Ak používate doma teplovzdušnú fritézu, zbystrite pozornosť. Jednu vec by ste do nej určite dávať nemali

Hyriaková Kristína

Foto: I am R., CC BY 2.0, via Wikimedia Commons / AirFryerFanatic, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Teplovzdušné fritézy sú niečo, čo sa stalo v poslednej dobe extrémne populárne. Hoci sú považované za zdravšiu alternatívu, niektoré potraviny by ste tam určite dávať nemali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Tyla upozornil na to, že teplovzdušná fritéza je na prevádzku lacnejšia ako klasická rúra a niektoré potraviny sú z nej určite oveľa lepšie. Aj tu však existuje niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať, pokiaľ si nechcete privodiť problémy. Určite viete, že slanina sa dá piecť aj mimo oleja a panvice. V teplovzdušnej fritéze by ste to však určite skúšať nemali.

Nikdy v nej nepečte slaninu

Dietologička Brenda Peralta varovala, že vzhľadom na vysoký obsah tuku to nie je vôbec dobrý nápad. „Je to veľmi mastné jedlo, a keď sa bude piecť v teplovzdušnej fritéze, tuk môže kvapkať, dymiť či prskať. To môže spôsobiť, že slanina sa bude ťažko piecť rovnomerne a môže tiež vyprodukovať množstvo zápachu.“

Koledujete si o problém

V takomto prípade vám tiež hrozí otrava jedlom. Pokiaľ pripravujete viac slaniny, určite by ste sa mali takejto fritéze vyhnúť. Nie je to však jediná potravina, ktorú by ste nemali vo fritéze pripravovať. Podľa diabetologičky by ste sa mali jednoznačne vyhnúť aj syru, niektorým druhom koláčov či ryži.

Na druhej strane sa podelila aj o niekoľko jedál, ktorým robí príprava v teplovzdušnej fritéze mimoriadne dobre. Je medzi nimi napríklad ružičkový kel, pečené zemiaky, falafel, ale aj kura.

Najnovšie články