Denník N

Komentátori Denníka N: Ficov odchod na Ústavný súd by dnes nedával žiadnu logiku

Juraj Koník a Marek Chorvatovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Koník a Marek Chorvatovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šumy o tom, že koalícia odkladá voľbu ústavných sudcov, aby tam mohla zvoliť Roberta Fica, sú zatiaľ len klebety, premiér musí držať pokope vládnu koalíciu, myslia si vedúci reportérov Denníka N Juraj Koník a zástupca šéfredaktora Marek Chorvatovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak by ste mali vybrať jednu tému tohto týždňa, ktorá by to bola?

Juraj Koník: Ešte sa asi budeme rozprávať o RTVS a Lukášovi Machalovi, preto by som chcel spomenúť niečo, čomu sa toľko venovať nebudeme. V hlave som si to zadefinoval ako tému s názvom „Naše deti sú v ohrození“. Hovorím o dvoch textoch. V prvom naša kolegyňa Mária Benedikovičová napísala o jednom konkrétnom reedukačnom centre v Bytričanoch, kde sa hrozne starali o deti. Boli tam podozrenia aj zo sexuálneho zneužívania. A takmer každý dospelý, kto prišiel s týmto prípadom do styku, dianie v centre zľahčoval.

Marek Chorvatovič: V piatok minister školstva oznámil, že toto zariadenie zatvoria.

A druhý článok?

Juraj Koník: Takisto sa týka detí, ide o automaty, kde sa predávajú drogy. Napriek tomu, že nielen my, ale aj viaceré médiá na tieto automaty upozornili ešte vlani na jeseň, štát si s týmto problémom nevie poradiť. Automaty predávajú „falošné drogy“, ktoré unikajú našim zákonom, a deti sa od nich stávajú závislé, keďže automaty nikto nekontroluje, a preto k nim majú prístup.

Video: Komentátori Denníka N o Machalovi, RTVS aj exit stratégii Roberta Fica

Marek, čo bola podľa teba téma týždňa? 

Marek Chorvatovič: To, že sme mali 20. výročie vstupu do Európskej únie, aj akým nedôstojným spôsobom sme si to pripomenuli. Bolo vidno, že pre túto vládu nejde o nič, pri čom by autenticky cítili, že to treba oslavovať. Pripravil sa galavečer vysielaný v RTVS, kde sa bez ladu a skladu odohralo nejaké množstvo folklórneho veselia a na konci dostal priestor veselý moderný tanec. Medzitým zazneli nudné, vopred nahrané príspevky a príhovor predsedu vlády, z ktorého bolo zrejmé, že sa voči EÚ chce skôr vymedzovať, ako si pripomínať, čo Únia pre Slovensko znamená.

Vo verejnosti rezonoval výrok úradníka ministerstva kultúry Lukáša Machalu, že vo verejnoprávnom vysielaní by mali dostať priestor aj ľudia, ktorí veria, že Zem je plochá. Z pohľadu vedenia redakcie – do akej miery sa takémuto výroku venovať a vyvracať samozrejmý fakt, že Zem plochá nie je? Refresher dokonca volal kozmonautovi Ivanovi Bellovi, ale nie je riziko, že nám pre túto tému ujde niečo dôležitejšie?

Juraj Koník: Je, samozrejme, lákavé, povedať si – nevenujme sa hlúpostiam, ale dôležitým veciam. Ale toto je dôležitá vec. Výrok Lukáša Machalu a jeho verejné vystúpenia ukazujú, že človek so zásadným vplyvom na osud RTVS premýšľa v konšpiračných schémach. Pred naším rozhovorom som zablúdil na dezinfoscénu a tie najväčšie hviezdy tam píšu, že Lukáš Machala je len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Ivan Korčok

Prezidentské voľby 2024

Progresívne Slovensko

Smer

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie