neprihlásený Pondelok, 27. mája 2024, dnes má meniny Iveta
Prvý let vesmírneho Boeingu sa zrejme konečne uskutoční o tri dni

Značky: vesmírNASA

DSL.sk, 4.5.2024


Prípravy na prvý let lode Boeing CST-100 Starliner s ľudskou posádkou úspešne pokračujú, raketa s loďou majú byť dnes presunuté na štartovaciu plošinu a let by sa mal uskutočniť v plánovanom termíne o necelé tri dni v noci na utorok. Navyše predpoveď počasia je výrazne priaznivá.

NASA o tom informuje v aktuálnom oznámení.

Loď s dvojicou astronautov Butch Wilmore a Suni Williamsová vynesie raketa Atlas V štartujúca z Mysu Canaveral na Floride, štart je momentálne plánovaný na 7. mája o 4:34 nášho času. Podľa oznámenia NASA je podľa včerajších informácií 95% šanca na vhodné podmienky pre štart čo sa týka počasia.

Hneď pri prvom lete loď dopraví astronautov na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, loď by sa mala spojiť s ISS v stredu 8. mája a posádka by mala zostať na ISS približne týždeň.

S loďou Boeing CST-100 Starliner sa už vyskytlo viacero problémov a schvaľovanie lode pre bežné využívanie výrazne mešká za plánovanými termínmi. Boeingu sa ešte na konci roka 2019 nepodaril prvý testovací let CST-100 Starliner bez posádky. Loď sa nedostala na ISS a NASA následne zverejnila pomerne kritický postoj k príčinám problémov pri tomto lete.

Boeing tak musel uskutočniť ďalší testovací let na ISS bez posádky. Tento let sa z rozličných dôvodov ale výrazne posúval. Pôvodne plánovaným termínom bol marec 2021, let sa nakoniec úspešne uskutočnil v máji 2022.

Prvý let s posádkou sa podľa pôvodných plánov mal uskutočniť ešte v roku 2021, termín sa už ale opakovane posunul. Posledný výrazný posun nastal v minulom roku, keď bol plánovaný na júl minulého roka. V júni ale Boeing oznámil objavenie dvoch nových technických problémov bezpečnostnej povahy a let sa odložil.

Dva nové problémy sa týkali padákov a ochrannej pásky na káble. Spojenie lode s padákmi bolo podľa zistení slabšie, ako sa dovtedy myslelo. Pri štandardnom pristávaní s tromi padákmi to nemalo predstavovať problém. Ak by ale jeden z padákov zlyhal a loď by pristávala iba na dvoch padákoch, spojenie by sa mohlo pretrhnúť.

Druhý problém sa týkal pásky, ktorá sa v lodi intenzívne používa na obalenie káblov a má chrániť káble pred poškodením. Táto páska mohla byť za istých podmienok, ktoré môžu nastať počas letu, horľavá.

Po ukončení programu raketoplánov v 2011 musela NASA v ďalších rokoch využívať pre vynášanie astronautov na ISS služby ruského vesmírneho programu Roskosmosu. V roku 2014 si následne objednala vynášanie astronautov od súkromných spoločností SpaceX a Boeing, termíny prvých letov sa ale viackrát posúvali.

Crew Dragon od SpaceX má v súčasnosti za sebou ale už dvanásť úspešných letov s posádkou na ISS a jeden ďalší orbitálny let s posádkou.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Na Slovensku tento rok vznikne ďalšia väčšia sieť balíkoboxov
O2 výrazne zdražuje denné dáta, označuje to za vylepšenie ponuky
Kapacita dodaných magnetických pások dosiahla nový rekord
Konkurent Starlinku od Amazonu dokončuje testy, prototypy satelitov ide zničiť v atmosfére
Vo vesmírnom Boeingu objavený opäť ďalší problém, aj tak má ale odštartovať o týždeň
Legendárny instant messenger ICQ končí
Nový formát menších pamäťových modulov CAMM2 použitý už aj v desktopovej doske
Postkvantové šifrovanie by na Androide spomaľovalo, Google ho nezapol. Spomaľuje aj Chrome na PC
NASA po poškodení pamäte obnovila na sonde Voyager 1 už aj funkčnosť vedeckých prístrojov
Nová verzia Windows 11 sa blíži dokončeniu, už sa testuje


Diskusia:
                               
 

Môže dosť nasrať, keď sa astronaut celý život pripravuje na misiu a nakoniec na neho vyjde Boeing CST-100 Starliner a že ber alebo priekazne nechaj tak.
Odpovedať Známka: 6.8 Hodnotiť:
 

Priprava na let do vesmiru zahrna samozrejme aj vyrovnanie sa s potencionalne dost vysokou pravdepodobnostou umrtia. V podstate rovnaka situacia ako u astronautov programu Apollo. Idu tam dobrovolne
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Lenže tréning na pomerne nezanedbateľne potencionálne dosť vysokú priekazne na potencionálne výrazne dosť vysokú v podstate ani u astronautov nemusí postačovať.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Zalezi len na tom, ci trenuju v posilovni, alebo na bajku, inak je rozdiel zanedbatelny, a ci vlastne trenuju, alebo tremuju. :o)
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ja bych do toho veru nesadol.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

tak si nájdu nejakú závadu...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

"... 95% šanca na ..." pravdepodobnost sa udava realnym cislom v intervale <0, 1>. % je vyuzivane na vyjadrenie podielu. Teda s pravdepodobnostou 0,95 bude pocasie vhodne na start rakety...
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Aky je podla teba rozdiel medzi 0,95 a 95% ? Ked si uvedomis, co to znamena, tak zistis ze su to dva identicke zapisy.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Velky, lebo 0.95 je mensie cislo ako 95, cize musis menej pocitat a menej pamate to zabrie, co da logiku, lebo 0.95 litra je menej ako 95 litrov vody v nadobe. :o)
Odpovedať Známka: -7.1 Hodnotiť:
 

Držme sa tradícií v našich končinách a uvádzajme pri objemových jednotkách tekutín radšej pivo alebo borovičku. Užívateľovi je to bližšie a vie sa s tým lepšie stotožniť ako s vodou.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Plne suhlasim, jedno velke pivo, ci pol deci borovicky je blizsie kazdemu v nasich koncinach, dokonca aj ludom z marginalizovanych oblasti. :o)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Presne tak. Teda ešte si vlastne môže uvedomiť, že celá tá identickosť stojí na dôkaze pomocou hypoteticky postulovaného súčtu 1+1, až priveľmi príhodne označovaného ako axióma, aby sa v tom nikto priekazne moc nevŕtal.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Lepiaca páska je priekazne najdôležitejšia súčasť akejkoľvek vesmírnej misie. Ide o vynález na úrovni kolesa alebo skrotenia ohňa.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ale o vyplatnej paske to veru ludia nemozu povedat. :o)
Odpovedať Hodnotiť:
 

zase sa opicia po Rusoch
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

..ale podla vsetjkeho budu musiet start letu o paar dni odlozit, posunut asi o tyzden, lebo pomocnemu technikovi - osvetlovacovi sceny, sa nedopatrenim vyliala kavika z automatu, do ele.rozvadece studiovych reflektorov, a kus vyskratovala ta eletrics.skrinka, tak ted narychlo musia objednat novu, ale je kus problem s n.d. na starsie vybavenie a masiny.
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár