Ceny komodít na svetových trhoch tento rok skôr rastú, ich pokles zo začiatku roka vystriedalo v marci a v apríli zdražovanie. Výrazne zdražela ropa, meď, nikel, zlato, striebro a hlavne kakao. Zlacnelo naopak uhlie, cukor alebo obilniny. Hlavný komoditný index agentúry Bloomberg od začiatku roka do konca apríla vykazoval nárast 2,5 percenta.

„Komoditné trhy tento rok rastú. Nebyť výraznej korekcie na konci apríla, sú už nárasty cien komodít v tomto roku dvojnásobné. Rastúce ceny komodít sú strašákom ďalšieho cenového vývoja. Špekuluje sa, že by mohli stáť za ďalšou inflačnou vlnou,“ uviedol analytik investičnej spoločnosti XTB Jiří Tyleček.

Cena severomorskej ropy Brent podľa neho tento rok vzrástla o deväť percent. V čase eskalácie napätia na Blízkom východe sa však nachádzala ešte vyššie. Texaská ropa WTI pridala dokonca 10,5 percenta. Rozdielny je vývoj veľkoobchodných cien palív v Rotterdame. Cena nafty stagnuje, zatiaľ čo cena benzínu pridáva pätinu.

V cenách ďalších energetických komodít neprevažuje jednoznačný smer. Cena ročného kontraktu na plyn v Holandsku, ktorý je určujúci pre cenový vývoj pre konečných zákazníkov v Česku, klesá v tomto roku o dve percentá. Cena elektriny na burze v Lipsku na dodanie v budúcom roku stagnuje. Cena uhlia v Rotterdame s dodaním v tomto roku klesá o osem percent.

Kým na začiatku roka vykazovali priemyselné kovy výrazné straty, na začiatku mája je situácia opačná. Meď rastie o 14 percent a nikel pridáva 12 percent. Do zisku sa prehupol tiež hliník, ktorý rastie o šesť percent. „Investori začali viac špekulovať na hospodárske oživenie Číny,“ poznamenal Tyleček.

Citeľné rasty predvádzajú tiež drahé kovy, ktorým pomohla nahor geopolitika a nákupy centrálnych bánk. Cena zlata od začiatku roka do konca apríla vzrástla o 13 percent, striebra o 14 percent, povedal ČTK analytik spoločnosti Golden Gate Pavol Ryba. Cena palladia tento rok podľa neho klesla o 11,3 percenta, platina zlacnela o 4,6 percenta.

Najvýraznejšie, o vyše 102 percent, zdraželo kakao. Svojím rastom vedie rebríček najviac rastových globálne obchodovaných komodít v tomto roku, poznamenal Tyleček. Cena pomarančového džúsu rastie o 23 percent. O niečo miernejšie zisky predvádza káva. Jej cena rastie o desatinu. Naopak o 6,5 percenta zlacnel cukor. Ešte o niečo vyššie straty má bavlna, klesá o 7,5 percenta. Zo svojich strát sa stále nespamätali obilniny. Cena pšenice tento rok klesla o 6,6 percenta, cena kukurice o 3,5 percenta, uviedol Tyleček.

Ďalšie dôležité správy

WA40 Coalinga -  Cena európskej benchmarkovej ropy Brent dosiahla 27. júna 2008 nové historické maximum. Augustový kontrakt Brentu posilnil viac ako o 2 USD (38,55 Sk) a predával sa až za 141,98 USD za barel (159 litrov). FOTO TASR/AP  Oil well pump jacks of Chevron Corp. are shown in the hills Thursday, June 26, 2008 in Coalinga, Calif. Oil prices climbed to a record above $141 a barrel in Asian trading Friday as the dollar's protracted slump prompted investors to flock to oil as a hedge agains
Neprehliadnite

Ropa naďalej zlacňuje, prispeli k tomu údaje o raste ťažby v Spojených štátoch