Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

Naša suverénna politika je podľa hlasov z Európy iba v rovine rečí. Reálne správanie je skôr prospechárske a oportunistické, hovorí v podcaste denníka Pravda zahranično-politický redaktor Andrej Matišák.

04.05.2024 06:05
debata (27)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Slovensko je 20 rokov v Európskej únii a aj vďaka nesporným výhodám, ktoré nám členstvo v nej prináša, dnes stále väčšina ľudí považuje úniu za spolok, ktorý nevyhnutne potrebujeme pre náš rozvoj a prosperitu, prečo chceme byť naďalej jeho súčasťou.

Eurovoľby sú aj šanca na ochranu demokracie a slobody
Video
Príbeh generácií, ktoré zažili vojnu a neslobodu, pripomína, aké doležité je voliť. Európska únia si bude vyberať poslancov do Európskeho parlamentu už 6. až 9. júna, na Slovensku sa volí 8. júna. / Zdroj: TV Pravda/EP

Vo svetle blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu a najmä kampani a výrokoch vládnych politikov sa však stále viac diskutuje o tom, akú politiku chceme v únii robiť, do akej miery sa prispôsobovať ostatným krajinám, v akej miere má byť naša politika suverénnejšia a čo to vlastne znamená.

Faktom je, že únia je po rokoch fungovania zrejme opäť zrelá na reformy, čo akceleruje aj stále neistejšia geopolitická situácia a bezpečnostná hrozba, keďže rovno na hranici únie, rozpútalo Rusko krvavú vojnu. Kam smeruje únia a aké miesto by sme v nej chceli mať? Aké miesto v nej budeme mať, ak sa bude súčasná zahraničná politika naďalej uberať súčasným smerom? Vypočujte si podcast denníka Pravda so zahranično-politickým redaktorom Andrejom Matišákom, ktorý vďaka svojej 20 ročnej novinárskej práci súvisiacej s EÚ aktuálne získal aj prezidentské vyznamenanie.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #20. výročie #Počúvajte Pravdu #Štvrtá Ficova vláda