List sestry Hermany Mariánsky mesiac a sedmokrásky

Sestra Hermana
Sestra Hermana

Od kvetov sa musíme naučiť mať srdce zo zlata.

Od kvetov sa musíme naučiť mať srdce zo zlata.

Sestra Hermana

Sestra Hermana

Mariánsky mesiac a sedmokrásky

Drahá Emília,

akurát si mi priniesla ako darček púpavový venček. Nezastihla si ma v kláštore, tak Ti rýchlo píšem.

Najprv sa chcem poďakovať za darček. Vieš veľmi dobre, že tento venček nebudem nosiť na hlave, ale určite skončí v našej kuchyni. Kvietky púpavy v skvelej limonáde a stonky sa usušia na čaj, ktorý je dobrý na trávenie spolu s mätou a palinou.

Keď si bola malá, plietli sme spolu takéto venčeky zo sedmokrások. Hovorievali sme si, že sa to musíme od tých kvietkov naučiť – mať srdce zo zlata. Byť pekné, zdravé, prospešné, liečivé, nenápadné, jednoduché a pritom ostať originálne.

Potom sme celé venčeky nechali usušiť a v zime sme si z nich robili výborný čaj proti kašľu. Ako malá si sa vtedy naučila veľa. Pletenie venčekov Ti pomohlo v zlepšení jemnej motoriky, naučila si sa hravou formou niečo o liečivých rastlinkách.

Ako je máj začiatkom nového života, tak je máj aj začiatkom duchovného života.

Hovorievali sme si, že takto v máji musíme čo najviac času stráviť v Božej lekárni – pri zbieraní byliniek a pri prechádzkach. Každú jar sme sa naučili niečo nové o ďalšej rastlinke a tak sme spolu trávili čas a zbierali vedomosti. Dnes si mi toto všetko pripomenula prinesením púpavového venčeka.

Okrem byliniek by som Ti chcela pripomenúť ešte jednu dôležitú vec. Keď ideš v máji do kostola, často sa tam spieva mariánska pieseň – Kvetinky májové.

Ako je máj začiatkom nového života, tak je máj aj začiatkom duchovného života. Je to ako byť na prechádzke s Pannou Máriou v prírode.

Máj je skvelý mesiac! Je pretkávaný mariánskymi modlitbami, práve v tomto období sa konajú rôzne náboženské slávnosti – prvé sväté prijímania, birmovky, konfirmácie. Akoby sa to všetko konalo pod dohľadom Ježišovej maminky.

V našej vincentskej rodine (spiritualita pomenovaná po svätom Vincentovi de Paul) sa uctieva Panna Mária Zázračnej medaily. Často sa k nej obraciame s povzdychom: „Bez hriechu počatá Panna Mária, oroduj za nás, ktorí sa k tebe utiekame.“ Je to taká zlatá niť našej spirituality, aby sme všetky skutky lásky konali pod dohľadom Panny Márie.

Aj ty si nájdi v Loretánskych litániách nejaké zvolanie k Panne Márii, ktoré budeš častejšie opakovať. Nájdi si také, ktoré Ti bude vyhovovať, ktoré bude odrážať to, čo práve prežívaš v tomto veku, alebo niečo, čo Ťa práve ovplyvňuje.

Keď najbližšie pôjdeš na lúku a opäť budeš zbierať kvety na venček alebo čaj, ktorý Ti v zime bude pripomínať máj, trhaj každý kvietok s Božou Matkou. Povedz si pred zberom, že každá rastlinka, ktorú odtrhneš, je jedno Ave Mária. Budeš robiť niečo milé a zároveň sa budeš modliť.

Drahá Emília, ešte raz ďakujem za darček a prajem Ti pekný mariánsky mesiac, ktorý prežiješ s Máriou, Ježišovou mamou, ale aj v prírode pri zbere liečivých rastlín.

Nezabudni, že v Božej lekárni sa môžeš naučiť omnoho viac ako len spoznať liečivú moc rastlín. Môžeš sa naučiť niečo aj z Božej školy, ktorá sa okolo Teba bude nachádzať. A nezabudni: mať ako sedmokráska srdce zo zlata. Aby sa Ti to podarilo, budem sa za Teba modliť.

Tvoja krstná mama

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.