Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Desiatky ľudí a medzi nimi aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja. Ceremoniál sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, informuje bruselský spravodajca TASR.

04.05.2024 21:52
debata (1)
Cikajúci chlapec v detvianskom kroji
Video

Podujatie organizačne pripravili Stále zastúpenie SR pri EÚ s veľvyslankyňou Petrou Vargovou a Generálny konzulát SR v Belgicku s jeho vedúcim Andrejom Michalcom. Po odhalení sochy už v kroji náhodní turisti a prítomní na tomto ceremoniáli mohli ochutnať rôzne slovenské gastronomické špeciality a slovenské pivo.

„Po detvianskom kroji sme siahli preto, lebo bol k dispozícii v múzeu, ktoré uchováva všetky obleky, v ktorých bol Manneken Pis už oblečený a zvolili sme ho aj preto, lebo práve v tomto obleku bol aj počas pristúpenia Slovenska do EÚ,“ vysvetlil Michalec.

Vargová vo svojom slávnostnom príhovore pripomenula, že pred 20 rokmi sa Slovensko spolu s ďalšími deviatimi krajinami stalo súčasťou širšej a demokratickej európskej rodiny.

„Dnes sme obliekli Manneken Pisa do detvianskeho kroja už po tretíkrát. Začali sme s touto tradíciou v roku 2004, keď sme vstupovali do EÚ, pokračovali sme v roku 2014 a teraz sme tu už po tretíkrát,“ opísala situáciu.

Vedúca Stáleho zastúpenia SR dodala, že oblečenie sošky cikajúceho chlapca do slovenského kroja bolo v sobotu súčasťou širších aktivít v rámci Dňa otvorených dverí inštitúcií EÚ. V budove Európskej rady bol prezentačný stánok Slovenska, ktorý pomohli pripraviť zastúpenia Bratislavského, Trnavského a Košického samosprávneho kraja pri EÚ a na rovnakom mieste sa predstavil aj folklórny súbor Slovákov z Belgicka Ako doma.

Generálny konzul upozornil, že v rámci týchto osláv si treba pripomenúť viacero udalostí, ktoré spájajú Slovensko a Belgicko. Spresnil, že ide o 160. výročie narodenia belgickej princeznej Štefánie, ktorá v Rusovciach pri Bratislave prežila podstatnú časť svojho života a po nej bola pomenovaná i kaviareň Štefánka, a Štefánikova ulica v Bratislave bola kedysi Štefánina ulica.

„Máme tiež 80. výročie Slovenského národného povstania, do ktorého sa zapojili 12 dobrovoľníci z Belgicka. Na druhej strane slovenskí vojaci v rámci Prvej obrnenej československej brigády oslobodzovali belgické pobrežie. Tí, ktorí v týchto bojoch padli, sú pochovaní v pobrežnom mestečku De Panne,“ povedal Michalec.

Upozornil tiež, že detviansky kroj na najznámejšej bruselskej soche nahradil modro-žltý oblek s kosatcom, do ktorého bol predtým oblečený Manneken Pis, lebo 4. mája sa v Bruseli konajú aj oslavy kosatca, čiže kvetu, ktorý je symbolom Bruselu a regiónu Brusel – hlavné mesto.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Manneken Pis