Investičnej firme Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta vzrástol v prvom štvrťroku prevádzkový zisk o 39 percent na rekordných 11,22 miliardy dolárov (10,42 miliardy eur). Zisk podporili silné poisťovacie operácie, vyplýva z vyhlásenia zo dňa 4. mája. Spoločnosť tiež zrejme predala značný podiel akcií firmy Apple.

Čistý zisk klesol o 64 percent na 12,7 miliardy dolárov. Buffett však považuje čistý zisk za zavádzajúci ukazovateľ výkonnosti, pretože zahŕňa zisky a straty z vlastníctva akcií bez ohľadu na to, čo Berkshire nakupuje alebo predáva. Prevádzkový zisk nezahŕňa kapitálové zisky alebo straty. Výnosy Berkshire sa zvýšili o päť percent na 89,87 miliardy dolárov. Hotovosť držaná firmou potom stúpla na rekordných takmer 189 miliárd dolárov.

Firma zrejme predala podiel vo firme Apple. Hodnota podielu v Applu sa ku koncu marca znížila v porovnaní s koncom minulého roka o 22 percent na 135,4 miliardy dolárov. Cena akcií však za rovnaké obdobie klesla len o 11 percent. Niektorí investori v minulosti vyjadrovali obavy, že sa Apple stal príliš veľkou súčasťou investičného portfólia Berkshire.

Berkshire Hathaway tiež odkúpila vlastné akcie za 2,6 miliardy dolárov. V odkúpení akcií pokračovala aj v apríli.

Firma zverejnila výsledky pred začiatkom výročného valného zhromaždenia. Tohtoročný je prvý od smrti podpredsedu správnej rady Charlieho Mungera, ktorý bol Buffettovou pravou rukou a stál pri budovaní jeho impéria.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda desiatky dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní tiež významné podiely v rade známych firiem, napríklad v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca-cola či v technologickej spoločnosti Apple.

Warren Buffett patrí medzi najbohatších ľudí sveta a vďaka svojim úspešným investíciám si vyslúžil prezývku Veštec z Omahy. Spoločnosť riadi od roku 1965. Podľa posledného rebríčka miliardárov zostavovaného časopisom Forbes je Buffett šiestym najbohatším človekom na svete s majetkom v hodnote okolo 133 miliárd dolárov.

Ďalšie dôležité správy

WASHINGTON, DC - JUNE 14:  Warren Buffet participates in a discussion during the White House Summit on the United State Of Women June 14, 2016 in Washington, DC. The White House hosts the first ever summit to push for gender equality.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Neprehliadnite

Spoločnosť Berkshire Hathaway miliardára Buffetta dosiahla vlani rekordný čistý zisk