Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí. Údajne sa ich zúčastňuje aj šéf CIA

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátení aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

04.05.2024 10:17 , aktualizované: 20:21
USA volbyusa Biden šéf CIA Burns Foto: ,
Šéf CIA William Burns
debata (5)

Egyptská spravodajská televízia al-Káhira potvrdila, príchod delegácie do egyptského hlavného mesta. „Dnešné výsledky budú iné. Dosiahli sme v mnohých bodoch dohodu a zostáva len niekoľko bodov,“ uviedol jeden zo zdrojov z oblasti egyptskej bezpečnosti.

Opatrne alebo optimisticky sa vyjadril aj nemenovaný palestínsky predstaviteľ . „Veci vyzerajú tentoraz lepšie. No to, či príde k dohode záleží na tom, či Izrael ponúkol, čo treba,“ uviedol. Hamas v piatok uviedol, že ide do Káhiry pozitívne naladený po tom, čo preskúmal návrh dohody o prímerí.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV
Video

Nemenovaný vysokopostavený izraelský predstaviteľ v sobotu pre agentúru AFP uviedol, že jeho krajina vyšle do Káhiry delegáciu, iba ak uvidí pozitívny vývoj na dohode o prepustení rukojemníkov.

Sprostredkovatelia z Kataru, Egypta a Spojených štátov čakajú na odpoveď Hamasu na návrh o prímerí. Dokument podľa Británie navrhuje pozastavenie bojov v Pásme Gazy na 40 dní a výmenu rukojemníkov za palestínskych väzňov v izraelských väzniciach.

Ak by sa obe strany dohodli, išlo by o prvé prerušenie bojov od vlaňajšieho novembra, keď militanti tiež prepustili 105 rukojemníkov výmenou za 240 palestínskych väzňov.

Izrael Gaza vojaci Čítajte viac Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

Rokovania o prímerí doteraz viazli na požiadavke Hamasu na trvalé prímerie a úplne stiahnutie izraelských vojsk z Pásma Gazy. Na strane Izraela zase predstavujú problém opakujúce sa prísľuby premiéra Benjamina Netanjahua, že Izrael spustí pozemný útok na juhogazské mesto Rafah a po skončení prímeria obnoví operácie zamerané na zničenie Hamasu.

„Izrael nebude za žiadnych okolností súhlasiť s ukončení vojny v rámci dohody o prepustení našich rukojemníkov,“ uviedol v sobotu podľa Reuters nemenovaný izraelský predstaviteľ, ktorý tak naznačil, že pozícia Izraelu sa nezmenila.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu, pri ktorom zomrelo asi 1 200 ľudí. Ďalších približne 250 militanti uniesli. Hamas niektorých prepustil už v novembri, pričom Izrael odhaduje, že v zajatí je stále asi 129 ľudí. Podľa armády však už niekoľko z nich zomrelo.

Izrael na útok reagoval rozsiahlymi náletmi a neskôr aj pozemnou ofenzívou. Podľa palestínskych úradov si vojna v Gaze vyžiadala približne 34 600 obetí na životoch.

Blinken: Súhlasiť s dohodou by nemalo byť problémom

Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre palestínske hnutie Hamas nemalo byť problémom, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Hamas, ktorý vládne v Pásme Gazy, oznámil, že jeho delegácia sa v sobotu vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

„Čakáme, či sa im podarí odpovedať ‚áno‘ na prímerie a prepustenie rukojemníkov,“ povedal Blinken. „Faktom momentálne je, že jedinou vecou, ktorá stojí medzi obyvateľmi Gazy a prímerím, je Hamas.“

Americký minister zahraničných vecí Antony... Foto: SITA/AP, Evelyn Hockstein
Antony Blinken Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia s novinármi v izraelskom meste Ašdod, máj 2024

Šéf diplomacie USA poukázal na tvrdenie Hamasu, že zastupuje Palestínčanov. „Ak je to pravda, potom by prijatie prímeria malo byť samozrejmosťou,“ zdôraznil. „Možno sa však deje niečo iné a budeme mať o tom lepšiu predstavu v najbližších dňoch.“

Blinken sa vyjadril niekoľko dní po tom, ako sa počas ďalšej návštevy Blízkeho východu stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími lídrami.

Netanjahu pred rokovaním vyhlásil, že Izrael uskutoční svoj plán vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy bez ohľadu na výsledky rokovaní o prímerí. Zahraniční spojenci vyzývajú Izrael, aby takúto operáciu nepodnikal vzhľadom na obavy z veľkého počtu obetí. Do Rafahu sa podľa odhadov uchýlilo 1,2 milióna Palestínčanov pred bojmi v iných častiach Gazy.

Blinken v piatok povedal, že Izrael dosiaľ nepredložil „presvedčivý plán skutočnej ochrany civilistov“, ktorí by boli v ohrození. „Bez takéhoto plánu nemôžeme podporiť veľkú vojenskú operáciu v Rafahu, pretože škody, ktoré by spôsobila, by boli nad rámec toho, čo je prijateľné,“ dodal minister.

Jicchak Herzog / Antony Blinken / Čítajte viac Nadišiel čas na dohodu o prímerí, vyhlásil v Izraeli americký šéf diplomacie Blinken

Študenti v Dubline zabarikádovali kampus na protest proti vojne v Gaze

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy.

Protest začal ešte v piatok a desiatky študentov si v rámci neho postavili stany na jednom z hlavných námestí univerzitného komplexu, ktorý je zároveň jednou z turistických atrakcií Dublinu. Študenti tiež nahádzali lavice pred vchod do knižnice, v ktorej sa nachádza aj známa Kniha z Kellsu.

Študenti uviedli, že protest zorganizovali na znak solidarity s Palestínčanmi. Obdobné protesty sa pritom v súčasnosti konajú aj na kampusoch univerzít v Spojených štátoch.

Predseda univerzitného študentského zväzku Laszlo Molnarfi pre írsku verejnoprávnu televíziu RTÉ uviedol, že študenti požadujú, aby univerzita ukončila všetky vzťahy s Izraelom.

Univerzita vo vyhlásení uviedla, že jej bezpečnostní pracovníci uzatvorili kampus, ktorý je inak prístupný pre verejnosť, aby zaistili bezpečnosť. Zároveň poukázala na to, že v areáli univerzity bolo vybudované „nepovolené“ táborisko. „Hoci majú študenti (univerzity) Trinity právo protestovať, protest musí prebiehať v súlade s pravidlami univerzity,“ uviedla Trinity College.

Univerzita už počas týždňa udelila študentskému zväzku pokutu vo výške 214-tisíc eur za škodu, ktorú univerzite počas roka spôsobili rušivé študentské protesty proti poplatkom, nájmu a vojne v Gaze na tržbách z cestovného ruchu.

Propalestínske protesty sa už celé týždne konajú aj na amerických univerzitách. Koncom tohto týždňa sa však upokojili po tom, čo prišlo k potýčkam s políciou, masovému zatýkaniu, či vyjadreniam Bieleho domu, že je potrebné nastoliť poriadok.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #prímerie #Antony Blinken