Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

Historický skvost v podobe anjela so štítom zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti. Z očí verejnosti ale úplne nezmizne – originál budú môcť ľudia obdivovať v interiéri.

04.05.2024 06:00
radnica, Banská Bystrica Foto: ,
Historická radnica je momentálne bez erbu. Kedy na zábradlí jej balkóna pribudne replika, sa zatiaľ nevie.
debata

Malebné dielo, ktoré zdobilo čelnú časť kovového zábradlia predsunutého balkóna s dvoma kamennými konzolami, pochádza z 18. storočia. Za určenie vzniku banskobystrického erbu je považovaná baroková prestavba budovy radnice z roku 1764. Za 260 rokov bol viackrát neodborne reštaurovaný, čo sa podpísalo aj pod jeho súčasný stav.

Štít tohto erbu má po obvode rokokový ornament s volútami (špirálovitý motív výzdoby, pozn. red.). V jeho ploche je situované horizontálne delenie s troma červenými pruhmi, ktoré je striedané rovnakým počtom bielych pruhov. Štít drží anjel odetý v svetlomodrom rúchu s rozprestretými krídlami. Zobrazený je ako polopostava pridržiavajúca erb oboma rukami položenými na štíte.

Centrálne námestie v Banskej Bystrici.
Historická radnica v časoch, keď ju ešte zdobil...
+7Detail banskobystrického erbu.

„Úradovala“ hrdza

Fasádu historickej radnice „strážilo“ toto dielo do minulého októbra. V súčasnosti sa nachádza v reštaurátorskom ateliéri. Vlani aj tento rok sa už uskutočnil jeho reštaurátorský výskum. Po ňom padol „verdikt“, aj na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, že ho zakonzervujú a umiestnia v interiéri radnice. Na pôvodné miesto obvodového zábradlia, na tvare balkónovej podesty, umiestni vlastník budovy repliku erbu.

„Zámerom našej spoločnosti bolo pôvodný erb nechať zreštaurovať a umiestniť v interiéri, aby už nebol vystavovaný vonkajším poveternostným vplyvom,“ hovorí Dušan Argaláš, predseda predstavenstva mestskej spoločnosti MBB, ktorá je vlastníkom radnice. „Ako náhradu plánujeme vyhotoviť čo najvernejšiu repliku, ktorá by bola umiestnená na pôvodnom mieste,“ uviedol. Kedy konkrétne by však k tomu mohlo dôjsť, zatiaľ nie je jasné.

Pri výskume vraj reštaurátori zistili, že stav originálu je havarijný. „Podkladový kovový materiál skorodoval a hrdza poškodila nielen samotný kov, ale aj maľby. Došlo k mechanickému poškodeniu tvárovej časti anjela,“ objasnil Argaláš. Doplnil, že pamiatková hodnota mestského erbu spočíva v hmotnej podstate zachovaného originálu. Má tiež historickú, výtvarnú, umelecko-remeselnú a heraldickú hodnotu.

študenti, Brezno, Nostalgia Čítajte aj V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

Plány s týmto dielom boli pred jeho demontážou iné. Na základe výskumu, ktorý realizoval akademický sochár Ivan Škandík spolu s reštaurátorom Ondrejom Liptákom, malo byť kompletne zrekonštruované.

„Navrhované postupy obnovy mali odstrániť dôsledky materiálovej degradácie a všetkých vzniknutých poškodení. Strategická analýza maliarskej farby, chemicko-technologický prieskum a röntgenografia však počas výskumu potvrdili značné mechanické poškodenie,“ povedal Škandík.

Pozlátená kópia

Krajský pamiatkový úrad teda na základe spomínaných výsledkov rozhodol, že originál diela nebude reštaurovaný, ale zakonzervovaný. Pamiatkari zároveň požadujú jeho umiestnenie v interiéri radnice s primeranou prezentáciou aj s doplňujúcimi informáciami o histórii a obnove erbu.

Isté ale je, že exteriér zábradlia balkóna hlavnej fasády nezostane prázdny. Nahradí ho spomínaná kópia originálu, ktorá na rozdiel od pôvodného diela bude z kovu a epoxidovej živice. Povrchovú úpravu dotvorí celoplošné zlátenie doplnené striebrom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica Čítajte aj Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

„Verím, že kópia originálu mestského erbu na radnici zaujme nielen Banskobystričanov, ale aj návštevníkov mesta,“ povedal tamojší primátor Ján Nosko. Vysvetlil, že ešte pred osadením repliky dôjde tiež k výmene dlažby na balkóne a oprave hlavnej fasády v poškodených miestach pod konštrukciou balkóna.

„Zároveň sa zrealizuje hydroizolácia, aj doplnenie omietok a výmaľba.. Táto historická budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, si našu pozornosť zaslúži,“ zdôraznil Nosko. Podčiarkol, že tento objekt sa nachádza na najkrajšom slovenskom námestí, pričom je neodmysliteľne spojený s históriou Banskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj