal Tuleja na sociálnej sieti X, keď oznámil, že sa radšej vzdáva nominácie. Po jeho rozhodnutí TOP 09 ešte stále hľadá meno budúceho ministra vedy a výskumu.

Kontroverzná predvolebná antikampaň, nepochopiteľné odvolanie Langšádlovej a Tulejova publikačná aféra. Nevyzerá to tak, že Fialova vláda si rýchlo strelila tri politické vlastné góly? Nad bilbordmi krútia hlavou aj marketingoví odborníci a nad nevydarenou rošádou vo vláde to platí o pohľade politológov. Mimochodom, vynútená demisia Langšádlovej bola už v poradí ôsmy odchod člena vlády, odkedy je Fiala pri moci (funkcie premiéra sa ujal v novembri 2021). „Zbytočný vlastný gól a tragikomédia," zhrnul server Novinky reakcie politológov, ktorých oslovil v súvislosti so zmenou na čele ministerstva vedy a výskumu. „Dávalo by to zmysel, keby na post Langšádlovej prišlo nejaké skutočné eso, ktorého meno by zazvonilo, ale TOP 09 sa teraz dostala do tragikomickej fázy, čo je to najhoršie, čo sa mohlo stať," poznamenal politický analytik Ladislav Mrklas. Ďalší politológ Jan Kubáček upozornil, že táto strana urobila personálnu zmenu, ktorú nikto nepožadoval, a zároveň nedokázala predstaviť náhradníka Langšádlovej, ktorého minulosť by si bola schopná včas preveriť.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Fiala