Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

04.05.2024 17:39 , aktualizované: 21:07
Matthias Ecke Foto:
Matthias Ecke
debata (1)

K útoku došlo v piatok večer v mestskej časti Striesen. Pri vylepovaní volebných plagátov SPD tam 41-ročného muža napadli štyri neznáme osoby. Podľa polície museli obeť ošetriť v nemocnici.

Krajinská organizácia SPD v Sasku potvrdila, že napadnutým bol Ecke, ktorý je na desiatom mieste kandidátky SPD v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa jej vyjadrenia ho museli operovať.

Terčom zastrašovania, ničenia plagátov a urážok boli aj ďalšie tímy vyvesujúce plagáty, uviedla strana. Polícia informovala, že zrejme tá istá štvorčlenná skupina útočníkov krátko predtým napadla a zranila aj 28-ročného pracovníka kampane Zelených.

Krajinskí predsedovia SPD Henning Homann a Kathrin Michelová uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran. „Séria útokov násilníkov na plagátové tímy demokratických strán je útokom na základy našej demokracie. Násilné správanie a zastrašovanie demokratov je nástrojom fašistov,“ píše sa v ich vyhlásení.

Maximilian Krah Čítajte viac Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

Scholz: Útoky na politikov predstavujú hrozbu pre demokraciu

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

„Demokracia je ohrozená takýmito činmi,“ uviedol Scholz na kongrese európskych sociálnodemokra­tických strán. Zároveň vyzval na jednotu. „Musíme sa proti tomu spoločne postaviť,“ vyhlásil.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v reakcii na útoky v sobotu prisľúbila, že bude bojovať proti nárastu násilia proti politikom. „Štát na toto musí a bude reagovať tvrdými činmi a ďalšími ochrannými opatreniami pre demokratické sily v našej krajine,“ cituje Faeserovú agentúra Reuters. Ministerka zároveň útok na Eckeho označila za útok na demokraciu.

Solidaritu s Eckem vyjadrila v sobotu aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá uviedla, že je z útoku zhrozená.

Počet útokov na politikov parlamentných strán v Nemecku sa od roku 2019 zdvojnásobil, vyplýva z údajov nemeckej vlády zverejnených v januári. Podľa Faeserovej sú za tento nárast čiastočne zodpovední aj extrémisti a populisti svojimi nenávistnými prejavmi smerovanými proti demokratickým politikom.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) pritom označil krajne pravicový extrémizmus za najväčšiu hrozbu pre demokraciu v Nemecku.

Podľa vládnych údajov čelia najviac agresii politici zo strany Zelených. Počet útokov voči nimi vzrástol od roku 2019 až sedemnásobne a vlani dosiahol počet 1 219. Politici z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) čelili 478 útokom a na treťom mieste v počet útokov sú politici vládnej SPD so 420 incidentami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #napadnutie #europoslanec