Výmena okna
Zdroj: shutterstock.com

Plánujete výmenu starých okien za nové? Pozor na tieto najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú!

Ak plánujete rekonštrukciu rodinného domu a chcete zvýšiť tepelnotechnické vlastnosti obvodových konštrukcií, potom určite okrem zateplenia nezabudnite vymeniť staré okná za nové.

Predtým, ako sa pustíte do výmeny okien, by ste si mali položiť viaceré otázky. Okrem toho, aké vlastnosti by mali okna spĺňať a z akého materiálu by mali byť vyrobené rámy, by ste sa mali zaujímať aj o ich správnu veľkosť.

S otázkou výberu okien vám najlepšie poradia odborníci. Tí poznajú parametre otvorových výplní a dokážu určiť, aké okná sú pre danú stavbu najvhodnejšie. Veľkosť okna určuje projektant na základe viacerých faktorov. Odborník zohľadní účel danej miestnosti, orientáciu domu na svetové strany, potrebu vetracej plochy či dizajn stavby. Stará norma odporúčala veľkosť okna v pomere 1/10 k obytnej ploche miestnosti. Dnes sa odporúča v rozsahu 1/8 až 1/6 k obytnej plochy miestnosti. Aktuálna norma však predovšetkým určuje minimálnu izolačnú vlastnosť okien. Dnešná izolačná a technická úroveň okien umožňuje použiť prakticky neobmedzené veľkosti zasklených plôch. Preto sa bežne odporúča pre obývaciu izbu a kuchyňu plocha zasklenia 40 až 50 % k ploche podlahy.

Po výbere vhodných okien je ďalším dôležitým krokom správna príprava otvoru, do ktorého sa budú montovať. Ak sa do demontáže starých okien pustíte svojpomocne, môžete si stavebný otvor a jeho veľkosť upraviť podľa vlastných požiadaviek. Pre normované utesnenie pripájacej škáry musí byť povrch stavebného otvoru rovný, pevný a bezprašný, pretože sa naň lepia izolačné fólie. Pre manipuláciu a priestor na umiestnenie pripojovacích kotiev, peny, príp. komprimačných pások, sa veľkosť okna navrhuje k otvoru s pripájacou škárou so šírkou približne 15 mm po obvode okna. Dôležité je, aby sa použil pevný materiál na vyrovnanie, čiže nie polystyrén, styrodur a pod.

Pri exteriérovom zateplení sa štandardne špaleta okna zatepľuje tepelnou izoláciou s hrúbkou 20 až 30 mm. Ak je potrebná väčšia hrúbka zateplenia alebo je ostenie zalomené, je potrebné po obvode okna použiť rozširovacie profily. Výmenu okien by ste však mali radšej zveriť do rúk skúsených odborníkov. V takom prípade budete mať istotu, že okná budú správne namontované a najmä budú plniť svoju funkciu.

Na čo treba dávať pozor pri osádzaní parapetu?

Pri osádzaní vonkajších parapetov je dôležité dodržať minimálny sklon, a to je 6˚. Previs parapetu cez ostenie by mal dosahovať minimálne 30 milimetrov. Ak sa parapety montujú zároveň so zateplením, treba dbať na to, aby pri zateplení nedošlo k nadvihnutiu parapetu do protispádu alebo k osadeniu do nesprávnej drážky. Správne osadenie vonkajších parapetov vyžaduje zhotovenie lôžka z maltovej alebo zo stierkovacej zmesi. Lôžko by malo mať hrúbku asi 5 milimetrov. Dôležité je tiež zarovnať a vyčistiť povrch ostenia, kde sa bude parapet osádzať, a to z dôvodu priľnavosti peny.

Okenné parapety by sa nemali montovať do vlhkého alebo nevyzretého podkladu. Vtedy by mohlo dôjsť k vstrebaniu vlhkosti a znehodnoteniu parapetu. Pod parapet treba naniesť súvislú vrstvu PU peny, pre rovnomerné prichytenie parapetu. Parapet s osadenými bočnými plastovými krytkami sa potom zasunie do montážnej drážky parapetného profilu. Neskôr ho treba priskrutkovať k parapetnému profilu skrutkami 4,2 × 16 mm v rozstupoch 250 milimetrov. Kým pena úplne nevytvrdne, je potrebné ho rovnomerne zaťažiť. Zároveň je dôležité ukončenie parapetov na boku ostenia. Nesmie dochádzať k zatekaniu vody pod parapet a poškodeniu omietky.

Exteriérové rolety
Na exteriérové rolety a žalúzie je ideálne myslieť už pred výmenou okna a do ostenia zabudovať žalúziový preklad, do ktorého sa ukryje žalúzia či roleta s celým ovládacím mechanizmom. | Zdroj: INCON

Odporúča sa, aby bočná krytka bola celá zapustená v ostení. Zároveň treba myslieť na tepelnú rozťažnosť parapetu. Pozor treba dať najmä pri montáži hliníkových parapetných plechov vystavených teplote nad 40 °C. Vtedy treba počítať s rozpínavosťou hliníka. Ide asi o 1,2 milimetra na bežný meter (dilatačné spojky sa môžu použiť maximálne každé 3 metre). Na rohové spoje slúžia rohové spojky. Priestor v spoji určený na rozpínavosť by mal mať minimálne 12 milimetrov.

Ak máte dom už zateplený a budete meniť okná dodatočne, odporúča sa vonkajší parapet zarezať do fasády. Parapet môže byť rovnako veľký ako pri starých oknách, no vtedy je dôležité bočné časti zasilikónovať, aby sa zabránilo neželanému prieniku vody.

Vnútorný parapet nemusí byť namontovaný so sklonom, môže byť osadený aj do roviny. Vždy by mal byť zakončený krytkami na oboch koncoch parapetu. Priestor pod parapetom by mal byť hladký, aby sa parapet dal dobre podložiť a osadiť. Parapet zachádza asi 2 cm pod okno a pripevňuje sa montážnou penou. Parapety neodporúčame montovať po vystierkovaní omietok! Ak montujete vnútorné parapety pri montáži okien, pri stierkovaní sa krytky zapravia a nevzniknú žiadne viditeľné spoje, ktoré by bolo treba silikónovať. Preto je ideálne osádzanie parapetov podľa odporúčania montážnej firmy okien, aby ste predišli nielen problémom pri ich osadení, ale aj zbytočným nákladom.

Na čo treba pri výmene okien prihliadať, ak je plánované dodatočné exteriérové tienenie?

Ak chcete mať mechanizmus tieniacich prvkov schovaný pod omietkou, je potrebné predpripraviť nad okno kastlík/box, do ktorého sa ukryje mechanizmus i samotná exteriérová roleta či žalúzia. Na výrobu a realizáciu montáže podomietkových boxov treba myslieť aspoň 3 týždne pred zateplením fasády. Po dokončení fasádnych úprav je už montáž podomietkových boxov nereálna. Ďalšou možnosťou je použitie rozširovacieho profilu, ktorý sa dá nad okno. Tým sa však zmenší plocha okna, ktoré bude mať zároveň aj menšiu svetlosť, ale vznikne tak priestor, kam sa žalúzia schová. Treťou možnosťou je dodatočná montáž žalúzií na okná, keď mechanizmus nebude schovaný pod fasádou, ale bude umiestnený pred oknom. Tento systém je však viditeľný z interiéru, keďže zasahuje aj do zasklenia okna. Z exteriérovej strany sa môže zakryť dodatočným krytom.

Za každých okolností je potrebné stavebnú predprípravu konzultovať s budúcim dodávateľom tienenia a aj s dodávateľom okien. Stavebná predpríprava sa totiž v prvom rade odvíja od hĺbky zvolených lamiel, a teda od hĺbky podomietkového boxu, do ktorého sa žalúzie rolujú. Hĺbka boxu sa môže pohybovať od 10 do 14 cm. Dôležité je nezabudnúť na kabeláž k žalúziám, čiže vyvedenia kábla aj do exteriéru, prípadne myslieť aj na umiestnenie ovládania. Svojpomocnú montáž žalúzií však v žiadnom prípade neodporúčame. Pre bezproblémové uplatnenie záruky a kvalifikované vyhotovenie montáže je dôležité, aby prácu vykonali certifikované montážne skupiny špeciálne školené na túto činnosť.

Nové plastové okno INCON
Pri výmene okien treba uprednostniť okná, ktoré majú aj prídavné stredové tesnenie, uzamykacie kľučky a viaceré bezpečnostné body. | Zdroj: INCON

Ako sa vyhnúť ďalším chybám pri výmene okien?

  1. Pri výmene okien si nevyberajte okná podľa počtu ich komôr. Hoci počet komôr má vplyv na tepelnoizolačnú funkciu okna, nemal by to byť jediný rozhodujúci faktor. Výsledná tepelná izolácia okna je totiž kombináciou stavebnej hĺbky, umiestnenia oceľovej výstuhy v ráme okna, počtu komôr a konštrukcie komôr. Zároveň je dôležitý počet a kvalita tesnení v ráme aj v krídle.
  2. Treba uprednostniť okná, ktoré majú okrem vonkajšieho a vnútorného tesnenia aj prídavné stredové tesnenie pre ešte väčšiu tepelnú izoláciu, ale aj uzamykacie kľučky a viaceré bezpečnostné body pre vyššiu bezpečnosť.
  3. Základom každej úspešnej výmeny okien je demontáž starého okna a správne vymeranie rozmerov nových okien. Samotné osadenie okna sa odvíja od toho, v akej polohe sa má okno nachádzať. Jeho pozícia závisí od zloženia obvodového múru, ukotvenia aj izoterm. Je dôležité správne pripraviť stavebný otvor, inak hrozí, že montáž okna nebude možná. Z toho dôvodu sa odporúča ponechať zameranie okna na odborníkov.
  4. Pri vymeriavaní okna je potrebné počítať s priestorom potrebným nielen na samotný rám okna, ale aj na ďalšie doplnkové rozširovacie alebo podkladové profily. Rozmery okna by mali byť o niečo menšie ako stavebný otvor, približne o 20 až 50 mm v závislosti od veľkosti okna a typu stavebnej konštrukcie. Pred samotnou montážou treba skontrolovať, či na ostení nie sú nerovnosti, či je podklad dostatočne pevný, súdržný a čistý. Ak je to potrebné, ostenie sa napenetruje.
  5. Chybou pri montáži okien je aj nedostatočné vycentrovanie a uloženie okna do stavebného otvoru. To má za následok nedokonalé tesnenie krídla v ráme a následné zatekanie. Pri osadení okna je dôležité rám dôkladne podložiť. Materiál podložiek musí byť trvácny, aby sa vplyvom času nestalo, že okno klesne a stratí svoju funkčnosť. Umiestnenie okna sa upraví do správnej polohy použitím montážnych klinov. Tie zároveň zaručujú prenos zaťaženia okna do stavebnej konštrukcie, a to tak, že sa rám pri kotvení nebude hýbať. Správnu polohu okna v stavebnom otvore treba skontrolovať vodováhou. Rám musí byť vyvážený vo všetkých rovinách, a to vo vodorovnom aj zvislom smere.
  6. Ak je pripojovacia škára zhotovená nesprávne, môže dochádzať k degradácii PU peny (tepelnej izolácie) vplyvom vlhkosti a tá môže časom stratiť svoju funkciu, dokonca v nej môžu vznikať plesne. Preto je veľmi dôležité, aby pripojovacia škára bola utesnená špeciálnymi fóliami. Niekedy dochádza k ich zámene a nesprávnemu nalepeniu, prípadne ich nepoužitiu, v dôsledku čoho sa znižuje funkčnosť okna. Na vnútornú stranu rámu sa opatrne nalepí vhodná parotesná páska, ktorá izoluje pripojovaciu škáru a zabráni prieniku vlhkosti z interiéru do vnútra škáry. Zároveň sa na exteriérovú stranu nalepí paropriepustná páska, ktorá, naopak, prípadnú vlhkosť z pripojovacej škáry dokáže odvetrať. Pásku treba na okno aplikovať s presahom, aby ho bolo možné správne namontovať do stavebného otvoru. Priestor medzi dvomi fóliami treba vyplniť tepelnoizolačnou penou, ktorá je páskami chránená pred akoukoľvek vlhkosťou a degradáciou.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: spracované v spolupráci s Ing. Michalom Kráľom, vedúcim montáží a servisov INCON
Redakčná úprava: Andrea Dingová
Foto: INCON
Zdroj: Časopis Urob si sám špeciál

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.